Додати запис

«Блатним» олігархам-«трудоголікам» працювати заважають?

9 квітня 2013 року обласний центр Волині жив акцією об'єднаної опозиції "Вставай, Україно!"

Натомість у цей день у столиці відбулася прес-конференція двох волинських народних депутатів-мажоритарників - Степана Івахіва та Ігора Єремеєва.

Вони, нагадаємо, 4 квітня разом із ще одним мажоритарником - Сергієм Мартиняком дружно взяли участь у засіданні парламентських "путчистів" на Банковій.

І ось прийшов час якось пояснювати через ЗМІ свої дії. Власне, це, вочевидь, і стало лейтмотивом "пресухи" двох колег, друзів і просто бізнес-партнерів.


Не бережете ви себе! Все про Україну думаєте!


Депутати Верховної Ради України Степан Івахів та Ігор Єремеєв ствержують, що потрібно зробити все, аби парламент запрацював, адже наслідки його бездіяльності можуть бути плачевними. "За сто днів роботи Верховної Ради сім днів було робочими. Чітка була позиція: Верховна Рада повинна працювати", - зазначав під час прес-конференції нардеп Ігор Єремеєв.



Дивно чути зі слів такого досвідченого депутата, який свого часу був головою парламентської фракції про "лише сім робочих днів". Мабуть, волинський олігарх забув, що робота Верховної Ради - це не лише пленарні засідання. Це і робота у фракціях, комісіях та комітетах, робота з виборцями. Виникає логічне питання: Чи читав пан Єремеєв Регламент Верховної Ради, де про це, власне, і сказано?

Звісно, у запекле бажання працювати волинської "трійці" нардепів-мажоритарників на перший погляд можна повірити. Та реалії "семи днів" дещо інші.







За даними системи електронної реєстрації, у Верховній Раді Єремеєв був зареєстрований 8 разів, а відсутній - 9, Мартиняк та Івахів - 7 разів присутні і 10 відсутні.

"Свою діяльність у Парламенті розцінюю як роботу і не розумію, чому я маю на неї не ходити", - заявляв під час прес-конференції Степан Івахів. І справді, чому він має не ходити на роботу? Можливо, дивлячись на таку статистику, вельмишановний нардеп задасть самому собі це питання?

При вигляді таких цифр і реплік відразу пригадалася відома російська гумористична телепередача. Так і хочеться сказати: "Не бережете ви себе, все про Україну думаєте. Відпочити би вам... - Ні, нема часу, поки такий бардак в країні твориться..."

То для кого насправді призначені байки на тему "ми дуже хочемо працювати, а нам не дають"? Для довірливого волинського електорату?

Волинська "криша" для київських "космонавтів"

Зрештою, а хто не дає працювати "тушкам"-мажоритарникам? Напевне, опозиція. Принаймні, так випливає із їх слів: "Питання як розблокувати трибуну, щоб Верховна Рада працювала, це питання не тільки народних депутатів, а й виборців" (Єремеєв). Його бізнес-партнер говорив так:"Якщо політичні сили блокують трибуну (Ігор Миронович вважає, що причина - Київ). Я взагалі вважаю - якщо причини не буде, її найдуть. Тому що впереді вибори президентські дуже скоро. І сьогодні парламент перетворюється вже на плацдарм для президентських виборів... І багато що робиться іменно в цій площині і під цим кутом"

Цікаво, що у грудні Івахів зовсім по-іншому трактував дії опозиції:

"У сесійній залі не було бійки заради того, щоб завдати шкоди одне одному через особисту неприязнь. Це було відстоювання своїх позицій в парламенті.

Я не піддаватиму осуду опозиційні сили. А ми розуміємо, що лідером опозиційних сил (відстоювання трибуни, блокування тощо) тут є ВО "Свобода". Опозиція на цей момент є послідовною в своїх діях.

Вони заявили та пообіцяли своїм виборцям, що змусять Раду працювати в законодавчому полі. Що в парламенті вони припинять «диригування» Чечетова. Що вони змусять парламент поважати українську мову.

І, якщо Ви бачили, Олег Тягнибок чітко заявив: ми не хочемо зірвати роботу парламенту. Між "Свободою" і «регіонами» є питання, якими «Свобода» не може поступитися. А це, найперше, особисте голосування. Опозиція чітко показала – голосування чужими картками більше не буде! І дай, Боже, щоб їм вистачило наснаги і терпіння й надалі тримати таку позицію"


То хіба питання призначення виборів у Києві не є принциповим і в законодавчому полі? Адже термін повноважень Київської міської ради, згідно із нормами законодавства, закінчується у травні 2013-го року. Водночас "трудоголіки" Івахів-Єремеєв знайшли спільну мову із Партією регіонів не лише під час "путчу". Напередодні вони не підтримали проект постанови про призначення виборів Київського міського голови та Київської міської ради. Цим самим волинські олігархи прямо спровокували блокування опозицією трибуни.

Єремеєв та Івахів постійно апелюють до того, що вони мажоритарники, і мусять дбати про інтереси своїх виборців. Та чомусь тут вони забули про те, що їх київські колеги-мажоритарники виступають саме за проведення цьогоріч виборів у столиці. Та й самі кияни, вочевидь, втомилися від діяльності решток "молодої команди" Черновецького і ще молодшої команди Попова. Зрештою, ні для кого не секрет, що ці дві команди зараз де-факто злилися воєдино. Та волинським "тушкам"-трудолюбам це байдуже. Київських "космонавтів" "кришувати", мабуть, легше, ніж допомагати народу...

"Путч" і його "мікронні" порушення

Але справжньої відповіді на питання, чому ці нардепи побували 4 квітня на Банковій, суспільство так і не отримало. Хоча, швидше за все, ця відповідь і знаходиться на тій самій вулиці Банковій, щоправда, трохи далі тієї будівлі, де засідали "путчисти"...

Ось викладка подій 4 квітня за версією Степана Івахіва для телеканалу ТВі:

"Коли я зайшов, я трішки спізнився, і вже мої колеги виходили - Єремеєв, Мартиняк (ми разом сидимо). Вони вже виходили, спускалися по сходинках. І я кажу: ви куди? Вони кажуть: сказав голова Верховної Ради, тут блокують трибуну - збори в іншому місці. Я кажу: твоя позиція? Кажу: Я прийшов працювати. Я, чесно, не такий досвідчений, я в першому скликанні, щоб навіть розрізнити збори це чи це засідання Верховної Ради. Я прийшов працювати. Ну як я сьогодні? Блокувати мене ніхто не запрошує. Виборцям я клятвенно обіцяв, що я не буду битися у Верховній Раді. І я пішов. Коли я пішов, ми по дорозі йшли пішком, розібралися, що це просто зібрання, а не саме сесійне засідання. Ми ж сіли в зал. Кажуть, там розписуються... Пішли розпишемся!"

Якщо нардепи-"трудоголіки" таки вирішили йти на збори, а у результаті опинилися на пленарному "засіданні", то чи не логічно покинути залу "путчистів"? Адже, за словами Єремеєва, "якщо приймається такого характеру рішення – переносити засідання Верховної Ради в інший зал, то порушення, мікронне порушення законодавства – воно недопустиме. І якщо вже таке рішення приймається, то повинна бути лічильна комісія, яка є у Верховній Раді, до речі, обрана, вона постійна. Повинна бути лічильна комісія, повинні бути дотримані усі норми регламенту, закону, порядку, всі інші дії".

Втім, порадившись, і побачивши, які законопроекти виносяться на розгляд, волинська "трійця" Єремеєв-Івахів-Мартиняк вирішили залишитись.

І тут вкотре проявляється дволикість волинських обранців-"путчистів". Адже порушення були, і далеко не мікронні. Скажімо, членів Лічильної комісії від опозиції, обраних Законом (!) на "засідання" так і не допустили. Хоча, згідно із Регламентом, Лічильна комісія працює відкрито і гласно.

Так само і журналістів на засідання на Банковій не впустили, що також суперечить нормам Регламенту. Окрім того, Апарат Верховної Ради повинен забезпечити отримання народними депутатами порядку денного на наступний день пленарних засідань до 18-ї години попереднього дня. Водночас, зі слів Єремеєва, про порядок денний "засідання" із "дуже важливими питаннями" вони дізналися просто у залі на Банковій.

Зрештою, і самі волинські "трудоголіки" аж до прес-конференції виражали сумнів у законності проведення такого "засідання". Та все ж взяли у ньому участь. Вочевидь, їх бажання "працювати" було настільки жагучим, що на той момент були готові працювати "вхолосту". Адже навіть найкращий у світі законопроект, прийнятий із порушеннями законодавства, легко може бути в подальшому оскаржений та скасований. І це мали розуміти нардепи-волиняни, насамперед Ігор Єремеєв, як найдосвідченіший із них.

Втім, за словами Степана Івахіва, дехто із депутатів навіть не хотів показувати, що брав участь у "путчі": "Я не хочу займати позиції, коли я поступаю отак, а за кутками. Там були такі депутати - які вроді і прийшли, а самі думали як за занавіску подальше стати, куда камера не дивиться".

Цікаво, на кого так натякає Степан Івахів? Невже на іншого волинського мажоритарника Ігоря Палицю? Адже він "вроді прийшов" до "путчистів" і ніби письмово зареєструвався, але в об'єктив камери так і не потрапив. І картка його начебто залишилась зареєстрованою у Верховній Раді (голосування на Банковій проводилося руками).

Хто ж "спалив" скасування пенсійної реформи?

А ось реальний прояв "турботи за народ" Єремеєвим-Мартиняком-Івахівим яскраво проявився не 4 квітня серед "путчистів", а 2 квітня, при розгляді скасування пенсійної реформи. Проект, внесений комуністами, був підтриманий опозицією. Чого не скажеш за регіоналів і їх вірних слуг - позафракційних "тушок". Відтак, пенсійна реформа продовжує діяти.

Ігор Єремеєв прокоментував ці події так: "В зал винесли цей закон. Для чого? Для того, щоб його "спалити". Сьогодні в Верховній Раді зареєстровано 4 чи 5 варіантів скасування пенсійної реформи. Тоді що необхідно? Голова Верховної Ради повинен об'єднати ці законопроекти або внести всі 4 на розгляд в зал і проголосувати поетапно всі 4. Але цього не відбулося". приблизно це саме він говорив і під час розгляду самого питання у сесійній залі.

"Ті пункти пенсійної реформи людей хвилюють, бо вони відчувають їх на собі. Так, для прикладу. Наші жінки. 55 років... Наші жінки після смерті працювати не можуть. Як сьогодні виходить: пенсійний вік більший, ніж вік життя наших жінок", - бідкався на публіку Степан Івахів.

Втім, ухвалення "комуністичного" законопроекту щодо пенсійної реформи не було таким вже примарним і далеким від реальності, як запевняв Єремеєв. Адже це рішення набрало 220 голосів. І ще би хоча б шість голосів, то вихід жінок на пенсію у 55 років міг би стати реальністю і про пенсійну реформу можна було би забути як про страшний сон. 6 голосів нардепів, яких забракло - це голоси волинян Івахіва, Єремеєва, Мартиняка, Палиці, Ващук та Смітюха. Таким чином, скасування пенсійної реформи насправді "спалили" насамперед позафракційні "тушки" в купі з регіоналами.

До речі, цікавий факт: Єремеєв, Мартиняк та Івахів не просто не голосували за цей законопроект комуністів. Вони по-зрадницьки у цей момент повитягували картки. Начебто вони відсутні у залі, хоча насправді вони там були. І факт їх присутності можуть підтвердити.

Однією з головних причин, якими волинські олігархи аргументували свою позицію, стало те, що цей законопроект внесли саме комуністи. Хоча ще нещодавно, у грудні 2012-го Степан Івахів заявляв у "Вістях Ковельщини": "Не хочу, щоб кожного разу, щойно депутат Івахів голосує за якесь питання, – це розглядали під кутом: а хто ж його ініціював – влада чи опозиція? Якщо йдеться про важливі для країни питання, то мені байдуже, хто саме був ініціатором". Зовсім інакше у випадку зі скасуванням пенсійної реформи. Тут волинським олігархам виявилося не байдуже, хто ініціатор. Таким чином той же Івахів фактично прирік українок помирати до досягнення пенсійного віку. Браво!

В Європу - "без шуму, пилу" і опозиції!

Втім, схоже, що принциповість волинської "трійці" у відстоюванні права на розгляд законопроектів від опозиції завершилася тільки пенсійною реформою. Скажімо, вже за два дні, під час засідання "путчистів" на Банковій розглядали законопроекти про внесення змін до законодавства про захист персональних даних.

На розгляд було винесено три законопроекти на цю тему. Урядовий і два альтернативних - від представників "Батьківщини" Андрія Шевченка і Григорія Немирі та позафракційного опозиціонера Сергія Міщенка.

Ось витяг із стенограми "засідання" на Банковій:

"ГОЛОВУЮЧИЙ. У нас доповідачів по двом законам ще немає, виясніть.

...

ГАЙДОШ І.Ф. Іштван Гайдош, секретар профільного комітету.
Не дивлячись на те, що на профільному комітеті було проголосовно за відправлення на повторне перше читання законопроектів 2282 та 2282-1, але з-за браку часу вважаю за необхідне прийнятий у першому читанні якраз кабміновський законопроект і доопрацювати його до повторного першого читання. Дякую. … І доопрацювати до другого читання.

...

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. У нас ще два законопроекти. Це народний депутат Шевченко Андрій Віталійович і народний депутат Міщенко Сергій Григорович. По цим двом законам є якісь пропозиції у депутатів? Авторів в залі немає, щоб на доповідь запросити. (Шум у залі)

Тому… тоді переходимо – депутати виступили – до прийняття рішення.

Я ставлю на голосування проект закону (реєстраційний номер 2282) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення інституційної системи захисту персональних даних для прийняття за основу.

Прошу голосувати. Прошу опустити. Хто проти? Хто утримався? Не один. Чотири утрималися"
.

Звісно, Міщенко та Шевченко - автори цих альтернативних законопроектів просто фізично не могли потрапити на "путчистське"засідання. Адже двері до зали були заблоковані регіоналами. Втім, ні Єремеєв, ні Івахів, ні Мартиняк не зробили жодних кроків для того, щоб допустити Шевченка і Міщенка. Ба, більше, стенограма не зафіксувала навіть пропозицій волинських "тушок" щодо перенесення розгляду питання чи запрошення авторів законопроектів від опозиції.

Втім, якщо виходити з логіки Ігора Єремеєва щодо розгляду законопроектів щодо скасування пенсійної реформи, то тут він мав би сказати приблизно так: "Голова Верховної Ради повинен об'єднати ці законопроекти або внести всі три на розгляд в зал і проголосувати поетапно всі три"...

"Але цього не відбулося", - говорячи словами самого Єремеєва. Ось така "принциповість". Насправді "наші" олігархи собі тихенько проголосували за урядовий законопроект і потім голосно подали це як велике благо, яке наближає Україну до Європейського Союзу. Втім, "тушки" Єремеєв та Івахів забули зазначити під час прес-конференції, що на відміну від урядового проекту, альтернативний документ Немирі-Шевченка виписаний у суворій відповідності з рекомендаціями експертів Ради Європи та Євросоюзу.

Кому євроінтеграція, а кому - конфіскація

Інший "спіч" Єремеєва та Івахіва стосувався внесення змін до кримінального законодавства:

"Чотири законопроекти про зміни до Кримінального кодексу про конфіскацію майна. Кожний закон такий, що завтра можна прийти в будинок і конфіскувати все лише по одній причині - ти не сподобався. По всіх чотирьох законах ми зайняли принципову позицію - вони не можуть бути прийняті. Їх треба повернути", - розповів нардеп Єремеєв.

Якби законопроект був прийнятий, то у випадку конфіскації майна в людини, вона втрачала б практично все. «І не тільки у людини, яку визнали винною у тій чи іншій справі, а й у її родичів аж до третього коліна. Тобто конфіскацію проводили б і у дітей, і в дружини, і у брата, і у дядька», - зауважив нардеп Івахів.

Щоправда, тут волинська "трійця" разом із регіоналами та комуністами просто перенесла розгляд цих питань, а не відхилила законопроекти. І, зрештою, під час прес-конференції Івахів та Єремеєв скромно промовчали щодо того, що ці законопроекти щодо конфіскації "надзвичайно важливі, тому що вони якраз і є ті закони, які ми повинні прийняти для того, щоб ми спростили візовий режим для громадян України", як стверджував Сергій Тігіпко.

Цікаво виходить: одні законопроекти, які потрібні для євроінтеграції, Івахів та Єремеєв підтримують, і подають цю підтримку як велике досягнення. Водночас інші проекти законів, невигідні в публічному плані, олігархи критикують. Замовчуючи при цьому їхню "євроінтеграційну" спрямованість...

Як "тушки" медичну реформу "скасували"

Але це далеко не весь перелік "лукавства для піплу" від двох волинських мажоритарників. Вони запевняли, що своєю присутністю серед "путчистів" виступили проти медичної реформи і заблокували її державне фінансування.

"Фактично була скасовано недолуга медична реформа", - заявляв Єремеєв.

Щоправда, гучні заяви двох олігархів про скасування медичної реформи чи блокування її фінансування - це всього-навсього фарс. А, отже, насправді чиновникам на ці фрази наплювати. Власне, прес-конференція показала, що Єремеєв з Івахівим або невігласи, або брехуни. Або вони взагалі не читали законопроект, заради ухвалення якого взяли участь у "путчі", або свідомо вводять виборців у оману.

Адже згаданий урядовий законопроект про внесення змін до пункту 12 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України (щодо фінансування експерименту у сфері охорони здоров'я) всього-навсього вносив косметичні зміни до процедури розподілу бюджетних коштів у пілотних регіонах.

Відтак, неухвалення цього проекту жодним чином не блокує ні фінансування медичної реформи, ні скасовує її самої. Тому такий піар волинських "тушок" пахне фальшю, яка насправді нічим не загрожує владі, а самих Івахіва та Єремеєва виставляє у вигідному світлі перед виборцями.

Проте заяв, що на Волині, всупереч чинному законодавству, повним ходом йде медична реформа, від олігархів так ніхто і не почув. Також варто зауважити, що 22 березня, під час години запитань до уряду ніхто з "трудоголіків" - ні Івахів, ні Єремеєв, ні Мартиняк так і не сказали урядовцям жодного слова про медичну реформу.

Може, справжня причина мовчанки у тому, що цю реформу проводить Волинська облдержадміністрація, до складу колегії якої і входять Єремеєв, Івахів та Мартиняк? Чи через те, що перед виборами Ігор Єремеєв працював радником волинського губернатора Бориса Клімчука? А той є чи не найбільшим лобістом медичної реформи на Волині, хоча регіон не входить до складу пілотних областей.

Ляшко і його "блатні" прихильники

У інтерв'ю каналу ТВі Степан Івахів вкотре кинув камінь в бік опозиціонерів:

"Я казав: ті, хзто йде сьогодні під гаслами опозиції, йдуть в першу чергу звільняти Юлію Володимирівну з тюрми. Але я задаю собі питання: чому Ляшко підняв питання про включення в план голосування, так? Чому на комітеті не підтримали, не добилися підтримки? А Ляшко був змушений вносити це питання у сесійну залу... За декриміналізацію я проголосував!"

Втім, мабуть, Степан Івахів забув, що насправді ще задовго до законопроекту Ляшка у Верховній Раді депутатами-опозиціонерами були зареєстровані і інші проекти щодо звільнення Тимошенко - шляхом декриміналізації чи амністії. І чому за них нема голосів ні Івахіва, ні Єремеєва - також питання.

Втім, волинський "прихильник" Ляшка не розповідає, що цей епатажний політик назвав ганьбою неголосування Єремеєва та Івахіва за призначення виборів у Києві.

Окрім того, Олег Ляшко доволі вдало назвав "засідання" на Банковій, де були олігархи-"трудоголіки": "Це зібрання– ніщо інше, як мєждусобойчик і сбор блатних".

Не менш вдале формулювання підібрав опозиційний нардеп Віктор Чумак: "Ось вам рівень політики від ПР: круті пацани за зачининими дверима общак ( держбюджет) вчора поділили". Адже у день "путчу" регіонали, комуністи і "тушки" дружно "розпиляли" сім з половиною мільярдів гривень, перерозподіливши їх на користь Держслужби із надзвичайних ситуацій і "сімейного" Міністерства доходів і зборів. Окрім того, ухвалені і інші законопроекти з корупційним душком.

Чи перепала частка цього добра "блатним" "тушкам-трудоголікам" з Волині? Адже якийсь кавалочок з панського столу ці слухняні "роботяги" та й заслужили. За вірну службу Партії регіонів.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Та краще вже і чесніше на відкриту називатися комуністами-ригіналами, аніж прикриватись мажоритариками від народу!!!!Ви мажорики від народу, та весь народ вам хоче в очі плюнути, але швидше за все, коли ви вже таки доведете цей народ, то плювок в очі буде вже цукерочкою для вас!!!!!
Відповісти
не куплять в тебе вони той волиньпост, скільки не обливай брудом....довго тобі ще писати всяку фільку))) може перед виборами хтось ...але вони не скоро
Відповісти
кагтавий дупутат забгіхується тгішки))
Відповісти
Єрємєєв і Івахів але де той ще третій їх дружбан Мартиняк? Вони же нерозлий вода)) але то одне можна сказати що Єрємєєв і Івахів кажуть одне, а на самому то ділі все навпаки роблять )
Відповісти
Каже Івахів що вони прийшли працювати до ВР, але за даними системи електронної реєстрації, видно як вони працюють )))
Відповісти
Аж так хотіли повідати народу істину правду, що аж з Волині в Київ привезли журналістів для того щоб дати інтерв*ю, часу мабуть геть не має щоб на волинь їхати, працюють бідолашні)) але от цікаво за період після виборів кожен із них хоть раз були на своїх округах, працювали...чи як завжди бабло перекинули й гуляй народ, а ми і в Києві посидимо й погонимо бочку на опозицію.
Відповісти