Додати запис

Влада байдужа до історичної пам’яті

На останній сесії Володимир-Волинської районної ради я порушив питання щодо проведення перевірки пам’ятних знаків подіям українсько-польського конфлікту, що мав місце на території району в 1942-43 роках.

На жаль, нинішня влада демонструє байдуже ставлення до історичної пам’яті. Вся справа в тому, що після здобуття Україною незалежності та права говорити правду про події, що відбулися на Волині у 1942-43 роках, колоніальний режим свідомо запустив процес дискримінації національної пам’яті українців. Українців відверто звинувачують у тому, що вони вели боротьбу за свободу і незалежність проти окупантів різних мастей.

Зусиллями денаціоналізованих манкуртів та закордонних шовіністів нація, яка на своїй землі боронила свої права, стала ледь чи не всесвітнім ворогом по відношенню і до польського населення. І про це нам нагадують самовільно встановлені поляками хрести з табличками, на яких зазначено завищену в рази кількість нібито загиблих від рук українців поляків.

Чимало таких хрестів є і у Володимир-Волинському районі. Мало того, що вони встановлені самовільно, то ще й, виявляється, наше законодавство не вважає їх об’єктами культурної та історичної спадщини і, відповідно, вони не підлягають державній реєстрації. Тобто, за логікою речей, хрестів чи інших знаків можна на встановлювати скільки завгодно. Цікаво, чи можна так робити у сусідній Польщі?

Навряд. Це відразу ж закінчилося би міжнародним скандалом та депортацією.

Вражає й цинізм деяких сільських голів, на території рад яких встановлені такі хрести. Вони свідомо проігнорували припис обласної комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій іще від 10 жовтня 2011 року, в якому йшлося про необхідність усунути недостовірну інформацію про кількість загиблих поляків.

Згідно з відповіддю на мій запит, керівництво району вчергове буде рекомендувати сільським головам зняти недостовірну інформацію з пам’ятних знаків. Вражає така лояльність влади, коли наших людей, нашу націю на нашій землі принижують іноземці.

У зв’язку з цим депутатська фракція ВО «Свобода» у Володимир-Волинській районній раді вимагає від сільських голів негайно виконати рекомендації комісії, зафарбувати недостовірну інформацію та припинити порушувати історичні права українців шляхом неприхованого ігнорування законодавчих приписів.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.