Додати запис

«Красномовне» слівце

Цього року на День Незалежності України ми з сім’єю вирішили піти на святковий салют. Я так його чекала… цілий рік. І ось він розпочався, увімкнулась камера, пішов запис… Приходжу я додому, відтворюю те відео. І бачу салют під супровід п’ятиповерхових матюків якихось молодих людей. Ви думаєте я виклала те відео на Facebook? Звичайно, ні… А все через те, що з культурних слів у записі було тільки «в» та «на». Ось і все.

Мова піде про нецензурну лайку, або як це називають в народі – матюки. З чим-чим, а з матом знайома кожна людина. Байдуже – мала, доросла, чи старша людина, але всі використовували це «сміття» у своєму мовленні.

До речі, мовлення, мова… Тут складна ситуація. З однієї сторони українці борються за чистоту української мови, а з іншої – самі ж «очищують» її. Як так можна? А можна це так: більшість людей пояснює свою лайку розрядкою для нервів, буцімто, слів їм не вистачає. Але ж в літературній мові маса слів, якими можна висловити свої емоції такі як: злість, відчай, розчарування, інколи радість, не використовуючи «вєлікого магучєва».

Найбільше ріже вуха, коли матюкаються молоді люди для «связкі слов», особливо дівчата. А ви скажете: «Хлопцям можна гнути, а дівчатам – ні?» А я поясню різницю. Дівчина – майбутня жінка, мати, тобто берегиня роду. Уявіть собі берегиню, котра говорить як «сапожнік». Приємно? Певно, що ні. А на рахунок сильної половини: я як дівчина скажу, до хлопчачого мату ставлюсь набагато спокійніше, хоч також негативно. Раджу всім сьогодні ввечері чи вночі, особливо тим, хто живе в багатоповерхівках, прислухатись… я більш ніж на 100% впевнена, що під під’їздом у майже кожного буде компанія молодих людей, які голосно «ржуть» (вибачте, сміхом назвати це неможливо) і «красномовлять». На мою думку, проблема у вихованні. Батьки або перевиховують, або недовиховують.

Гірше, коли солідна людина, при посаді, достатку, має кілька вищих освіт, користується непоганим авторитетом, і тут це рокове «піііііііі» прорвалось….. Чесно кажучи, таким людям дві поряди. Перша: забудьте всі погані словечка, які до цього ви ще могли використовувати. Друга: навчіться тримати себе в руках, керувати своїми емоціями, стримувати їх. Смішно переглядати ролики, де матюкаються політики, чиновники, публічні люди. А чому смішно, адже плакати потрібно? Смішно тому, що ніби розумні, освічені, а демонструють протилежне. В уяві людини замальовується буквальна картина того, що говорять + високопосадовець перетворюється на гопника у смокінгу. А потім… тільки спостерігає, як те відео набрало більше 10 мільйонів переглядів за кілька днів.

Та що ми все за усне мовлення… давайте поговоримо про мати на письмі. Найчастіше зустрічаються в Інтернеті. Скажу свою думку: я вражена неприємно, коли читаю нецензурщину. В усній мові це ще вибачити можна, адже можливо в людини «вирвалось», а от свідома лайка – це вершина хамства, невігластва, неповаги. Але радує, коли матюки написані неграмотно, це пряма ознака того, що людина майже не лається. Все ж, на інтернет-виданнях, різних інтернет-сайтах масово боряться з непристойною мовою (але є різні сайти), вирізаючи «погані» слова. Єдине, що зовсім неконтрольовано – соціальні мережі, тут діє принцип – «гуляй душа, немає пекла».

Цікаво, що в літературному творі «Енеїда» Івана Котляревського – перший твір, написаний українською розмовною мовою, використано безліч матюків. Також всім відомий Лист запорожців до турецького султана – це щось! До речі, якось на уроці історії мені сказали прочитати даний лист та розповісти про нього. Я його таки не прочитала, якось соромно стало, тому передала по парті кожному. Отже, як бачимо література та історія не є такою бездоганно чистою.

Знаю, що посипляться фразочки: «Ця тема вже 100 разів пережована…» і т. і. А якщо вона вже так добре пережована, то чому більшість нічого не засвоїло, продовжуючи непристойно виражатись?

Хочеться звернутись до читачів – я не кажу, що матюк треба взагалі викоренити, бо знаю, що це неможливо, будемо чесними. Але прошу: якщо лаятись, то тільки в крайніх випадках, а ще краще, коли зробите це в розумі, про себе. Давайте зробимо рідну мову чистішою!

На рахунок мене. Я взагалі у голос не лаюсь. Максимум – «печу млинці». Так, інколи є бажання невгамовне, нестримне, але змалечку мене навчили батьки, що матюкатись дівчаткам негоже, тому я так звикла, і не викидаю «лайна» зі своїх уст. Зараз я підліток, але не вважаю, що нецензурно лаятись – це шанс самоствердитись. Важливо пам’ятати мудре прислів’я: «Слово - не горобець, вилетить – не спіймаєш».



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 23
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Понос слов-запор мысли.
Відповісти
Коли (особливо, в підлітковому віці) відсутні можливості для самоствердження,то реалізація природньої потреби йде примітивним шляхом - голосно матюкатись, когось побити, горілка, цигарки, колеса, тощо. Всі ті зовнішні ознаки дорослості, що навязують тьоті і дяді, ТБ, частина інету. Більшість одужує, у меншості це стає частиною дорослого життя, мавпування стає безумовним рефлексом (як у собаки Павлова). Ми хворе суспільство, Шарікови не повинні домінувати в публічній сфері, маргіналам місце на узбіччі соціуму. Дякую юному автору за небайдужість.
Відповісти
"сапожнік" це з "велікаго і магучего", український аналог - "чоботар", не "боряться" за чистоту мови а "борються", та й взагалі...
Відповісти
На рахунок "сапожніка" - я написала так спеціально, щоб висміяти, викривити. Та й люди - це блог! А "боряться" - дякую, обов'язково виправлю.
Відповісти
це ж виродки незалежності.
виховання - нуль. вони виросли на силі грошей, все інше - пил.
що ви хочете, щоб у них були манери, галантність?
в школу зайдіть...там всьому навчать.
вчитель для ВІП дітей - раб. проклята нація, нічого не виросте з бур*яна.
Відповісти
не захотіло читати Котляревського? Хай читає "дослідницю польового сексу".
Відповісти
Тетяно, слівце може бути КРАСНИМ, а от КРАСНОМОВНИМ може бути погляд, жест і т. д. Порада Вам (Ви ж так щедро роздаєте свої підліткові поради :) !) - вчіть мову і більше читайте.
Відповісти
Шановний 911, у мене є правило: я ніколи не пишу того, чого не знаю. Свій заголовок я написала, керуючись тлумачним словником Б.Грінченка, С. Ожогова. Там написано, що дане слово(красномовний) можна вживати по відношенню до мови. А за пораду - дякую, намагатимусь більше читати.
Відповісти
Чого ж ви так, дорослі((
Дівчина - молодець,якщо так мислить і має сміливість висловити свою думку на загал. А деяка шорсткість у викладенні - це обов'язково ще буде шліфуватись.
Це добре, що автор має активну життєву позицію - розумна, вихована україночка. Побільше б таких серед нашої молоді.

Здивувалась би, якби подібний текст оприлюднили Кононовичі. Далеко їм до Тетянки.
Відповісти
так їх же вчили!
вони вже вирішили, що вміють.
вміють...літери на клаві розрізняти і все.
Відповісти
Нінулю, дякую за теплі слова та розуміння!
Відповісти
Ви праві взагалі-то.
Відповісти
Дуже прикро, коли йдеш вулицею, а навколо один мат, в основному з вуст молодих людей. Про вечори та "зграйки" молоді взагалі говорити не хочеться - в тюрмі так не матюжаться.
Відповісти
І при цьому у нас - чи не найосвіченіше суспільство в Європі! Певно, освіченість - це ще не культура.
Відповісти
Певно, освіченість - це ще не культура.
а ви - капітан очевидність))))
мат перемогти неможливо, матюкатись будуть завжди.
але, якщо про це говорити відкрито, пояснювати в школі у старших класах значення слів та їх походження, то є шанс, що цей відсоток матюкальників зменьшиться. мову треба не тільки вчити, а й вивчати, досліджувати.

Відповісти
У старших класах - вчитель прибігає, читає одну чи дві години на тиждень і йде. На те, щоб вивчати і досліджувати лайку часу немає. Відсоток матюкальників не зменшиться. Інша справа - вголос вони будуть це робити чи про себе)
Відповісти
вчитель прибігає, читає одну чи дві години на тиждень і йде...
тому і діти "бур*янами" ростуть і матюкаються, вчити часу немає, тай не потрібні вони нікому.
то про що мова?
Відповісти
Помиляєтесь! При чому тут взагалі вчитель? Втель те й робить, що говорить постійно: "Не можна". Справа у свідомості, культурі підлітків, які слухають, але не чують, а не у вчителях. Слово "бур'ян", на мою думку, гіперболізоване. Яка б не була погана дитина,а називати її бур'яном не можна ніколи!!!
Відповісти
* Вчитель
Відповісти
А я рахую, що тему тра доводить до кінця:
дати порівняльну таблицю матюків та іх украінських відповідників.

Відповісти
Там багато російських матів, боюсь модерацію не пройде. А якщо так хочеться прочитати відповідників, то загугліть це - та й побачите)
Відповісти
Подякував
Відповісти