Додати запис

Не стало Юрія Кириловського

Не сталю Юрія Кириловського – музикознавця, звукорежисера, людини, яка музикою жила і музику зберігала.

Без перебільшення можна говорити, що з іменем Юрія Кириловьскго пов’язані роки становлення радіо на Волині – саме українського радіо перших років незалежної України.
Звукорежисер, музикант, людина, яка тонко відчувала і любила музику, з шанобливим і уважним ставленням до виконавців, які прийшли в студію на запис.

Його домашня колекція музики – диски, магнітофонні бобіни та сучасні цифрові носії – налічує сотні і сотні взірців світового джазу, класики, популярних стилів. Пластинки він отримував звідусіль, адже був особисто знайомий за великою кількістю музикантів з різних країн – від Японії до Америки. Окреме місце у його роботі та житті займала музика українських, зокрема – волинських виконавців, музикантів.

У архівах Волинського радіо зберігається величезна кількість записів, зроблених Юрієм Кириловським. Молоді виконавці, початківці та відомі вже на той час співаки, музиканти – усі проходили крізь існуючу тоді студію звукозапису Волинського радіо у Луцьку по вул.. Винниченка ,17. Технічні можливості тодішньої студії дозволяли записувати цілі хори, великі ансамблі, рок- та поп-гурти і, звісно ж, і окремих виконавців.

Дякуючи вмінню майстра своєї справи - Юрія Кириловського – історія творчості багатьох і багатьох представників музичної культури Волині збережена для нащадків. Він дійсно стояв біля витоків творчості багатьох колективів та окремих виконавців.

Робота на радіо, і – для радіо – була для Юрія окремою віхою життя. В часи «золотого» періоду всеукраїнської радіостанції «Промінь» (а це середина 90-х років) він разом із засновником «Променя» Миколою Амосовим започаткував цикл радіопрограм, у яких звучали музичні «візитні картки» різних регіонів України.

Свою, волинську частину цього циклу, Юрій вів у прямому ефірі зі студії у Луцьку – слухачі середнього та старшого віку добре пам’ятають щотижневі програми «А у нас на Волині», «Пісні звідусіль, а листи – із Луцька». Ведучим, режисером цих програм був Юрій Кириловський. Звучали вони на хвилях радіо «Промінь» на усю Україну.

Його друг, колега по роботі на радіо, Олександр Манолов згадує, що у ті часи відбувся стрімкий підйом інтересу до усього національного – до культури, музики, і дякуючи Юрію тут, на Волині в середині 90-х - на початку 2000-х років, склався один з «епіцентрів» розвитку радіо як засобу популяризації національної музики. Зараз здається, що такого злету цікавості і такої технічної та організаційної підтримки української музики, яка була «за часів Кириловського», вже не буде ніколи…

Дмитро Гершензон: «для мене Юрій Кириловський був в першу чергу музикантом, який не сприймав музичних штампів – він не любив «так звану « попсу». Він був людиною, яка добре знала та відчувала нетрадиційний підхід до звуку. Крім усього іншого він досить непогано грав на кларнеті. І, також, він мав неабияке почуття гумору».

Моя особиста робота на радіо теж відбулась з «благословення» Юрія Кириловського. Усього тут не згадати, припускаю – чимало доповнень до цієї короткої статті народиться в тих, хто знав Юрія і спілкувався з ним – часто, або не дуже. Дописуйте, доповнюйте історію, але - головне – бережіть пам’ять про нього, так само як він зберігав музику…

Дмитро Ураєв
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дуже, дуже шкода.
Відповісти
земля пухом, Юра...
Відповісти
Дуже жаль таку людину.Земля пухом!
Відповісти
Первый ведущий передач о рок-музыке на волынском радио. Жаль, очень, светлая память...
Відповісти
Не знав особисто Юрія, але пам'ятаю ше малим слухав передачу "А у нас на Волині" вів її Василь Алєксєєв разом з Миколою Амосовим.
Відповісти