Додати запис

День Конституції – це день наших прав і свобод

Дорогі волиняни, шановні співвітчизники!

Джерелом права будь-якої держави є Конституція. Її ще називають Основним законом, який закладає підґрунтя організації і діяльності держави та формування у ній громадянського суспільства. Це – своєрідна суспільна угода, в якій народ визначає головні напрямки свого розвитку та існування, гарантії своїх прав та свобод.

День Конституції у нашому суспільстві поки не відзначається, як всенародне свято. Чи то традиція іще не встигла сформуватися, чи то у свідомості наших громадян це свято постає як формальне. Більшість із нас на запитання: “що таке Конституція?”, відповість – „головний закон країни”. А от на питання: „що для вас Конституція?”, − з відповіддю забариться.

Але, як на мене, патріотизм починається не з показового підняття прапору, не з принциповості у вирішенні мовного питання, а з глибокої відвертої гордості за свою Батьківщину. У нас є чим пишатися! Конституційні процеси України – одна з таких підстав. Бо саме українці створили предтечу європейських конституцій.

Ще у 1710 році Україна, однією з перших у світі країн, затвердила Конституцію в її сучасному розумінні – «Пакти й Конституції законів» гетьмана Пилипа Орлика. А ще були закони конституційного характеру Центральної Ради, Гетьманату Павло Скоропадського, Директорії УНР у 1917 – 1921 роках. Усі вони були прийняті, але, на жаль, не реалізовані.

І тільки здобувши державну незалежність Україна здобула і свій Основний закон. Висловлюючи суверенну волю громадян нашої держави і спираючись на багатовікову історію українського державотворення 17 років тому верховна Рада прийняла Конституцію. Вона увійшла в суспільне життя як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України, в ній закріплені фундаментальні засади, на яких ґрунтується сьогодення і вибудовується майбутнє українського народу.

Конституція України має бути комплексом не тільки задекларованих, а в першу чергу, реальних та дієвих прав і свобод громадян. Кожен громадянин України має відчути, що його життя і здоров`я, гідність і недоторканість дійсно визнані найвищою цінністю. Кожна конкретна людина повинна відчути турботу про себе.

Реальним втіленням конституційних прав та свобод громадян стало впровадження соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича. Вже сьогодні соціальна політика держави допомагає втілити механізм реалізації права пенсіонерів на достойну пенсію, працездатних громадян – на працю та гідну заробітну плату, ветеранів – на належний соціальний захист.

Один із пріоритетів соціальних ініціатив Президента України – ефективний захист прав дитини. Турботу держави відчувають діти-сироти та діти з особливими потребами, яким створюються всі необхідні умови для повноцінного життя та розвитку.

Держава розширює можливості для реалізації конституційного права громадян на житло: результативно працюють 4 державні житлові програми. Запроваджуються реальні кроки до забезпечення права громадян на доступну і якісну медичну допомогу. Таким чином, нова соціальна програма держави дозволить підняти на новий, якісно вищий рівень соціальний захист громадян та гарантії їх конституційних прав і свобод.

Сучасна українська Конституція – одна з наймолодших у Європі. З часу її прийняття змінився світ, наші країна і суспільство у цьому світі. Відтак, з часом необхідно закріплювати в правовому порядку, нові права і свободи людини, що, до речі, і передбачає діюча Конституція України.

Розвиток громадянського суспільства, інтеграція України у процес глобалізації, реалізація нашої зовнішньополітичної стратегії та зміни в економічному житті, реформування системи органів влади вимагають відповідного конституційного регулювання. «Наша головна мета - модернізувати країну. І зробити це можливо лише за рахунок зміцнення демократичної, соціальної та правової держави», - так обґрунтовує необхідність оновлення Основного закону Глава держави.

Одночасно повинна змінитися і якість стосунків суспільства з Основним законом. Відповідально ставитися до визначальних правил державно-суспільного життя не лише має, а й повинен, кожен із нас! Саме ця ознака є головною у визначенні «держава з верховенством права».

Тому День Конституції ми не повинні сприймати як свято на честь нормативного акту. Ми повинні його сприймати як день утвердження наших прав і свобод. День ствердження того, − як зазначено у статті 3 Конституції України − що “людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю”.

Шановні волиняни! Сердечно вітаю усіх з Днем Конституції. Хай кожному з нас вистачить мудрості, мужності і сили волі для того, аби зміцнювати підвалини української незалежної держави. Вірю, що Основний закон країни буде гарантованою запорукою громадської злагоди, утвердження принципів демократії, економічного розквіту та соціальної захищеності громадян.



З найкращими побажаннями

голова Волинської обласної організації Партії регіонів,
перший заступник голови облдержадміністрації
Олександр Башкаленко


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
так і не зрозумів: це свято кого над ким, чого над чим?
Відповісти
"Закон що дишло - куди повернув, те й вийшло." Ставлення Януковича до Конституції він показав у перші дні свого президенства: обирався по одних конституційних повноваженнях, а живе по інших. 10% достойної пенсії - це показник убогої держави. Нема чим хвалитися. 90% українців відчули "турботу" про себе: пенсії,пенсійний вік, виплати чорнобильцям,дітям війни і т.д. А де обіцяні робочі місця? Реформа медицини зроблена для збільшення смертності (нащо той народ). Може скажеш,скільки квартир отримали волиняни.Повсюдні рейдерські атаки свідчать про "гідність" і "недоторканність" людини. «Наша головна мета - модернізувати країну" по зразку Донецька 90-х.
Відповісти
ПР плює на Конституцію уже кілька років поспіль, а тут раптом празник!
Відповісти
Посвяткують і далі плюватимуть
Відповісти
ПРозкольників НЕ МАЄ МОРАЛЬНОГО ПРАВА белькотіти про те,що вони,щось хороше зробили для країни.Вони узаконили "конституцію" ПАХАНІВ! НАДОЇЛО вас СЛУХАТИ ЗА ващі"УСПІХИ" та "ПОКРАЩЕННЯ ВЖЕ СЬОГОДНІ"!!! ЗГИНЬТЕ ви,НЕЧИСТА СИЛА!!!
Відповісти
Регіонали згвалтували Конституцію і тепер шаленіють від свята гвалтування Конституції.
Відповісти
Мона було в нарід і з 30 червня привітати пану владцю - День Проголошення Акту відновлення Української Держави 30 червня 1941 року в окупованому німецькими військами Львові. Здійснений Українськими Національними Зборами, що складалися з представників національного руху, за підтримки членів оунівських похідних груп та вояків батальйону «Нахтігаль».
Відповісти
"Сучасна українська Конституція – одна з наймолодших у Європі." Кожен президент робить їй "пластичну операцію" на свій манер, а рани від тих операцій гояться на людях... Краще б мовчав, менше б гидоти чув про себе
Відповісти
Так День Конституції - єдиний день на рік, коли згадують про наші права та свободи
Відповісти