Додати запис

До зустрічі на Червоній площі!

Свого часу, а саме в березні 2008 року, я та мій колега Павло Данильчук, на запрошення представників російських опозиційних сил, побували у Москві.

Провели ряд цікавих та змістовних зустрічей, побували на десятках виборчих дільниць і навіть на протестному “Марші незгодних”. Цікаво, що квартиру де ми тоді ночували, а належала вона громадському руху “Оборона”, працівники міліції та ФСБ накрили на наступний день, після того як ми з неї з’їхали.

Тоді впало у вічі, що опозиціонери якісь спустошені та зневірені. Ніхто навіть і не міг мріяти про мітинги опозиції за участі десятків тисяч учасників чи готовність Президента Росії сісти за стіл переговорів з лідерами опозиції. Будь-які зміни у політичній системі тогочасної Росії виглядали малоймовірними, у опозиції просто не було адекватних аргументів.

Пройшло чотири роки…Ситуація реально змінилась. Росіяни пробудились і перестали боятись. Головне, що вони реально прагнуть змін, не на словах, а на ділі. Десятки веб-сайтів де набираються спостерігачі, сотні відеороликів, що закликають громадян йти голосувати або ж виступають проти фальсифікацій. До протесту приєднались не лише «професійні опозиціонери», але й письменники, журналісти, спортсмени та музиканти.

Влада яка до того, просто в зародку, за допомогою міліції, давила будь яку протестну активність, сьогодні зайняла вичікувальну позицію. Та й як можна задавити мітинг опозиції на Болотній площі, який зібрав за даними місцевих ЗМІ, більше ста тисяч учасників!?

Цікаво,що цей громадський активізм по суті не має політичного даху, всі так-звані опозиційні кандидати: Зюганов, Жириновський, Міронов чи той же Прохоров по суті нерозривно зв’язані з путінською системою і просто неготові на реальний спротив, а отже до реальної боротьби за владу. Так, вони проголошують полум’яні промови, але не підуть блокувати Кремль чи особисто розбивати наметове містечко на Червоній площі. Перевага російського диктаторського режиму, на відміну від спроб режиму Януковича узурпувати владу в Україні, полягає в тому, що системна опозиція знаходиться під повним контролем і за це отримує свої невеликі блага з барського столу.

Політична ситуація в Росії навіює якоюсь ностальгією за Помаранчевою революцією, з іншої сторони розумієш, що те саме чекає нас у 2015 році. Чи хтось вірить в те, що янукович мирно та згідно результатів виборів, що пройдуть без фальсифікацій, здасть владу? Для чого тоді дядьки з паспортами Російської Федерації стали біля керма СБУ чи Міністерства оборони…

Дуже хотілося б аби росіяни вперше після 1993 року показали владі на що вони здатні. Потрібні не лише мітинги, але й більш рішучі дії. Надіюсь на те, що вони все-таки зможуть розбити наметове містечко в центрі Москви і десятимільйонне населення столиці Росії отримає шалений поштовх для того аби вийти на вулиці. Що буде далі? Думаю гірше ніж є на сьогоднішній день не буде. Для України тим більше…

Зміни в Росії малоймовірні, але якщо є шанс, то чи не варто його використати? Чи не так, брати росіяни? Якби російський Майдан став до ладу, думаю українці через пару днів підтягнулися б і я не виняток.

До зустрічі на Червоній площі!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 12
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ні, дякую хватить, я вже під час помаранчевої революції з першого до останнього дня мітингувала. І що з того получилось?
Відповісти
Гузь, площа в москалів не Червона, а Красна. Без перекладу! Красна від слова "красива" (красная девица), а перекласти можна лише "красный карандаш" на "червоний олівець" Власні імена не перекладаються (Пєтухов - Півньов, Скворцов - Шпаков - абсурд!). Красна площа була в Києві (нині - Контрактова) і є сьогодні в Чернігові. Революціонери такого штибу повинні знати мову. Скільки йолопа можна вчити? Ти ж, бля, гуманітарій, та й ще випускник відомого усьому світу Луцького учітєльського інстітута!
Відповісти
політику-горлопану-проститутці вчитись не має потреби. горло має велике і того хватає.
Відповісти
Зашевелились регіонали, нового Майдану боїтесь мудаки? Ве буде в ажурі, не переживайте.
Відповісти
із-за таких, як і гузь в тому числі, майдану не буде. ющенко один не зміг би стільки зробити зла, в нього були помічники - вони всі на гузя схожі.
Відповісти
ага, Гузь вже два роки кричить, чекайте осінь, як та приходить - чекайте весну, мол от тоді ми дамо, а толку, тільки скаче з партії в партію, революціонер херов
Відповісти
Дивна ви людина, прошу пана. "Червона" та площа не тому, що вона красива. Принаймні, остаточного висновку щодо походження назви немає. До Вашого відома, на цій площі свого часу відбувались публічні страти. І настільки багато було страчених, що площа від крові було червона. Є й така версія. Так що ВЧІТЬ МАТЧАСТИНУ!!!

Відповісти
Севастополь рулит.
Crimea-непотопляемый авианосец России.
Відповісти
Гузь! Ну, невже ти, депутат від Старовижівського району, не можеш збагнути, що революційні настрої не по столицях вивчаються? За що тобі оцінки з політології та істрорії ставили? Росія ніколи не мала успіху в революціях "знизу", якщо вони походили з "верхів", що сиділи в центрі. І повстання Пугачова і Жовтневі події 1917-го року передумови мали в провінції. В центрі вони лише систематизовувались та використовувались певними опозиційними групами
саме ДЛЯ ЗАХОПЛЕННЯ ВЛАДИ. Тобі варто було б збагнути, що твоя популістика ще більш очевидна, коли ти разом з красивими словами вживаєш оборот "боротьба за владу". Тобто, за Фрейдом, ти сам себе і здаєш, сам розкриваєш істинні свої наміри - боротьба за владу. Так що ВЧИ МАТЧАСТЬ. Не базікай маячню, а хоча б попитай фахівців, що й коли вірно та дотепно було б сказати та написати. А коли сам неспроможний - спитай знавців.
Відповісти
Давиденко, а ти взагалі хто такий? Що ти зробив і чим відмітився у цьому житті? Чи тільки тим, що в кожному записі Гузя його критикуєш і пишеш завчену фразу "Вчи матчасть"?

Гузь хоч пише відкрито і відверто про те, що думає, а ти? І чи не ти свого часу юридично захищав комсомольців Кононовичів?
Відповісти
Натрапив на цей допис і вирішив відписати. Гузя я не критикую. На мою думку критикувати можна те, що тій критиці піддається. Гузь же наклацує таке, що таким, що можна чи то схвалити чи критукувати назвати вкрай складно.

Стосовно Кононовичів. Чи колись вони потребували юридичного ЗАХИСТУ? Мені такі факти невідомі. Вчіть матчастину! І це не завчена фраза, а заклик. Щоб такі як Гузь (та, ймовірно, і ви) не батутами доводили істинність своїх думок, а логікою та знаннями.
Відповісти