Додати запис

Щоб повернути довіру людей до Закону

Винуватці дикого злочину в Миколаївській області, де «перевертні в погонах» побили і зґвалтували жінку, будуть покарані показово з усією строгістю закону. Відповідальності не уникнуть усі без винятку, хто через недогляд та байдужість допустив злочин.

На мою думку, ці слова Президента Віктора Януковича, які він виголосив 4 липня під час урочистої церемонії складення присяги новопризначеними суддями, є своєрідним закликом до нищівної війни проти корумпованих служителів Закону.

Узявши під особистий контроль гучну справу, Глава держави наголошує: відмовка, мовляв, злочинці потрапили до лав міліції випадково, не є виправданням для керівників не лише правоохоронних органів, а й тамтешньої влади.

Де була прокуратура, генерали-міліціонери? Врешті, що робила влада регіону? Ці запитання залишаються без відповіді. Однак по кожному з них мусить настати персональна відповідальність – незважаючи на посади, ранги та становище!

Я переконаний, що це доручення Президента стане рушійним кроком, початком кінця для проблеми корупційності серед правоохоронців – від міліції, прокуратури й до українських судів.

Не випадково Віктор Янукович заявив, що вносить на розгляд до парламенту законопроект про зміни до Конституції щодо гарантування незалежності судів відповідно до європейських та міжнародних стандартів.

Впевнений, це буде запорукою їх незалежності, а відтак – неупередженості.

За словами Глави держави, ці зрушення покликані змінити існуючу процедуру призначення та звільнення суддів, зменшити роль політичних суб’єктів та наділити основними повноваженнями у вирішенні питань стосовно суддів органи, де більшість складатимуть самі судді.

Інакшого шляху не бачу, як не мислить його й Президент, уряд, зрештою, всі громадяни країни. Щодо цього влучно сказав Віктор Янукович: «Лише прийняття суддями об’єктивних та правових рішень, неухильне дотримання вимог закону може забезпечити авторитет суду як державного інституту. Судді повинні стати прикладом служіння народу України, щодня утверджувати принципи верховенства права та справедливості, доводити кожним прийнятим рішенням, що правовий порядок у нашій державі може і повинен ґрунтуватися лише на неухильному виконанні закону».

І нині в цьому розрізі першочерговими є три завдання Глави держави: насамперед покарати винуватців злочину на Миколаївщині, розібрати всі подібні інциденти в інших регіонах.

Друге - ухвалити принципові рішення: в такий спосіб очистити правоохоронні органи від тих людей, які не достойні високого звання правоохоронця.

Третє: потрібно спростити доступ громадян до механізмів захисту своїх прав – починаючи з «гарячих ліній» в СБУ, прокуратурі, обласних адміністраціях. Це сьогоднішня програма мінімум. Бо інакше люди не будуть упевнені, що правоохоронці здатні їх захистити, а в суді - відстояти правду.

Я згоден з Президентом: інакше ми не зможемо збудувати правову державу, в якій пануватиме закон і справедливість.

Олег БАТЮК, кандидат юридичних наук, доцент, завідувач кафедри кримінального права і процесу Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Думаємо ,що довіра до Закону буде у людей -коли будуть прийматись такі"Зміни" до Конституціі гарантування "незалежності" судів.
Відповісти
Довіри не буде поки будуть "куплятись" місця в органах... Глянути навіть на луцьких ППС...стидно..
Відповісти
"Олег Батюк депутат Волинської обласної ради від партії регіонів, кандидат юридичних наук, доцент, завідувач кафедри кримінального права і процесу Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки".

Пан дОцент, вочевидь особисто не бере хабарів за заліки, екзамени етс - йому, як і Захарченку приносять пахолки. Пан дОцент задоволений двічі несудимим президентам-шапкокрадом, якого відмазали від третьої ходки за згвалтування.

Мої вітання пану дОценту!
Відповісти
"...Де була прокуратура, генерали-міліціонери? Врешті, що робила влада регіону? Ці запитання залишаються без відповіді..."

Доцент, власть то ваша. И прокуратура, и ментура, и госаппарат.
Нет ответов? )
Тяжело искать чёрную кошку в тёмной комнате? )

И не стрёмно писать такую фальш. Это уже не вопрос.
Відповісти
"...першочерговими є три завдання Глави держави:..."

А вот это уже перебор.
Это с каких пор шестёрка формулирует задачи пахану?
Перебор, перебор. Не похвалят сверху за такую маляву.
Відповісти
"Гаряча лінія СБУ" я вмираю зосміху, у Вас шановний з головою все добре?
Відповісти
Якщо треба то і напряму бере хабарі , виходить то через посередників - це ж регіонал. А правильно відомий 'юрист-регіонал' який думає як ВФ, це ж треба так щоб співпали його думки і були однакові з президентом от молоооодець. Гляньте Олеже на себе в дзеркало і повертайтесь в людський образ почнуть з себе....
Відповісти
"Я згоден з Президентом: інакше ми не зможемо збудувати правову державу, в якій пануватиме закон і справедливість." - гумористичний слоган тижня! Янукович, правова держава, закон і справедливість абсолютно не сумісні поняття! Перша премія гарантована! Браво Батюк, так не сказав би і перший Волинський гуморист - Борис Петрович! Знімаю капелюха!
Відповісти
Класно лизнув Олег Володимирович, скоро твій президент зовсіь без ануса залишиться а ти будеш у верховніфй раді
Відповісти