Додати запис

Квиток в один бік

18 травня у напрямку столиці знову потягнуться орендовані автобуси. А куплені в касах попереднього продажу залізничні квитки дадуть можливість іншим людям також без зайвих клопотів дістатися до Києва. Хтось обере інший, комфортабельніший вид транспорту, проте в організаторів мета буде однією-єдиною: виконати завдання партійної верхівки і забезпечити присутність учасників фінального акорду опозиційної акції «Вставай, Україно!»…

Проте тих, хто цього дня не поїде до Києва, виявиться набагато більше. І не тому, що всіх нас буквально все влаштовує в нинішньому житті. І не через те, що хтось менший патріот, а хтось більший. Причина, як на мене, зовсім в іншому: щоб із кимось іти дружними лавами та нога в ногу, треба принаймні рухатися в спільному напрямку. А який маршрут може бути у воза, до якого прив’язали Лебедя, Рака і Щуку?

Над цим подумав, коли цими днями йшов повз невеликий будинок у Луцьку, де розташована штаб-квартира осередку Народного Руху України. Зовні споруда – не гірша за сусідні. Але всередині – порожнеча. Нічого не залишилося тут із часів, коли під гаслами та стягами НРУ десятки тисяч волинян піднялися на боротьбу за побудову Незалежної України.

Бо на початках здавалося, що Рух – це монолітна маса лідерів, які здатні об’єднати інших спільною метою та повести народ за собою до світлої мети. А потім виявилося, що не тільки в середовищі волинських рухівців точаться запеклі чвари, але навіть на центральному рівні В’ячеслав Чорновіл та Юрій Костенко розчахнули зі своїми спільниками один Рух на дві частини: НРУ і УНР. Як тепер бачимо, розтяли по живому. Фактично до смерті: одних уже немає, інші перебувають у політичному забутті...

То це коли говорити про крах хоча б ззовні чогось цілісного. А що казати про те, яке намагаються зшити до купи білими нитками? Хтось забув про горезвісну «Канівську четвірку» або взагалі про неї нічого не знає? Тоді нагадаю: незадовго до виборів Президента України в 1999 р. у Каневі, на Чернечій горі, зібралися заможні, успішні та владні мужі: Олександр Ткаченко, Євген Марчук, Олександр Мороз та Володимир Олійник. Усіх їх об’єднала ненависть до Леоніда Кучми, а тому поклялися, що у найбільш слушний момент вони визначать у квартеті єдиного опозиціонера, який і виграє вибори.

Боже милий, ну які з них були опозиціонери? Олександр Ткаченко – номенклатурний колгоспний латифундист із досвідом роботи на чолі парламенту? Олександр Мороз, ініціатор відродження комуністичних ідей під соусом Соцпартії, який згодом уклав союз із помаранчевими, а потім їх благополучно зрадив? Мер невеличких Черкас Володимир Олійник? Чи, може, керівник КГБ УРСР та глава уряду незалежної України Євген Марчук? Ну не треба смішити курей!

Але правду кажуть: ніщо так не об’єднує, як спільна болячка. Тож згуртувалися пани-товариші 24 серпня. А вже 13 жовтня Ткаченко та Олійник підтримали кандидатуру Мороза, а Марчук обрав шлях «штандартенфюрера Штірліца»: пішов на вибори самостійно, а потім в обмін на посаду секретаря РНБО підтримав Леоніда Даниловича в другому турі…

Тому шлях «новітніх аріїв» до Києва мені дуже нагадує дорогу їхніх попередників до Канева. Та й що 18 травня, коли треба святкувати День Європи, побачимо в столиці?

Знову на трибуні – вожді. Ті ж самісінькі, які недавно виступали зі сцени на Театральному майдані Луцька.

Арсеній Яценюк, який заховав свій партквиток «Фронту Змін» в архів і як безпартійний опинився на чолі списку «Батьківщини», щось казатиме про «об’єднану опозицію», на чолі якої бачить тільки самого себе.

Лідер «Свободи» Олег Тягнибок спробує довести свою демократичність та близькість ультраправих ідей для всього населення України (а не тільки наших західних земель).

А Віталій Кличко, який спеціальним чартерним рейсом німецької «Сессни» (на схожій колись німець Руст приземлився на Красній площі в Москві) на кілька годин прилітав із Гамбурга в Рівне, щоб менше години побути на мітингу в Луцьку, мабуть, укотре говоритиме про необхідність будувати заможну Україну для всіх громадян.

Проте він і словом не обмовиться, чому ж він, непохитний опозиціонер, не проголосував за відставку нинішнього складу Уряду…

Тому «театр трьох акторів» під назвою «Вставай, Україно!», на жаль, квиток в один бік для всіх глядачів цього спектаклю.

Бо після того, як вщухнуть оплески та музики, головним героям, зійшовши зі сцени, треба буде ділити на трьох те, що не ділиться: хто з них стане єдиним кандидатом у Президенти на виборах-2015? Чомусь не залишає відчуття, що будуть або всі троє, або – хтось четвертий…
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 24
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Продажне мурло Ви пане Данилюк, завжди лизали одне місце владі, чим власне і займаєтесь в даний момент. Прикро за таку позицію і за вашу "Досвітню зорю"!
Відповісти
погоджуюся з Лучанином.
Скільки Ви, Данилюче, будете владі лизати зад. Коли очолювали Досвітню зорю, то з кабінетів обласної ради не вилазили і випрошували гроші, то навязували усім держслужбовцям через своїх босів передблачувати Вашу газетку. Тепер Волинську газетку свою куди тільки не пхаєте і як тільки владу не вихваляєте. Ви ніколи не підтримували опозицію. Самі рвалися до влади, але партійка ваша не пройшла. А зараз замість того, щоб поважати хоча б думку тисяч українців відверто агітуєте зірвати хоча б такий спротив нинішній владі. Але це зрозуміло. Вам зажди добре жилося при Кучмі і при Януковичу не бідуєте.
Невже тепер світить якась посада Вам, що Ви так зайнялися черговим обливанням опозиції? Заслуженого вже маєте, може ордена ім. Азарова вам пообіцяли?
Відповісти
Скільки знаю Володю, він завжди демонстрував політичну послідовність: як тільки у влади починали здавати нерви - мав мужність "мудро й поважно" її підхвалити...
Відповісти
Данилюк - журналіст, яких багато на Волині. Це такі люди, які звикли у всьому підспівувати владі. Було б просто дивно, щоб він написав щось інша. Опозицію і її дії чи бездіяльність критикувати потрібно. Бо акція "Вставай Україно" через ліберальну поміркованість, толернатність та відсутність чіткості по суті не вдалась. Але автор якраз і радіє цьому. Напевно, отримав рознарядку чи дзвіночок з кабінету Бориса Петровчиа. До речі, такі журналісти, як пан Данилюк, теж причетні до провалу не лише цієї акції, а й усіх здорових ініцфіатив в Укарїні. Бо звикли вони бути холопами влади і коритися їй. Чи бачили ви щоб у пресі зявллося щось критичне про роботу влади? ні, всі радіють мудрому Янику та співають про покращення. А ще - пишуть всілякі дрібниці на зарзок: в кого згорів хлів чи хто вкрав курку або теля. Отже, Данилюк грає на руку Януковича, сіючи зневіру у людей. Думаю, порав вже пану Данилюку готуватися отримувати партквиток у Партії регіонів. як і всій когорті нині "пишущих" телячих журналістів та редакторів з волинської преси.
Відповісти
А давайте говорити про матеріал, а не про Данилюка. Аналіз подій новітньої історії, декількох президентських виборів підштовхує до подібних висновків, які робить Данилюк. Звичайно, завжди хочеться вірити, що політики нарешті домовляться і будуть працювати на благо країни, виконувати обіцянки, які вони дають на майданах, але коли приходить час "Х", то обіцянки дуже розходяться з діями. Я і сам був у числі тих хто надіявся і вірив. А зараз розумію, що потрібно ще досить багато часу, щоб наші і столичні, і місцеві політики стали беззаперечно дотримуватись даного публічно слова. В іншому випадку їм пряма дорога на політичний смітник. А в наших умовах вони чомусь думають, що вони владу отримують навічно, або навіть за невеликої поразки вини постійно матимуть шанси відродитись як фенікс з попелу.
Відповісти
Пане Михайле, аналітика передбачає прогноз, альтернативний вихід із ситуації. А стаття Данилюка наштовхує не те, що опозиціонери нічого не в стані путнього робити.
А висновок робіть самі - регіони наши "всьо".
Відповісти
все цетак. але це не лише висновки Данилюка, а й побажання ОДА. і Партії регіонів, які висловлені у думках автора. Януковича не переможеш мякотілістю. і довіри політикам, які здатні тільки кричати "юлі -волю" немає. бо Юля теж хороша була воруля і під своїм крилом пригріла багато дуже тушок та олігархів. просто пора вже відмовлятися від політиків-тушок які продаються і не мають ідеології та мети державного спрямування
Відповісти
Згідний практично з усім. і сьогоднішні тушки це також показник. Можна ще згадувати клятви на Біблії і Конституції. Але причина недовіри до опозиційних лідерів не у "поганих" виборцях.
Відповісти
Аналізувати матеріал, це те ж саме, що з позицій пацифізму засуджувати УПА забувши про Гітлера та Сталіна! Михайле, Ви розумний чоловік, не перетворюйтесь в знаряддя...
Відповісти
Читаючи цей паквіль, окрім обурення були оні слова, і дуже приємно, що в першому ж коментарі їх зустрів - "Продажне мурло...". Добавити нічого.
Відповісти
Автор прав. Если его задача была в том, чтобы высветить негативные стороны оппозиции и ее лидеров, то он с ней успешно справился. Возразить нечего.
Відповісти
Підтримую всі коментарі опонентів Данилюка. Шкура продажна. Він завжди таким був, коли ще без трусів грався у дворі і діти сторонились такого "друга". Неприємний в усіх відношеннях і ще відкриває свій кандидозний гнилий рот. Журналіст - опозиціонр влади, якою б вона не була. А цей писака завжди на її стороні. Бридоття!
Відповісти
Ну, бля! Ще й заголовки такі зарозумні придумує. Знову воно вилізло в інтернет!?
Відповісти
Ця шкура (як висловився "теж лучанин"), даремно не пише. Вона (шкура) хвалила в свій час зовсім протилежну партію (Грицюка), а потім за хвальбу отримала автомобіль. Після цього зригу вона знову буде бігати по владних коридорах і щось жебракувати. Нічого даремним не буває.
Відповісти
"Проте тих, хто цього дня не поїде до Києва, виявиться набагато більше. І не тому, що всіх нас буквально все влаштовує в нинішньому житті. І не через те, що хтось менший патріот, а хтось більший. Причина, як на мене, зовсім в іншому: щоб із кимось іти дружними лавами та нога в ногу, треба принаймні рухатися в спільному напрямку. А який маршрут може бути у воза, до якого прив’язали Лебедя, Рака і Щуку?".
Далі читати відпадає потреба. Тріскотня, схильність до ефектних, поверхових узагальнень, захоплення яскраво-фальшивими фразами. Усе це - миттєво впізнавальні прикмети стилю автора, пристрасть до дешевих ефектів. Соромно за колегу. Руки не подам, а як подам, то негайно побіжу до рукомийника.
Відповісти
Іван Терен,журналіст. Жаль,що у нас не люблять тих хто говорить правду,а більше,виявляється,таких сраколизів як цей " журналіст ".А Данилюк молодець!
Відповісти
В Данилюка стиль один і він йому не зраджує вже багато років. Прогляньте його блог у "Волинських новинах". Ви взнаєте, кому він служив раніше. Вірніше, кому ще не служив. Данилюка можна впізнати з першого ж речення тексту, якщо б навіть він не підписався. Вас почне нудити і створиться враження, ніби ви в щось вступили. Але наберіться мужності і перегляньте кілька коментарів. 9 з 10 написані його колегами. Це теж можна впізнати. Його пісня одна - як в киргизького акина. Лише мелодію періодично міняє. А слова - ті ж. Данилюк - це не особистість. Данилюк - це негатив, це вирок журналістиці.
Відповісти
Можна багато говорити пр автора і сам матеріал, але проти фактів не попреш..."Київське вставай" відбувається без "благословєнія" головної опозиціонерки. Чому? Чогось не знайти на сайті "Батьківщини" заклику від Юлі до участі та взагалі щось вона притихла. Невже нарешті зрозуміла, що її тупо використовують?
Відповісти
Позиція автора заслуговує на повагу.
Працюй Володю.
Успіхів.
Відповісти
Володя - шкода...
Відповісти
Всі коментатори вважають, що написали хулу на Данилюка, а виявляється, що це панегірики. Він любить це і завтра піде до влади, впаде їй в ноги, і скаже: «Бачите, який я відданий вам і яку спокуту несу від цієї любові!». І буде знову інформувати читача, що він – розумний, а навколо нього і влади – великі і не вельми розумні сперматозоїди.
Відповісти
Пан Володимир так ніжно назвав: "лебідь, рак, щука... Прагматичніше Трус, Балбес, Бивалий!
Відповісти
Володимир Данилюк не побоявся виступати проти тих горлопанів,як Арсеній Яценюк,Олег Тягнибок і Віталій Кличко.Не за людей у них голова болить,а хочуть прорватись до влади.Скільки грошей пішло за ту фіктивну акцію,краще віддали людям,яким вони потрібні.А тут бачимо як вони тільки на словах думають про людей,а на ділі думають тільки про себе.Хто скаже,що не правда? А Данилюк не побоявся сказати правду.Так тримати!
Відповісти