Додати запис

Яка політична ідея дає право вбивати?

Певний час займаючись громадсько-політичною діяльністю, я виробив для себе переконання, що політичні ідеї повинні нести людям добро, справедливість, позитив. Політики мають вести людей за собою, надихати їх на вирішення соціальних проблем, бути прикладом з моральної точки зору. Поряд з тим ми часто бачимо в українській політиці протилежні явища, бачимо політиків, які проявляють агресію і навіть ненависть до тих, хто думає інакше, притримується інших політичних позицій.

До політичних сил, що сприяють розпалюванню ворожнечі у нашому суспільстві я б відніс насамперед Всеукраїнське об'єднання «Свобода».

Представники цієї партії, особливо після її потрапляння в парламент, дуже часто демонструють намагання перетворити політичну дискусію у фізичне протистояння аж до кривавих сутичок. З вуст їхніх лідерів постійно лунають заклики до застосування сили, до бездумного радикалізму. Зневага, ненависть, принизливі образи, безпідставні звинувачення перетворилися у стиль спілкування «свободівців» не лише з політичними опонентами, а й з усіма, хто дозволяє собі не поділяти їхні ідеї та погляди.

Аналізуючи виступи лише кількох лідерів ВО «Свобода», можна переконатися, що та агресія, яку демонструє політична сила, не є чимось випадковим, чи пов'язаним з особистим характером її представників. Ці речі закладені в ідеології організації, вони активно пропагуються і схвалюються серед рядових членів. «Бити», «вдаримо», «відіб'ємо», «розстріляти» - звична риторика і для самого Олега Тягнибока і для його соратників - Михальчишина, Іллєнка, Вітіва, Фаріон та ін. Приклад зі своїх керівників беруть також практично всі місцеві «вожді» «Свободи» - голови районних та міських організацій партії. При цьому, якщо головних «свободівців» ще трохи стримує увага громадськості та ЗМІ, то їх колеги на місцях відверто перестають добирати слова, демонструють зверхність до оточуючих, ведуть себе нахабно.

А справжню стурбованість і занепокоєння у мене викликала інформація нещодавно оприлюднена представниками громадських організацій міста Бєлгород-Дністровського Одеської області. У цьому місті під час сутички біля місцевого бару 14 вересня був жорстоко побитий молодий місцевий мешканець Сергій Цимбаліст. Через кілька днів хлопець помер у лікарні. Як стверджують місцеві громадські активісти, померлий став
жертвою братів Олексія і Володимира Корнієнків - активних членів місцевої організації ВО «Свобода».
Представники громадської організації «Молодіжна єдність» разом з лідерами деяких партійних організацій Бєлгород-Дністровського скликали прес-конференцію, щоб привернути до цього резонансного злочину увагу громадськості, засобів масової інформації та правоохоронних органів.

За словами ініціаторів прес-конференції - складається враження, що інформація про вбивство навмисно приховується, розслідування не ведеться належним чином. Голова ГО «Молодіжна єдність» Антон Давидченко розповів пресі, що смерть Сергія Цимбаліста правоохоронці приховували і взагалі не пов'язують загибель молодого чоловіка з його побиттям за кілька днів до того. Координатор ще однієї громадської організації, «Варта» - Марія Більчак вважає причиною такого прохолодного ставлення міліції до рослідування родинний зв'язок підозрюваних з керівником місцевої організації «Свободи». Вона наголошує, що будь-хто інший за таких обставин був би негайно заарештований, але брати Корнієнки вже другий тиждень залишаються на волі.

На жаль, кримінальні випадки не є чимось винятковим у наш непростийчас і я не беруся передчасно стверджувати, що саме підозрювані «свободівці» вчинили побиття людини зі смертельними наслідками.

Надіюсь, правоохоронці проявлять у цій справі порядність і професіоналізм, з'ясують реальні обставини того, що сталося, а винні, ким би вони не були, постануть перед судом. Прикметно інше - саме ВО «Свобода» щоразу здіймає галас про переслідування їхніх активістів владою та міліцією. У цьому ж випадку все навпаки - членів цієї політичної партії підозрюють не лише у скоєному злочині, а й у спробах впливати на слідство, використовувати корупційні зв'язки для прикриття родичів та однопартійців.

Після того, як інформація про події у Бєлгород-Дністровському стала надбанням громадськості, її прокоментував голова Одеської обласної організації ВО «Свобода» Андрій Маляс. Як на мене, його коментар жодним чином не проливає світла на обставини, адже в цьому коментарі містилася лише традиційна демагогія, мовляв, «...це пов'язано зі зростанням політичного впливу націоналістів та нашою принциповістю у відстоюванні прав української нації. В опонентів та ворогів не залишається жодних аргументів, окрім відвертої маячні, яку вони масово тиражують, використовуючи фінансові та інформаційні можливості.»

Не знаю, як пов'язане жорстоке вбивство молодого чоловіка з «відстоюванням прав української нації», але зауважу, що головний одеський «свободівець» не згадав у своїй гнівній заяві, ані прізвищ підозрюваних однопартійців, ані фактів, які б дозволяли говорити про непричетність братів - «свободівців» до злочину, навіть не скористався нагодою, щоб висловити співчуття родині загиблого.

Напевно, в більшості українських політичних партій є свої кадров проблеми, жодна політична структура не застрахована від потрапляння в її ряди непорядних людей, а то й злочинців. Проте в цьому випадку бачу певну закономірність і логічний зв'язок між ідеями та поведінкою лідерів ВО «Свобода» і тим, що, можливо, вчинили члени цієї партії у Бєлгород-Дністровському. Слово, наповнене жорстокістю і ненавистю раніше, чи пізніше перетворюється в такі самі людиноненависницькі дії.

Мені лише по-доброму шкода багатьох наших земляків - прихильників і членів цієї політичної сили, адже серед них є справжні патріоти, працьовиті і чесні люди. Але їхні позитивні якості можуть загубитися на фоні політичного бруду, який здатен поглинути найблагороднішу ідею.

Петро СОСНИЦЬКИЙ, голова ВОО «Молоді регіони»
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
дозволено все...
Відповісти
Комуністична ідея давала право вбивати! Ленін.
Відповісти
Писав один ідіот - то й другий ідіот не забарився. Що ти лепечив отим язиком, кому треба твоя безглузда стаття????На ригів своїх подимися - вони ніколи нікого не б'ють, все чесним трудом заробили. Стаття без ніякого сенсу, а автор - вискочка.
Відповісти
Будь-яка політична ідея або теорія, потрапивши в голови дурнів, перетворюється на теорію злочину. Для значної частини
свободівців націоналізм є недосяжним, бо потребує світлого розуму. Націоналізм - це теорія життя, а не спосіб подолання власних комплексів.
Відповісти
Ну не повірю я у благородство ідеї керманичами якої є нечесні люди!
Коли ви проводите акції, роздаєте коштовні дарунки чи це не обманом (кошти з ваших особистих кишень? - ви стільки не заробляєте);
чи ви пропагуєте ідеї ПР під час протестів іншої політсили чи це не нагнітання ситуації;
Чи коли ваші керманичі демонстративно хизуються коштовними придбаннями чи дарунками чи це не обман та лицемірство;
Чи коли правильні законопроекти відтерміновуються даючи час вашим представникам і тим хто із ними знайти можливості приховати правду (майно тощо);
Це усе прояви лицемірства та жадібності.
Через певний час щодної з існуючих партій небуде, теперішні керманичі підуть і будуть трястись на своїми втратами через нових, що їх не шкодуватимуть.
Ваші безпосередні наставники також лицемірні і упевнений, що перевищували повноваження якщо не значно то у якихось дрібязкових моментах, "в народі - просто гавнисті". Лише їм треба памятати що іх дії ми знаємо і памятаємо і вони з часом ще до нас будуть апелювати а ми не подавши виду їм відмовимо у допомозі не усім а КОНКРЕТНИМ ПЕРСОНАМ!!!!!!!
Відповісти
І ще той молокосос береться писати дурню. Та в твоєї партії регіонів ПОВНА влада, всі силові структури підкоряються! Про що Ти брешеш?
Відповісти
Високоповажний Тицю Пердицю! Глибина вашого слововивертання є такою космічною, з чим може порівнятись лише ваша сутність. Чи не могли б ви пояснити земним і задубілим - що хотіли ви сказати своїм високим письмом і яку космічну інформацію намагаєтесь ви вставити в бородавки смертних, які вони, і я, тобто Ого, називаємо головами. Благаємо вас! Блін.
Відповісти
Ти хоч сам розумієш що написав? Ти сам знаходешся в партії злодіїв і вбивць.
Відповісти
Єдина партія-ЗГРАЯ,що взяла собі ПРАВО ВБИВАТИ мільйони невинних людей - кпСС! Саме комуністична ідеологія виробляла що хотіла,зі своїм народом,та й з народами,яких вони "ВИЗВОЛЯЛИ"! "ВИЗВОЛЯЛИ" і,тут же,кричали на весь світ,що ці народи їх "ДУЖЕ ПРОСИЛИ ВИЗВОЛИТИ"!Та,кому вони потрібні і, кому потрібне "ЇХ ВИЗВОЛЕННЯ"!!! Тепер ми маємо ПОСЛІДОВНИКІВ цієї ЖАХЛИВОЇ ПОЛІТИКИ - це комуністи-сталіністи та ПРеваншистів + 5-а колона ВЄЛІКОЙ РАССЄЇ!!!
Відповісти