Додати запис

Природна лабораторія і бабусині казки

Суть краси – в гармонії.
Др. греки

Перш, ніж перейти до суті матеріалу, розкажу про два вступних, так би мовити, надихаючих вислови.
На уроці хімії учень сьомого класу, що готував повідомлення на тему «Що б ми робили, якби не було хімічного виробництва», доповідаючи сказав:

- З хімічних елементів в основному складаються овочі, фрукти.
На що здивована вчителька спитала:
- А чому в основному?
- Ну, бо бувають ще з городу…

А інша – від блогерки, яка залишила в своєму блозі таку фразу: «Вітчизняні жіночі журнали от уже багато років не залишають одну підозрілу за якістю тему, яка, тим не менше, шалено популярна серед дам. Мова йде про рецепти краси наших бабусь і «матінки-природи», які журналами подаються, як основи модного зараз еко-життя».
Олена Стоян


Ми, люди, особливо люди, далекі від хімічної науки, як виявилося, не дуже розуміємо, що весь світ – це ціла хімічна лабораторія. Рослини, люди, планети і зорі – це комплекс речовин, а ті в свою чергу складаються з атомів. Нема в світі об’єкту, який би не складався з хімічних елементів, немає в світі речі, яка б не складалася з речовин.

І ще задовго до появи людини, її інтелекту і можливості вивчати нею хімію (не тільки хімію, але ж зараз ми говоримо саме про це, хіба ні?), хімічні реакції, перетворення вже відбувалися. Жива і нежива природа – це вічно булькаючи, динамічна лабораторія стародавнього хіміка – «матінки-природи».

Я до того, що всі речовини, які зараз використовують косметологи, дерматологи, фармацевти і т.д. – вже існували в тій чи іншій комбінації ще до людей. Можливо, вони були простіші, можливо, люди посилили їхню дію, добавивши кілька замісників, можливо, вони не так добре пахли. Проте, завжди є, були і будуть в природі речовини, які ми, люди, можемо використовувати, як тонізуючі і заспокійливі, підтягуючи і розслаблюючі, забарвлюючі і знебарвлюючі, омоложуючі і убивчі.

Так от, зараз я зазирну всередину кількох косметичних засобів, яким років більше, ніж всьому людству, разом взятому. Не просто – як воно діє, а чому воно діє? Бо ж, насправді, не знаючи, чому цвіт липи тонізує шкіру обличчя, ми, навряд чи, повіримо в те, що він, таки, омолоджує. Адже косметичний догляд – це не використання пудри, помади і іншої наскрізь лабораторної косметики, а дещо зовсім інше. Це здатність своєчасним, умілим та систематичним доглядом віддалити і затримати старіння шкіри, волосся, зубів, нігтів, не допустити передчасної зміни зовнішності. З цією метою використовують і різноманітні біологічно-активні речовини, виділені з рослинної сировини. Терапевтична цінність багатьох ліків, отриманих з рослин, очевидна і визнана сучасною медициною та косметологію.

Отже, активні речовини утворюються і накопичуються в рослинах в певні періоди їхнього розвитку. Розподіляються ці речовини нерівномірно. В багатьох випадках лікувальна дія рослин зв’язана не з однією речовиною, а з усім природним комплексом різноманітних речовин, що входить в нього.

Тільки застереження: наперед не лякайтесь переліку речовин, у кожної рослинної сировини, наведеному тут
Так от, скажімо до складу березового соку входять: цукри, калій, кальцій, магній, алюміній і т.д. Березові бруньки містять ефірні масла, смолисті речовини, дубильні речовини, флавоніди, вітаміни, сапоніни. В березовому ж листі так само містяться флавоніди, сапоніни, смолисті речовини, дубильні речовини, але вже в більшій кількості містяться вітаміни і провітаміни – аскорбінова кислота, каротин, нікотинова кислота.

Сучасна косметологія рекомендує відвар з бруньок для припинення запальних процесів, свербіння, подразнення шкіри обличчя, для підвищення тонусу, проти вугрів та надмірної жирності. Відваром листя берези користуються для миття голови – він покращує ріст волосся.

Які ж речовини сприяють такому косметичному ефекту?
Ну, по-перше, сапоніни, як природні миючі речовини (мають виражений мильний ефект) – гарно очищують шкіру, змиваючи надлишковий шкірний жир. В березових бруньках та листі їх недостатньо для вираженого миючого ефекту (скажімо, для прання), проте достатньо для очистки шкіри, звуження пор і знищення поверхневого шару бактерій без участі мила (бактерицидний ефект), особливо в комплексі…

З флавонідами (це ароматичні похідні, що містять два фенольних залишки), що беруть участь в окисно-відновних процесах, виступаючи антиоксидантами, поглинають надмірне ультрафіолетове випромінювання і підсилюють дію бактерицидних речовин.
Дубильні ж речовини – додають тонусу, пружності, мають антиканцерогенну дію.

В косметології, в якості бактерицидного засобу, протизапального та тонізуючого, використовують і відвар з цвіту липи. А про корисну дію липового меду і говорити не варто, оскільки це давно доведено і апробовано.

Так от, квіти липи містять: цукри, флавоніди, сапоніни, каротин, віск і вітаміни, зокрема вітамін С – аскорбінову кислоту. Віск, до речі – цінний засіб по догляду за волоссям. У невеликих кількостях, в комплексі з органічними кислотами, що якраз і містяться у квітковому відварі – квітковий липовий віск, рівномірно розподіляючись, захищає волосину від механічного пошкодження. Стосовно ж липового меду, не буду втомлювати вас його хімічним складом, скажу лише, що за мінеральним складом він близький до мінерального складу крові (приблизно ті ж концентрації калію, кальцію, натрію, інших макро- та мікроелементів). Саме це сприяє швидкому засвоєнню меду, медових масок, припарок і компресів через шкіру. А вже там вступають в дію і ферменти (які прискорюють і покращують процеси, що відбуваються в шкірі), органічні та неорганічні кислоти тощо.

Серед бактерицидних, тонізуючих і протизапальних засобів в косметології використовуються ще багато рослин. Наприклад, обліпиха. В ній, крім стандартного набору флавонідів та дубильних речовин, є ще олія, яка є, часто, складовою навіть сучасних, дорогих і модних кремів для обличчя. Тобто, саме обліпиху можна використовувати не лише для очистки шкіри, її іонізування, боротьби з запальними процесами, а ще й для живлення.
Потужним дезинфікуючим засобом в «трав’яній» косметології є горобина, що містить велику кількість флавонідів, кислот, дубильних речовин. Її ягоди можна просто розминати руками, наносити отриману кашку на обличчя і боротись, боротись, боротись з цілою купою шкірних проблем (о! прищик!).

І, напевно, ви вже втомилися, але я не можу не згадати про шипшину. Весь стандартний набір, не раз перерахований для інших рослин, але, окрім того, значний вміст органічних кислот – яблучної, лимонної, робить шипшину найкращим тоніком. Заваріть шипшину, залийте відвар у форми для льоду і вмивайтеся. Після цього засобу і крем буде не потрібний.

Тут треба ще сказати кілька слів про кислоти. Що ж у них доброго? Все добре, бо ми з вами – системи кислі, принаймні зовні, на шкірі наш природний показник кислотності (рН) десь 5.5 (нейтральне середовище має 7, а от мило, яким ми миємося – понад 8). От, мило нейтралізує наш природний кислий захист. Шкіра пересихає, лущиться, втрачає природний захист. А шипшиновий (як і липовий, горобиновий, обліпиховий, тільки дещо в меншій мірі) відвар – одразу відновлює природний водневий показник (показник кислотності).

Всі ці прості хімічні розмишлізми – всього лише кілька слів на захист хімії, природної косметики і речовин.
Колись, десь, не пам’ятаю, коли і де, довелось мені читати, що в Америці проводили експеримент (вони люблять). Одна група жінок користувалася найдорожчою косметикою для догляду за шкірою, а інша – стандартним набором, яким користуються жінки першого-третього світу в своїх тьмутараканях. Так от, висновок з експерименту був такий – немає ніякої різниці, то навіщо платити більше?

Я ж піду ще далі. Немає абсолютно ніякої різниці, будете ви використовувати продукт людських чи природних лабораторій, крім потраченого часу – в основі і тих, і інших одні і ті ж речовини, нехай оновлені, нехай модифіковані, проте ті самі. І якщо вам не шкода часу, і не хочеться на шкіру наносити усілякі парабени і триклозани, що використовується в промисловій косметиці, як консерванти і антибіотики, то вперед. Заварюйте чайки, вживайте їх всередину, зовні, і буде вам щастя.

Юля Смаль
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Пишете крамольні речі! А як же реклама всього най-най-най(дорожчого - в першу чергу)новішого, кращого, дієвішого? Всім же відомо: чим більше заплатиш, тим краще подіє! ;)
Відповісти
нормально пише, правильно, так і є насправді.
30-40% вартості розрекламованої косметики складають маркетингові витрати.
навіщо платити більше?
Відповісти
Ну, это давно известно, ничего нового не прочитал.
Відповісти