Додати запис

Запалімо вогонь спротиву!

До уваги усіх активних і небайдужих громадян

Приєднуйтесь до групи активного протистояння протиправним діям влади щодо реформуванні системи охорони здоров'я.

Запали вогонь спротиву у своєму місті, районі, області.

Основні засади боротьби:

- існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена. Держава сприяє розвиткові лікувальних закладів усіх форм власності (ст. 49 Конституції України). По усій країні утворюються Центри первинної медичної допомоги замість існуючих поліклінік. Це явне скорочення мережі існуючих поліклінік.

- систему органів управління може визначати лише Верховна Рада України (ст. 13 Основ законодавства України про охорону здоров’я).

- медична реформа в непілотних регіонах - це ознака узурпації влади з боку Президента України. За законом це повноваження парламенту, але вже протягом 2 років такі дії вчиняються на підставі президентських Указів 12 березня 2012 року №187/2012 та від 12 березня 2013 року №128/2013 та відповідних дублюючих розпоряджень голів ОДА. Це перевищення повноважень.

- парламентом визначено, що медична реформа буде відбуватися в два етапи: з 2011 по 2015р.р. в пілотних регіонах (Вінницька, Донецька, Дніпроперовська області та м. Київ) та з 2015 по 2020р.р. по усій країні з урахуванням досвіду та напрацювань пілотних регіонів. Це вимоги закону.

- утворення медичних закладів у формі Центрів первинної медичної допомоги є протизаконним, бо така форма передбачена лише для пілотних регіонів (Закон від 7.07.2011р., N 3612-VI).

- Центр первинної медико-санітарної допомоги - це за своєю сутністю звичайна амбулаторія, яка має адміністративні функції по відношенню до двох-трьох інших амбулаторій. Для введення громадян в оману було придумано таку назву. Бо перетворення поліклініки у амбулаторію викликало б спротив усього населення.

- Розбудова мережі амбулаторій як форма доступності медичного обслуговування не має жодного відношення до утворення Центрів первинної медико-санітарної допомоги. Це два взаємонезалежні процеси. Відкриття амбулаторій не є складовою медреформи. Однак представники влади часто змішують ці поняття, щоб ввести в оману громадян, вказуючи на амбулаторію як очевидне благо відкриття Центру первинної медико-санітарної допомоги.

- протизаконна медична реформа здійнюється рукаами депутатів місцевих рад, які голосують за рішення про реорганізацію мединих установ. Часто за такі рішення депутати голосують через необізнаність або через введення їх в оману чиновниками від медицини та представниками виконавчої влади.

Способи боротьби:

- проведення масових зібрань громадян та реальних громадських слухань;

- подання до місцевої ради проектів рішень про скасування раніше ухвалених рішень про реформування закладів охорони зборов'я;

- подання позовів до районних, міських і міськрайонних судів загальної юрисдикції про скасування рішень місцевої ради про реформування закладів охорони зборов'я;

- проведення роз'яснювальної роботи, поширення агітаційних матеріалів;

- звернення із вимогами до народних депутатів України.

Зразки усіх скарг та позовних заяв є в матеріалах Групи

Разом ми переможемо!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
В чому полягає драма медичних реформ Бориса Клімчука, яка повернеться трагедією людських грошей (не державних!!! державних грошей не буває, гроші – це податки людей)? Вчитель географії не може збагнути, що «лікують хворих не стіни» і не дорогі карети швидкої допомоги. Тобто, на ефективності лікувального процесу мало відображається сам факт наявності в клініці найновішого медичного обладнання у відриві від забезпечення ресурсами (в лікарнях убогість, якщо не злиденність, туди треба йти зі своїм рушником, туалетним папером, ложкою і усіма витратними матеріалами, які необхідні для операції, лікування тощо, а обіди хворим там возяться візками, на яких після війни на вокзалах возили чемодани), навчанням лікарів і формуванні потоку хворих, які вимагають проведення діагностики чи лікування з використанням дорогого обладнання. В такій ситуації система проковтне гігантські суми грошей з мінімальною якістю лікування (щось схоже на реформи ЖКГ). Часто вибір падає на вкрай дорогі інноваційні девайси, які абсолютно зайві в повсякденній роботі, скажімо, районної клініки чи лікарні. Вони закриваються ширмою, з них періодично ретельно витирають пилюку і, в разі потреби, демонструють під спалахи фотоапаратів чиновникам від влади і медицини. Саме в цьому ключовий аспект: навчання і перекваліфікація лікарів за кордоном коштують дуже дорого, тому сучасна медична система не має засобів брати на себе витрати на такі «нематеріальні цінності». Знання як підтвердження кваліфікації конкретного лікаря, важко оцінити кількісно і продемонструвати Борису Клімчуку. Лікар – не вуличний художник, не співак і не перукар. А запилений томограф за 15 млн. доларів - можна. Варто лише відсунути ширму. Принагідно повідомлю Борису Петровичу: Спеціалістів на світовому рівні, які глибоко розбираються в магнітно-резонансній томографії серця чи позитронно-емісійній томографії і можуть поставити найскладніший діагноз, можна перерахувати на пальцях. Це - як дорогий фотоапарат Canon(нехай читач вибачить за примітивне порівняння): яким просто можна просто клацати баюри, купи сміття в місті, сплячих п’яниць на міській лавці, а можна зі смаком робити високоякісні знімки.
Відповісти
Осіпов - розумний юрист, подає хороші ініціативи і надії, але вліз в лайно Бондаруків. Якщо він не одумається, то вони його точно виведуть на сліпу стежку.
Відповісти
Андрію, а звертатись у прокуратуру? Бо наш народ по свдах страшенно не любить ходити. Ну, ще до прокуратури, може,дійде. :))
Відповісти
Похоже на борьбу с ветрян.мелькицами, хотя делать что-то надо.
Но, с другой стороны, благими намерениями, но не с четкими, куда придем?
Предлагаю, для начала, выступить против рук-ва горздравотдела.
Відповісти
у Осіпова просто власне бачення ( чи нав"язане) того, що відбувається і воно далеке від того, що дійсно хвилює людей... подумайте, проведіть фокус-групи чи опитування і тоді, можливо, зрозумієте, що хвилює людей насправді і як продовжувати свою роботу, а так ці заклики, як буря у склянці, воно, наче і кипит, але далі, ніж склчнка не піде...
Відповісти
що зробимо? запалІмо? може запалИмо?
і це у заголовку...
Відповісти
Лікарі мовчать, бо бояться втратити роботу. Пацієнти мовчать, бо бояться, що їм відмолять у медичній допомозі. Місцеві депутати дуркують, одні через голову, інші через продажність. А на цьому роживаються можновладці, які заради президентської любові маму рідну продадуть. На противагу квазіреформі мають встати всі, хто хоче жити, хто щоб жили їх батьки і їх діти.
Відповісти
Томографи, осцилографи і інші "ографи" - це ніщо в порівнянні зі спеціалістами в медицині, з людьми, які можуть на цій техніці працювати. В Україні - 60% смертей в лікарняних стінах з причини помилкового діагнозу (людський фактор!!!). Лікує людину лікар, а томографи - це як викрутка для електрика. Людям постійно вбивають в голову гвіздки про "чудові якості унівесальних професійних управлінців", які можуть керувати освітою, медициною, комунальним господарством і, одночасно, розводити дзеркальних коропів і каліфорнійських червяків. Немає таких! Якщо ми хочемо, щоб система охорони здоровя була конкурентною відносно усього передового світу, то "климчуківщина" повинна бути вигнана з усіх державних структур, а Клімчук і всі його клони, які розмахують шаблею в медицині, повинні бути піддані загальному остракізму. Масажисти не можуть керувати космодромом. А Осіпов в основі чи в принципі правий, тільки він не може сформулювати, що він хоче, що треба робити і з чого починати. Від цієї важливої справи треба ізолювати чиновників і доручити справу спеціалістам. В протилежному разі ми будемо пожинати плоди клімчуківських муляжів охорони здоровя, а він поїде лікувати своє серце в ФРГ чи США.
Відповісти