Додати запис

Дев’ять кіл пекла до… посвідчення водія

Нарікати на свою долю — прикметна риса майже кожного українця. Та все-таки, коли ми вже називаємо себе «Європою» (тут без лапок аж ніяк!), то мусимо щось робити, аби хоч трохи бути причетними до цієї частини континенту. Бо нещодавно, отримуючи водійське посвідчення, мені випала нагода в котрий раз переконатися у нікчемності наших порядків...

Коли на першому курсі університету я читав «Божественну комедію» Данте Аліґ’єрі, то і в страшному сні не сподівався побачити на власні очі оті дев’ять кіл пекла…

Отож, почнемо з найцікавішого — ціни. За два місяці навчання в одній із автошкіл Луцька я заплатив майже 3000 гривень (2900+банківські витрати). Загалом сума, здавалося б, не така й велика. У крайньому разі, коли є гроші на авто і його експлуатацію, то й на навчання має вистачити. Хоча, як виявилось, згодом це — лише «квіточки».



Теоретичні заняття проводилися о 18:00 двічі–тричі на тиждень (точний графік попередньо узгоджувався із викладачем).

Так минув майже місяць. Але сам смак, як кажуть старші люди, я відчув, коли за навчальним планом розпочалася практика водіння автомобіля з «інструктором». Нас завчасно проінформували, що уроків має бути щонайменше п'ятнадцять, тому порадили не відтягувати з першим виїздом. За півтори години водіння ми віддавали 50 гривень на бензин. Не важко порахувати, що за весь період треба було викласти близько 100 доларів. Тож маємо уже 3800 гривень витрат.

Але як би ж то тільки у витратах була справа! Вас, либонь, цікавить чому «інструктор», як і «Європа», у мене написано у лапках? Власне, через те саме: яка «Європа», такий і «інструктор». Звали його Петро Васильович (ім'я зі зрозумілих причин змінене). Наше знайомство я, напевно, запам’ятаю до кінця життя. Чоловік уже в літах, досить таки огрядний, із синюватим носом та цибаком у зубах. А, забув ще про плетений капелюх з написом «Мальборо»! Ну не всі ми Ален Делони, тож я змусив себе не зважати на перше враження, адже головне для мене було навчитися керувати автомобілем.

Власне, у Правилах дорожнього руху (ПДР) зазначено, що «початкове навчання їзди проводиться на закритих майданчиках». Здається зрозуміло: коли учень не знає де педаль «газу», а де педаль «зчеплення», то як же можна виїжджати на проїжджу частину. Виявляється — можна!

Мій інструктаж тривав не більше трьох хвилин, після чого я почув гучне: «Заводь!». Я завів. Варто сказати, із перемиканням передач у мене великих труднощів не було, чого не скажеш про початок руху після зупинки. Адже «Жигулі» року випуску десь так, мабуть, 1970–го треба відчувати, як гарячу норовливу дівчину: вона сама не знає, що буде через якусь мить. Дякувати Богу, опанував себе і справився.

Так ми покружляли на тому «закритому майданчику» ще п’ять–сім хвилин і благополучно виїхали у місто (на дорогу з трьома смугами руху у кожному напрямку). Знаєте, я подумав, що, може, так буде краще. Оскільки і плавати навчився тоді, коли ледь не втонув.

Ситуація, чесно кажучи, виявилась майже ідентичною. Перші декілька сотень метрів все було спокійно, а потім я ненавмисне втрапив у вибоїну на дорозі і тоді почалось! Дізнався про себе багато захоплюючих подробиць. Такої ретельно відібраної простонародної лайки і банальних матюків я не очікував почути. Ми практично і знайомі не були, і він чудово знав про мої нульові навички водіння (бо ж декілька хвилин тому особисто показував мені, де яка педаль). Очевидно, я все-таки не дуже здібний учень. Ну нехай.

Петро Васильович «люб’язно» розповів мені, як треба їхати, обминаючи ями, вибоїни, стежачи за дорожніми знаками, розміткою і автомобілями, що рухаються досить хаотично (адже всім відомі механізми отримання водійських посвідчень в Україні), а також до кінця натискати педаль «зчеплення», аби перемкнути передачу, після чого плавно, але впевнено відпускаючи, натискати на педаль «газу». При цьому дивитися вниз забороняв, мовляв «привичка ху..ва виробляється». Може, й так. Але важкувато було, позаяк найбільше намагався не заплутатись у тому всьому.



Ви скажете: «поганому танцюристу…» і я з вами сперечатися не буду. Але для чого тоді я заплатив такі гроші (як для студента)? Хіба не для того, щоб мене навчали професіонали своєї справи на нормальних справних автомобілях, а не на раритетах, в яких задля ввімкнення задньої передачі треба, повертаючи перемикач вправо, провалити його вниз, потім різко повернути на себе і вправо?

Так минув перший урок. Що ж, у кожного з нас є невдалі дні, тож я сподівався, що наступного разу все пройде спокійніше. З кожним наступним уроком намагався враховувати помилки, виправлятися. Не завжди, звичайно, це вдавалося. І ще не раз Петро Васильович красномовно висловлював мені своє ставлення до дурнів, на кшталт мене. А я, у свою чергу, не хотів йти на відкритий конфлікт, тому обрав позицію «тихіше будеш — далі заїдеш».

Як ви вже зрозуміли, ті ідеалізовані сцени, які ми уявляємо, коли чуємо про автошколу: водій з наляканими, але захопленими очима, підтягнутий інструктор, який тримає руку на пульсі всього, що відбувається, нове авто з наліпками «У» — то казочки! До речі, про «У».

Насправді там мала бути буква «Т», бо я по суті працював таксистом. Не те, що мені шкода було когось підвести, та коли в машині троє друзів інструктора і кожного треба чекати поки він свої справи владнає, то це напружує. І часу в мене також не греблю гати, щоб чекати бозна-кого по півгодини. Але такі реалії.

Непомітно прийшов час іспитів. До речі, щоб їх скласти, треба мати Правила дорожнього руху (ілюстровані — 20 гривень), також Екзаменаційні білети з ПБДР (70 гривень!), коротку пам’ятку з надання першої медичної допомоги (я її не купував). Окрім згаданого, була вимога заплатити 250 гривень як організаційний внесок, 35 гривень за страхування і ще 30 за бензин.

У загальному рахунку, щоб отримати права, треба офіційно заплатити понад 4000 гривень. Але це ще не все. Після успішної здачі комп’ютерних тестів з ПДР, виявилось, що з нашої групи майбутніх водіїв чесно пройшли іспит лише двоє людей, один із яких я. Інші оплатили ще одну неофіційну і незаконну послугу — допомога фахівця з боку. За чутками, ця послуга, разом з іспитом на практику водіння, коштувала 700 гривень.

Не важко здогадатися, що інструктор вельми пильно стежив за усіма моїми рухами, тому здати практику водіння з першого разу мені не судилося, та й і з другого теж.

І от після всього пережитого задаю собі запитання: «Яка ще Європа?». Чи ви собі можете уявити таку публікацію на сторінках європейських видань? Ясно, що ні, бо там про таке, я певен, навіть не чули. Нехай це буде дивно з мого боку, але скажу правду — умови такі створені, принаймні у нашому місті, що неможливо посвідчення водія отримати чесно. Та й чи взагалі варте доброго слова «навчання» з такими автошколами, інструкторами, автомобілями і за такі гроші?
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 21
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Це автошкола ТСОУ (ДОСААФ). Цього придурня (вибачте,інакшого слова не добереш)в брилі знають багато людей. Хамло і матюжник рідкісний.
Відповісти
Теж вчилася там, щоправда, 12 років пройшло. Спогади - найприємніші.Вповні адекватні були і лектор, і інструктор - можливо,пощастило. Машинка теж була "Жигулі",але,кажуть,на такій навчився - на будь-якій поїдеш.І ціна була розумна:за весь процес з бензином і складанням іспитів(з першого разу,й відповідно, без "доплат") тоді виклала щось чи не $100. Це вже й з правами разом. Принаймні, порядок ціни був такий. І вчили добре. Дійсно вчили!
Відповісти
Так - ТСОУ! Загалом, я не люблю нарікати, але Павлович навіть мою вроджену статичність змусив драйвувати... Тяжка людина, словом...
Відповісти
Мені вас шкода, вам просто не повезло. Скажу, що на права я здав у січні цього року і обійшлося мені це у майже вдвічі меншу суму (2300). Автошкола була дешевша і лапувку ментозаврам не платив. Незрозуміло, чому з вас дерли на кожному кроці. Стільки витрат, які нас якось обійшли. І да, у нас так само було - вчитися ніхто не хоче, всі з групи заплатили (знову ж таки меншу суму - 600, а не 700), окрім кількох чоловік...

Щодо інструктора - також на щастя. Мені пощастило їздити на новенькому Опелі Астра з дуже хорошим інструктором. Хоча в нашій групі були інструктори і десь такі, як описані тут)))

П.С. Так, як завершилася справа? Права маєте?) Удачі на дорозі! Справжнє навчання - після отримання прав ;)
Відповісти
Якщо чесно мені себе також шкода... Я сподівався, що витрачу значно менше грошей, однак... дійсно не пощастило :( Літні канікули, тож з часом проблем не було. Купив ПДР і екз. білети, все "визубрив", як кажуть в народі. Прийшов на іспит - хвилювався, але склав (правила). Але на власні очі бачив, як "працівники" вирішували тести за моїх "колег". Водіння склав з 4-го разу. Права, дякувати Богу, вже отримав... Чесно кажучи, якби знав про те все ..., то ходив би пішки :( Дякую за побажання. Дійсно, головне - досвід! А все, що вивчив, врешті, пригодиться ;)
Відповісти
А вы хотели обучаться на новеньком Бентли с Шумахером-инструктором?
Відповісти
Ні, але коли він явно неадекватний (чи то не п"яним він був, не знаю) і кричить, як ніби я глухий. А ще мати гне і курить, навіть не знаю, як хто... Як за такі гроші - послуга "навчання" просто ніяка!
Відповісти
ти вася!!!
Відповісти
а ти інструктор.
Відповісти
Важко в навчанні - легко в бою! Поїдеш без інструктора на Бентлі - зрозумієш...
Відповісти
Уже, різницю відчутно)
Відповісти
З яких причин змінено імя інструктора?
Написали б той то той то інструктор "рєдіска"....можливо йому б стало стидно
Відповісти
олексій павлович - ймення його (згадав!), бо таке не забувають..
Відповісти
З юридичних. Той "іструктор" працює у вищезгаданій структурі (автошколі-тсоу), а ця публікація може дещо попсувати їм імідж (хоча який же тут імідж, тут - абракадабра :). Газета "Волинь" (у ній матеріал публікувався нещодавно) вирішила цей момент скорегувати, щоб не мати проблем у вигляді судового позову, я не заперечував. Думаю, це не так суттєво, адже такий інструктор не один. Беруть на роботу бозна-кого за пляшку "Поліської", от плоди))
Відповісти
я вроді тоже знаю того придурка з тсоу... бл.! такіх ше пошукати треба((
Відповісти
не треба їх шукати - вони і без того на кожному кроці, як не інструктор, так продавець, чиновник тощо!
Відповісти
что за страна такая, кошмар!!!
Відповісти
країна нормальна - порядки дебільні((
Відповісти
Отримав посвідчення водія 19 числа скажу чесно "Європа" "даї" і викинута на незрозумілі послуги купа грошей.
Відповісти
Сейчас учеба там стоит 3200+по 100 гривен бензин каждое занятие и таксистами "работают" не только у вашего этого матерного чувака...нихрена толком не обьясняют...одно название инструктор...очень жаль денег - все таки 100гривен каждый день - это не копейки...потому ищите другую автошколу! тсоу это дерьмо
Відповісти
Бережіть гроші, свій час та нерви! Шукайте іншу автошколу!
Відповісти