Додати запис

Про українців і хату скраю

Всі українці, точніше «недоукраїнці», коли вчергове беруться ганити самих себе, одразу хапаються за приказку «Моя хата скраю ‒ нічого не знаю» і тягнуть її навсібіч, узагальнюючи, мовляв, навіть приказка у нас самих на нас же є. І доповнюють: «Якщо в мене корова здохла, то хай у сусіда дві здохне». За таким принципом ніби і живемо.

* * *

Трапилося мені цими вихідними вибирати картоплю. Село недалеко ‒ за 25 кілометрів від Луцька. Картоплі, як для нас, «городських», багато ‒ 22 сотих. В господарстві ‒ лише свиня та кури. Будь-яка сільськогосподарська техніка теж, зрозуміло, відсутня. Починаючи від минулої середи, в сім’ї потихеньку починалася паніка: «Що з цим всім робити?»

* * *

Цього літа у мене померла бабця. Бабця,яка керувала всім: собою, своїм господарством, нами і навіть нашим господарством (дистанційно). Все було налагоджено за принципом: «Старшина сказав люміньовий, значить люміньовий». Ніхто не перечив ‒ батьків так виховали, і вони нас так виховали. У бабці в кулаку в її онко-80 було стільки сили, що вона і далі тримала на контролі кожен зуб усіх новонароджених малюків села ‒ вона була медик. Вона була добра. Не тому, що вона моя бабця, а тому, що вона нікому не відмовила в допомозі. Коли її не стало, сказали, що помер останній медик на селі.

* * *

Старшини не стало. Та й солдати не дуже в формі ‒ тикаються врізнобіч, наче сліпі кошенята: той піде горіхи позбирає, той землю подлубає ‒ мокра. Старшини не вистачає. Через величезне «Не хочу» взялися до вибирання. Подзвонили сусідові, той за помірну плату погодився тракторцем розорати. Вирішили: помаленьку, якось та й позбираємо. Тракторець оре, ми навприсядки з язиками на бороді почали збирати. Троє. Потім п’ятеро. Потім семеро і восьмеро. Прийшли сусіди. Ніхто нікого не просив і не кликав. Ніхто нікому не платив і не відроблятиме. Прийшли допомогти.

* * *

«Немає вже бабуні, немає. А наш Дмитрик ще довго тягнув за руку йти туди, де вона лежала. Тикав пальчиком і казав: «Ба-ба, ба-ба», ‒ збираючи картоплю, розповідає сусідка про однорічного правнука.

* * *

Мораль: Будьте добрими до людей, тоді не почуватиметеся, як на хуторі.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Вступну частину, як на мене, треба трошки змінити. Набридли оці всі "недоукраїнці", "переукраїнці"... А так -чудово. Вже пробачте за критиканство. Нічого більш щирого і хорошого за останній рік мною прочитано на подібних ресурсах точно не було!!!
Відповісти
Да, в СМИ все больше политика, ДТП, криминал, парады, бары-рестораны и фестивали. А тут про жизнь, семью и хлеб насущный. Девушка, пишите чаще.)))
Відповісти
Щиро... в мене помер татко в липні ...він у нас теж був старшиною... А коли прийшов до вибирання картоплі наприкінці серпня - почалася паніка... Таксамо вибирали спочатку троє (я, мама і брат), а потім прийшли татові сестри, брати і сусіди.... Бо татко мій теж ніколи нікому не відмовляв у допомозі..
я прочитала це..і плачу ....
Відповісти
Дякую Олі за красивий стиль і красиве слово. Полегшало на душі за те, що є такі розумні діти. Пиши, Олю, частіше. А то пишуть за доїльні апарати, за перманентне реформування ради реформування, якого ніколи не було, за перевід області на тверде паливо (середньовіччя!!!), за медичні "реформи", за монітаризацію розрахунків по електроенергії. Ці опуси вже стали важливою частиною політико-адміністративного "надбання" Клімчука і його заступників. Від них нудить, ніби блекоти наївся. Ще раз спасибі тобі, Олю.
Відповісти
не грайте варьята, як галіцаї. Це вони най най свідоміші україньчє. Інші всі - люди.
Відповісти
Дуже гарно і просто!
Відповісти
Молодчинка
Відповісти
дуже дякую всім за відгуки
Відповісти
Всегда рады))))
Відповісти