Додати запис

Про улюблене. Казки, якими нас лякають. Чи ні?

Розкажу еволюцію теми "криза ресурсів, капець усьому" з 1993 (коли я вперше почула про глобальні проблеми людства на уроці хімії).

Отже, на початку-в середині 90-х апокаліптично бачився 2010 рік. Саме до цього часу, за прогнозами, населення Землі мало сягнути семи мільярдів людей (хоча зробило це на 10 років раніше), повністю вичерпатися запас нафти, початися затяжний глобальний голод і, звісно, питна вода, якої мало не залишитись через хижацьку політику людства щодо запасів цього, до речі, найважливішого для людського виживання ресурсу.

Минув 2010, 11, 2012, ми пережили кілька прогнозованих то Вангою, то Нострадамусом, то майя "апокаліпсисів", тепер вже я вчитель хімії і веду уроки з теми "глобальні проблеми людства" (є таких зо три на весь курс хімії).

І що ви думаєте, через 20 років після того, як я вперше почула про голод-воду-нафту, все відтерміновується ще на 20 років. З одного боку, це свідчення швидкоплинності мого життя, з іншого, свідчення того, що ніхто нічого про рідну планету толком і не зна. Воно, звісно, нічого дивного, бо якщо хто пам'ятає картинку, де кульки повітря та прісної води на фоні землі (весь запас) виглядають до прикрого маленькими. Так от, якшо взяти всю біомасу, яку складає з себе усе людство, то, наврядчи, ми будемо важити більше, ніж кулька повітря.

Так от. Що змінилося за 20 років і чому я не вірю в апокаліпсис, принаймні, ресурсний, найближчим часом?

По-перше, працюють ефективні очисні споруди та енергозберігаючі технології, які й не снилися людству ще на початку 90-х. Відомо ж, що ще на початку двадцятих років у воді Темзи можна було проявляти фотоплівку, а вже зараз туди запливають на нерест гості з океану. І я певна, що ще за 20 років ці технології підуть ще далі, через 20 років ми дихатимемо, можливо, не безкоштовно, найчистішим повітрям за всю історію людства.

Стосовно прісної води... Вже сьогодні деякі країни переходять на опріснювачі морської води. Оскільки запас саме морської води на Землі величезний, то опріснення буде вирішенням питання. На заміну нафті, газу, двигунам внутрішнього згоряння теж прийдуть нові технології, на біду, немає поки більш ефективної енергії, ніж ядерна, а цих запасів на Землі, т-т-т, поки більше, ніж досить. Крім того, розробляються технології біопалива, водяного палива тощо. За 20 років станеться певний прорив, я так думаю.

Стосовно ж с/г угідь, то помітьте, ті країни, які потерпали від голоду на початку 60-х, 90-х, потерпають і тепер.
В принципі, все це, великою мірою, наслідок політики "нагодуємо Африку". З населення голодаючого Сомалі ситий забезпечений європейсько-американський світ зростив у два-три рази, перетворивши своїми зусиллями країну на піратське новоутворення, якому добряче бракує ядерної бомби...

Вони з'їли все, що могли з'їсти, повністю знищили природний фонд своєї країни, а чим зараз займаються...

Ну, і крім того, сьогодні, якщо закрити очі на боротьбу з ГМО, людству доступний ресурс ДЕШЕВОЇ, СМАЧНОЇ, ПОЖИВНОЇ їжі, яку з острахом називають генетично-модифікованою. Боротьбу з цим явищем можна пояснити дуже просто: кому ж вигідно втарачати НАДприбутки?

Але час розставить все на місця. Бо якщо з одного гектара можна зібрати п'ять тонн зерна по центу, то це явно з часом витіснить технологію, за якою з того ж гектара можна зібрати п'ятсот кілограмів зерна, але по долару. Стосовно ж страху перед ГМО, то з точки зору хіміка він виглядає, як мінімум дивно, якщо не сказати - смішно.

А, до чого це я. Звичайно, з Землею може статися багато прикрих речей за найближчі двадцять років: від астероїда діаметром 1 км, який вирішить не обминути нас, до виверження супервулкану, який зараз, кажуть, активізувався, розтягнувшись від Італії до Південної Америки, а, може, станеться вторгнення інопланетян чи Сомалі, таки, оголосить світову війну :).

Але що можна стверджувати з високою імовірністю, кризи ресурсів на Землі не станеться. Принаймні, не станеться нічого нового в цьому плані.

Завжди ваша
YuSmal
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Кажуть, нескінченні запаси їжі знаходяться в глибинах океану, притому японські біохіміки вже сьогодні створюють нові й нові продукти за допомогою океанських глибинних бактерій та колоній мікроорганізмів...
Відповісти