Додати запис

Що «курять» у «відділі розслідувань газети «Експрес»?

У журналістського розслідування завжди є автор, а «джинса» чи «чорний піар» - завжди анонімний. Трилогія «Експресу» про «гроші Тягнибока» - яскравий тому приклад. Якщо в першій частині хоч щось намагались «відкрити» як сенсацію, то вона й підписана «Свiтлана Мартинець, Iгор Починок». А далі – лише пасквіль з безособовим підписом «Відділ розслідувань газети «Експрес». На основі чуток та вигадок.

Адекватна і аргументована відповідь, яку дав у своєму блозі Олександр Аронець (Гроші хазяїна «Експресу». Кому потрібно розправитися зі «Свободою»?), отримала менший резонанс. Але в ній вказано, з чого і заради чого Ігор Починок «розлютився» на «Свободу» - львівські депутати не дали йому розширити «тютюновий бізнес».

Напевно, не розуміють депутати, що без тютюнового диму «свободі слова на Львівщині» настане кінець? А без нікотину люди перестануть читати «Експрес»?

«Відділ розслідувань газети «Експрес» видає «на гора» ще більші «сенсації» про ВО «Свобода». Тут і «бізнес з комуністами», і «кримінальний авторитет як хазяїн партії», і казкові палаци, авто тощо. Навіть вимогу хабаря у 450 мільйонів від Chevron приписали свободівцям! Такий собі компілят з різних «відгуків» та цілих абзаців видань versii.com, segodnya.ua та інших. Компілят та плагіат «відділу розслідувань» чітко показано в журналістському розслідуванні «Свободівська ганьба Експресу» на taras-savchuk.blogspot.com.

Залишилось додати про «450 мільйонів», сланцевий газ і Chevron. Півроку представництво компанії «Chevron» в Україні на Прикарпатті готувало позитивну громадську думку про видобуток сланцевого газу. Проводили різні науково-практичні семінари у Тлумачі, Тисмениці, Галичі. Однак 20 серпня, висловивши 130 зауважень до угоди з компанією Chevron, депутати Івано-Франківської обласної ради не дали згоду на видобуток сланцевого газу. Лише 40 депутатів (з необхідних 58) підтримали угоду.

«В угоді прописані умови, які дозволять Chevron перетворити на болото і пустелю сотні кілометрів України», – повідомила Ірина Сех, голова парламентського комітету з питань екологічної політики з партії «Свобода».

Керівництво «Chevron» в Україні вчергове натякнуло, що енергогігант може піти добувати сланцевий газ в інших країнах. 21 серпня на брифінгу міністр енергетики та вугiльної промисловостi Едуард Ставицький також обурився: «Якщо в них (Iвано-Франкiвської облради) не змiниться позицiя, i тi пропозицiї, якi вони вже надали, а ми їх оформили - вони не сприятимуть тому, щоб це (узгодження УРП) вiдбулося, то уряд буде змушений винести це питання на розгляд у парламентi».

12 вересня «відділ розслідувань газети «Експрес» публікує пасквіль про «дві «Свободи» і «450 мільйонів від Chevron».

А вже 20 вересня, коли зі 130 зауважень повністю врахували лише 14 пропозицій і 35 – частково, при відмові 18 депутатів-свободівців брати участь у позачерговій сесії (у зв’язку з «відвертим тиском і тотальним політичним шантажем» на депутатів-свободівців, зокрема «про вимагання 450 мільйонів доларів від компанії Chevron»), сталося те, що й очікувалося. За участі міністра енергетики і вугільної промисловості України Едуарда Ставицького 62 депутати Івано-Франківської обласної ради з другої спроби підтримали проект угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в межах Олеського родовища, між державою Україна, компанією Chevron і ТОВ «Надра Олеська».

На черзі у Chevron – Львівщина, а там і наша Волинь. «Переможці» в недалекому майбутньому отримають мільйони і сланцевий газ. А Прикарпаття, Львівщина, Волинь – екологічну катастрофу? Таку, яка у вересні сталася в Колорадо. 20 тисяч свердловин потрапили під повінь. Повінь у Західній Україні теж не дивина, але поки було без фрекінгової хімії. Було…

Цікаво, що б на все це сказав Ігор Починок, головий редактор газети «Експрес», лауреат престижної європейської премії «European Press Prize 2012» у категорії «Головний редактор року»? Той самий, який на травневому Lviv Media Forum проголошував: «Джинса – це відверта корупція, це другий після цензури інструмент зупинення розвитку демократії… Ставлення до джинси справжнього журналіста – розуміння того, що без неї можна працювати якісніше».

Але, напевно, це не той Ігор Починок, якому з «джинсою» та «чорним піаром» більш вигідніше у фінансовому плані. І, напевно, не той Ігор Починок, навколо якого не вщухають фінансові та інші скандали. І, напевно, не той Ігор Починок, який «розсварився» з львівськими журналістами і не перший рік «відкриває» в урочищі Вишенька «Центр рекреації для журналістів». У нас на Волині теж щось подібне «відкривали» «для журналістів». Навіть «наріжного каменя» не залишилось.

Щоб зупинити пасквілі від «відділу розслідувань газети «Експрес», ВО «Свобода», по-перше, варто запросити журналістів і показати реальні умови життя та побуту їх керівництва. По-друге, подати в суд на любителів «тютюнового слова». І готуватися до нових «сенсацій» про себе. Незабаром і вибори, і Chevron, і традиційно «несподівана» зима. Наркотрафіки, спиртопроводи, угоди з інопланетянами? Хтозна, що напишуть аноніми з «відділу розслідувань»? І хто знає, що вони «курять»? Бо аж ніяк не тютюн…
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 19
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
цікаво, чи розкажуть журналістам про десятину, яку збирають на волині ваші свободівці.
Відповісти
Так, а ще хай розкажуть як у кожному районі і місті свободівці мають кураторів при адміністраціях, що всі голови районних рад і мери міст входять в кружок поклоніння Свободі! Голова обласної адміністрації очолює масонську групу "Сонячні Свободівці!". А, Вітів видатний лобіст росії очолює українське крило російської мафії.А ше всі свободівці якось так дивляться,,,,,!!!!
Відповісти
правий "Експрес", а де липа і "заказуха"?
Відповісти
курять "баблук"
Відповісти
Жаль рядових журналістів "Експресу". Вони до цих політично-бізнесових "розборок" Починка зі свободівцями жодним чином не причетні. А брудно-жовчна пляма заангажованості та упередженості тепер лягає не тільки на видання, а й на кожного з них
Відповісти
спростуйте все, співпрацю з КПУ, співпрацю з Герегою у Львові, бізне з ПР Зубиком, будинок у Кончі заспі, спростуйте все, зробіть свій репортаж проте що цей будинок про який знімав 1+1, брехня, зніміть сві репортаж, дістаньте інформацію кому дійсно належить цей будинок, слабо? Значить це все правда, і до речі у Львові знайомі колишні УБОЗівці, які вели у 90-тих справу Кривецького Морди, і інших бандитів які зара у ВОС, кажуть, ще це ніби взяли і всю папку з архіву злили в ЗМІ
Відповісти
не знаю, чого ви наїжджаєте на "Експрес" - хороша газета, ми її постійно виписуємося, чи не єдина газета, яка правдиво висвітлює інформацію... завжди голосую "за" опозицію, але це не означає, що вони там всі святі і не мають "грішків", адже там є далеко не бідні люди, тим більше, що Тягнибок сам заявиви, що походить із заможної родини і сам би себе не поважав, якби у його віці він нічого не надбав і не мав за що утримувати сім’ю... впевнена, що в газеті пишуть правду, але те, що вона не всім подобається, то й так і зрозуміло!...
Відповісти
А ще прокоментуйте автопарк окремих членів Свободи. Ваши виборцям буде цікаво дізнатись про це, особливо з огляду на те як безцаремонно наліво і направо ви вирішує те ярлики олігархів
Відповісти
Може хто не в курсі про що йдеться
http://expres.ua/main/2013/09/16/93785-groshi-tyagnyboka-3-hazyayin-partiyi-svoboda
Відповісти
Про "джинсу" зі слів Починка - дуже влучно підмічено! Такі статті, які продукує анонімний "відділ розслідувань" - це якраз і є типовий приклад відвертої корупції редактора...
Відповісти
Ну взагалі то позитивно. Тому що, якщо так "мочать" ВО "Свобода" значить бояться! Чогось Батьківщину нечіпають, а значить не зауважують!
Відповісти
Нє-єєєєєєєєєєєєє. Свободу чіпати ніззззяяяя. То є "Священна корова", (а може бик).
В газеті наведені факти на документи. Прошу свободівців так само - із документами та фактами спростувати наведену інформації. В кінці кінців я, як багато інших, за них голосував і маю право знати хто скурвився : партія чи окремі її члени?
Відповісти
А що курить відмивайло Віталій Буряк? нічого особистого- просто цікаво , чи може ніхто не знає Анатолія Вітіва і його минуле
Відповісти
Ти, давно курити кинув? Про минуле своє думай і про майбутнє теж, бажано! А то за когось переживаєш!
Відповісти
Молодець, Віталій!
До речі, коли вже приїдеш на Волинь?
Відповісти
Дійсно згідний з коментарем "Колеги"... От якби був такий собі "профсоюз" журналістів, з якого виділяли кощти в розмірі декількох зарплат, за заяву про звільнення журналіста, який плюнув на свавілля редактора-власника-редактора... і якби "пс" гарантував нове робоче місце.. оце було би круто!!
Відповісти
За Бика - пасть порву! Олесь класний
Відповісти
Диму без вогню, як то кажуть.. І Вітів мовчить...
Відповісти
Ганчірка "Експрес" хвалиться своїм тиражем. Він справді великий, але це свідчить про її "жовтизну". Брехливе шмаття для плебеїв, які кидаються на нічим не підтверджені сенсації, як бродячий пес на обглодані кістки. Газета має понад 60 судових позовів загальною сумою понад 25 млн. грн. Рекорд Гіннеса! В брехні вони давно переплюнули "Божевільну думку" ветеринарного лікаря Панасюка.
Відповісти