Додати запис

Інші люди? Про життя та проблеми нетрадиціоналів

Все своє свідоме життя я притримувався єдиної позиції щодо людей нетрадиційної орієнтації. Доки вони живуть своїм життям і не заважають мені жити своїм, я згоден ходити з ними у загальну громадську вбиральню, погоджуватись з їхнім існуванням та цілком нормально сприймати такий вибір. Як власний вибір кожного "ким бути" і "чим займатись". Погодьтесь, ми обираємо це самі і втручання держави чи суспільства в особисті справи кожного часто межує з реаліями тоталітарного режиму.

Я й досі дотримуюсь цієї позиції. Та мене хвилює різке та неоднозначне сприйняття представників секс-меншин в Україні. Це лише говорить про те, що нам досі важко миритись з існуванням "інших". Як це було свого часу з представниками субкультур, іноземцями, неграми, а тепер лесбійками, геями і трансвеститами.

Явище, яке прийшло з-за кордону змушує суспільство якимось чином реагувати. Реакція ця досить передбачувана. Суспільству, яке так болісно призвичаювалось до нових тенденцій у соціальних ролях, знову важко проковтнути те, що принесли "західні" вітри. Хоча трапилося це не вчора. А ще 10-15 років тому.

Будь-які акції в Україні в підтримку секс-меншин наштовхуються на хвилю агресії та нерозуміння. Кілька гучних випадків трапилося весною минулого року у Києві. Варто про них нагадати.

Третього травня у приміщенні кінотеатру "Жовтень" Євгенія Бєлорусець презентувала фотовиставку "Своя кімната", де були представлені фото, зроблені у кількох нетрадиційних сім'ях. Фото показували звичайне побутове життя квір-сімей, де насправді не було ні брутальності, ні порнографії, ні будь-чого іншого, що могло б викликати хвилю агресії та критики. Лише сам факт того, що на фото представники секс-меншин, які не приховують свої обличчя і почуття один до одного - у багатьох спровокувало обурення. У день відкриття виставки двоє людей вбігли до приміщення і ножем пошкодили майже половину виставлених робіт. Сумно те, що саме цей жест, який говорить про абсолютне несприйняття, відображає настрої більшої частини населення країни. Нам ще потрібно пройти табу над нетрадиціоналами, яке у Європі проходили останні 30 років.

Інший випадок - минулорічний гей-парад, який так і не відбувся через побиття головного організатора. Цього року його проводили під охороною близько тисячі беркутівців і міліціонерів. Та це аж ніяк не завадило прийти опонентам і всіляко намагатись зірвати акцію. Що цікаво - прийшли абсолютно ідейно різні табори: українські націоналісти і комуністи; православні київського і московського патріархатів, католики; врешті, козаки. Хто б міг подумати, що такі дива трапляються. Всіх їх об'єднала ненависть до нетрадиціоналів.

Американський соціолог Ерік Олін Райт, який цього року приїздив в Україну на запрошення Києво-Могилянської академії у своєму інтерв'ю для "ВВС Україна" поділився власними поглядом на проблеми секс-меншин: "Я вважаю, що глибоко аморально в плані людського існування, процвітання життя, говорити, що гомосексуальні сім’ї не повинні мати права всиновлювати дітей. Говорити, що їх слід позбавити права мати дітей через їхню сексуальну орієнтацію – це значить бути непоінформованим і дурним".

У Франції ще восени на вуличні демонстрації виходило 70 тис. людей, протестуючи проти можливості узаконення одностатевих шлюбів та дозволу на всиновлення дітей. Весною цього року в Парижі на вулиці вийшло близько мільйона протестувальників.

Це говорить про те, що навіть у толерантній Європі, яка особливо піклується про захист прав людей, в тому числі і
представників секс-меншин, настрої більшості не в їхню користь. Принаймні у Франції. Французи чітко дали це зрозуміти.

В свою чергу кілька європейських країн, серед яких Німеччина, Швеція та Британія, вже дозволили геям усиновлювати дітей. Одностатеві шлюби легалізовані в 11 країнах. 9 квітня цього року до них приєдналася і Франція.

Боротьба секс-меншин за власні права в Україні триватиме, доки їх не визнають. Так було з неграми в Америці сто років тому. Так було з геями і лесбійками останні десятиліття у Європі і США. Так буде і у нас. Тільки з відчутним запізненням.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 26
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
свіжий і не зазомбований ідеологіями погляд.
погоджуюся, що шлях один - ненависть мине з часом, як би боляче не було зараз людям з традиційними поглядами.
Відповісти
Олександр, а я здогадувався ...
Відповісти
А чого їм може бути боляче? Ти йдеш по вулиці і думаєш про сексуальне життя перехожих? Це взагалі смішно засуджувати гомосексуалістів, адже не факт що твій найкращий друг натурал не є збоченцем по Фрейду, але ми про це не думаєм, бо нащо? От серйозно не можу допетрати яке діло нацикам, комуністам, козакам до того з ким хто спить. Ну з духовенством ще так сяк, у них все гріх.
Відповісти
Согласен. Массовое сознание изменяется, но очень медленно. И никогда не исчезнут противники, что вполне объяснимо.
Відповісти
Мене не хвилює хто, з ким, як і скільки разів.
Мене коробить від агресивності просування "нетрадиційності" в наш уклад.Згодься, коли в деяких країнах визнають вживання слів "мама" і "тато" дискримінацією "нетрадиціоналів" якось не хочеться бути терпимим
до гей-активістів та їх ідей. І мимоволі приходить думка, а що буде далі, що мені потрібно буде робити, щоб показати свою толерантність до них.
Ну от, якось так.
Відповісти
Чому вас зачіпають зміни у іншій державі в якій ви не живете і не пов"язані з нею ментально? Ви дивитесь на них українець на європейців - вони зовсім інші за сприйняттям дійсності люди, тому ви їх і не розумієте. Все змінюється і будь-які зміни для певної группи людей завжди залишатимуться неприйнятними - це нормально. Чим представники сексуальних меншин відрізняються від негрів в 60-их роках чи жінок на початку ХХ століття? Нічим абсолютно. І реакція суспільства на відстоювання прав тодішніх меншин була аналогічною і аргументи приводились до смішного ті самі. Уявіть, якщо вас так зачіпають їхні эпізодичні акціі, то як їх має зачіпати постійні явні і неявні прояви "сексуальної більшості"? Але "нормальній" більшості на їхня становище байдуже - так як прояви чогось незвичного і не "свого" їх лякають.
Відповісти
До Бармалєй.
з цим цілком погоджуюсь. європейська толерантність місцями доходить до абсурду. але та толерантність росте в міру того, як секс-меншини утискають і гноблять інші. якби цього не було, то, можливо вони б не отримали стільки прав і захисту.
Відповісти
Американський соціолог Ерік Олін Райт "...Говорити, що їх слід позбавити права мати дітей через їхню сексуальну орієнтацію – це значить бути непоінформованим і дурним"

так говорять ці підари, які хочуть всіх матии за дурня.
і нехай це гамбургернофільне створіння в себе в америці розказує, а не нас повчає. а ти меньше слухай, чи ти один з них?
тебе дивує об*єднаність у цьому питанні різних сил? поясню, що існують багатовікові традиції що до народження, хрещення, весілля, похорону - і це проходять всі незалежно від політичної, соціальної, майнової приналежності. але природньо в хлопця болт, у дівчини - гайка, тому їм є чим зайнятись і головне, виконати найважливішу функцію в житті - зачати, народити і виховати дитину.
тому не треба лізти зі своїм уставом у чужий монастир.
Відповісти
"в хлопця болт, у дівчини - гайка" у вас совок... замість мозку. Вийміть совок із своїх голів і мисліть вільніше.
Відповісти
Феєрично... Ви тільки, що підтвердили те, що сказав Сергій у статті)
Відповісти
одразу видно, що ти сірьожин чоловік, чи жінка, хер вас підарів там розбарешь, хто кого куди.
вийди на свій гей парад, я тобі твого тобі на вуха накручу.
Відповісти
з таким успіхом можна сказати що ти, бока, є геєм! доволі багато геїв є гомофобами. прочитай про таке поняття як "денайл", можливо воно буде тобі дуже близьким ;)
Відповісти
Та що ви все про себе та про себе? Поро уже і про народ подумати!
Відповісти
Та невже? Сергій, Вам респект! Нарешті цивілізований погляд.
Відповісти
Так я не зрозумів: це правда чи черговий піар Осіпова?
Відповісти
судячи зі статті, автор - латентний голубчик
Відповісти
К Конраду.
Ще б пак. Тікі шо там латентний, бєрі више. Тєбє ж лучче знать, да?
Відповісти
Нескажу, ніколи не відповідай анонімам. Це немає сенсу. Не годуй троля.
Відповісти
Ненависть, ненависть...
Всех объединяет ненависть.
Всех объединяет одно желание -
Убивать, насиловать всех иных прочих.
Мне стыдно быть хорошим,
Стыдно быть хорошим...
© 1988
Відповісти
Европа – блудливая мать всех современных отрицательных нравственных новшеств. Она, например, мать узаконенных извращений, перечеркивающих семью, как факт. Европа и за аборты, и за эвтаназию, и за педерастию, и за стыдливое замалчивание религиозной идентичности и вытеснение вопросов веры на периферию. Европа «за» всюду, где совесть говорит: это грех.
Відповісти
Но очевидно одно: под знаком распространения разврата и утраты веры живет милая сердцу «страна святых чудес». Их гибель – вовсе не наша победа. Нельзя радоваться их поражениям. Когда «западные» окончательно упадут, наплыв греха нас самих смоет без остатка.
Відповісти
УПЦ МП?
Відповісти
Ну, ну, блажен хто вірує... Християни зробили з "гріха" такий собі двозначний культ - для вас це однозначно негативне явище, але і без нього нікуди.
Відповісти
ярі поборники праведності - ви надто серйозно турбуєтесь про неважливе.
я особисто теж не приймаю всіх цих гомоштук, але, оскільки вони мені не заважають аж ніяк - нехай."неоціненне українське культурне надбання" в безпеці, якщо що. так само як "високий морально-етичний рівень" цієї пропащої країни, якому геї загрожують набагато менше, аніж Алєжка Тягнибік
Відповісти
Аплодую Вам, авторе
Радує те, що ще не всі журналісти з глузду з'їхали
Дякую
Відповісти