Додати запис

Їдете? Стою...

Дощ. Стою. Без парасолі. Ну, тут сама винна – «місцями опади» це якраз й означає дощ саме в тому місці, де в цей момент знаходишся.

Стою. Центр міста, зупинка «ЦУМ». Мені – на Володимирську, в самий кінець. Навколо люди. Їм всім теж кудись потрібно. Одна за одною підходять маршрутки. №10, №9, 12, 28, 23. Де ж моя 25-ка? Стою. Чекаю.

Пройшло вже, певно, зо три тролейбуси. Це при тому, що «рогаті» в нас ходять вкрай погано. Невигідно, мовляв. Люди не їздять. Одних пенсіонерів возимо. Правильно! Тому що тільки вони мають час і водночас не мають грошей.

Скажіть, прошу, якщо у Вас обідня перерва з 13.00 до 14.00, поїдете додому на тролейбусі, якщо весь шлях займає 10-15 хвилин? Поїхали б? Але не поїдете? Ах, тому що тролейбус рідко ходить? Так він же ось-ось підійде.

Всі пенсіонери з навколишніх будинків знають: потрібний номер на цій зупинці о 13.38. Ах, Ви не знаєте? Ах, не встигнете – обід закінчиться? Так і те, і те, шановні, - Ваші проблеми. Це, може, десь транспорт – комунальний, себто для надання жителям громади послуг з їх, жителів, разом з сумками й домашніми тваринами, перевезення. А у нас, прошу дуже, міський транспорт – це бізнес. І враження (не лише моє, помітьте) - досить непрозорий.

Починається все вже від розподілу маршрутів. Тут час від часу якась інформація десь вигулькує. Без скандалів обходиться рідко. Не знаю, як цей процес відбувається, зате добре знайома з результатом. Яскравий приклад – той самий маршрут №25. Як пояснив мені один з водіїв, що на ньому працюють, маршрут належить одному перевізнику (ЛПЕТ, як я розумію; якщо помиляюся – виправте!), а надає послуги інший (певно, приватний підприємець?).

Що маємо в підсумку: кожен з водіїв, на скільки б автобус не запізнився на зупинку, переконує, що якраз він їде вчасно, згідно графіка, а що там з рештою, він не в курсі. Куди скаржитись? Він не знає. Зате знає, що інтервал руху на цьому маршруті - рівно 13 хвилин!

Стою далі. Пройшло вже дві 22-их. Порівнюю з ними, тому що маршрути дещо схожі: обидва довгі, їдуть від 40-го кварталу за місто. Є ще подібна маршрутка №19, так їх вже зо три пройшло. Теж за межі Луцька, правда, в інше село.

Ну Забороль же не є такою вже дірою, що ж із доїздом так погано! Мені, власне, аж так далеко не треба, мені – до Тарасового. Може, плюнути, сісти на №29 чи 30 до МКБ, а там пішечки зо 15 хвилин пробігтися. Ну дощ, але мокрішою все рівно вже не стану – нікуди. Ні, я сьогодні принципова. Чекатиму на свою.

Стою. Проїхали вже 31-а і 47-ма – знаю, в тому напрямку пасажири теж скаржаться на недотримання графіку. Вже навіть вони їдуть додому, а я стою. Вже пройшло тричі по 13 хвилин, маршрутки все немає. Нарешті! Дивлюся на годинник: 53 хвилини! В моєму житті це рекорд!

В салоні – не протиснутися, але ж їду! Між пасажирами жваве обговорення. Тема та сама: хто на якій зупинці сідав, скільки часу чекав, як було вчора й минулого понеділка. Їдемо! Цікаво!

Куди скаржитися, я все ж знаю. З дому набираю транспортний відділ міськвиконкому. Приємний чоловічий голос вислуховує мій емоційний монолог, щось занотовує і радить систему «МаК». Цікавості ради заходжу на їхню сторінку. На маршруті – аж 3 машини. З 8-ми заявлених. Не дивно, що годину чекати доводиться.

Щодо «МаКу», до речі, окрема розмова. Система працює, крапочки різнокольорові справно рухаються екраном...От тільки в мене знову питання виникло: хтось, окрім пасажирів, за ними спостерігає? Яка головна мета цієї новації: задовольнити цікавість потенційних клієнтів чи налагодити повноцінне надання послуг з пасажироперевезень у місті?

Якщо говорити про перше – то, напевно, тут усе в порядку. Зранку, поспішаючи на роботу, заглядаєш в комп`ютер. Байдуже, що найближчий борт №Х ще навіть не дістався до кінцевої, поки ще він від неї відправлятиметься! На роботу тобі все рівно на 9.00. Виходиш завчасно, чекаєш на зупинці. Часом якась міжміська маршрутка зупиниться: чи то комусь виходити тут, чи просто водій зглянеться.

До системи які претензії? Вона не бачить того, чого нема. І головна проблема якраз у цьому! Мене як пасажира більше задовольнив би запуск додаткових автобусів на маршрути, зокрема, на №25 (так, щоб принаймні на заявлені 13 хвилин можна було розраховувати), аніж запуск віртуальної системи стеження вкупі з озвученням зупинок, інформаційними табло та іншим інтерактивом.

Тому що первинною є потреба доїхати, а не дізнатися, що зробити це можна буде лише наступної години, тому що автобус за 1-им графіком вже пішов, а наступним буде аж той, що їздить за четвертим. Я несучасна? Непрогресивна? Егоїстка, еге ж?
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ну хоч хтось підняв цю тему. Ви молодець, але наврядче луцьким маршруткам хтось допоможе їздити нормально. Ті, хто повинні цим займатись на маршрутках не їздять.
Відповісти
Що хотіла сказати авторка! Тричі перечитував. Поясніть,хто розумний? Так стоять і чекають транспорт усі пасажири міста. Пук в воду.
Відповісти
Але ж тобі теж не нравиться по годині чекати!..Чи пішки ходиш, шоб 2 гривні зекономити?
Відповісти
Авторка хотіла сказати,власне те, що хочу сказати і я, і сотні тих кому "ходжу пішки" кожен день на роботу й з роботи не підходить з різних причин - відстань велика, стан здоро"я не дозволяє,погодні умови, зрештою, чоботи, більш менш пристойні коштують тисячу з чимсь, від такого щоденнного ходіння швидко зношуються, отже авторка висловилась культурно й толерантно, а в мене уже таких слів не вистачає, тому: "С...ки,ті від кого це залежить, забезпечте вже нарешті рух тієї передовбаної 31 маршрутки з інтервалом в 13 хв., а не 20, 30, 40, бо вона, вашу мать, на тому маршруті одна!!!!!!!!!!!!!!!"
Відповісти
А я якраз хотіла похвалитися новим досягненням "МаК"у - 1 автобус на рейсі по маршруту № 25 у робочий день вранці. Думала, це ексклюзив! Дозріла роздрукувати заклик на кшталт "Чекаєш більше 13 хв. - телефонуй 77-79-19" і розклеїти по зупинках. Може, вдасться спровокувати шквал гнівних дзвінків і бодай якусь реакцію у відповідь?
Відповісти
47 і 31 ще гірші
Відповісти