Додати запис

Дещо про захист прав дітей

Із нагоди чергового Дня прийняття Конвенції ООН про права дитини, який ми відзначили 20 листопада, Президент України Віктор Янукович вкотре нагадав органам влади про своє доручення – не тільки забезпечувати права дітей, але й захищати їх. Водночас, розуміти не лише фінансові обов’язки стосовно дітей, а й виконувати, забезпечувати, охороняти немайнові особисті права дитини. Тобто, поважати, прислухатися до думки, забезпечувати інтереси дитини в усіх питаннях, які її стосуються.

Власне, це завдання глави держави є відголоском соціальних ініціатив, яке реально, не на папері, чітко виконується владою на місцях, зокрема, й на Волині. Тут опіка над дітьми і захист їхніх прав, особливо соціально незахищених, є пріоритетом у стратегії розвитку регіону. Як, зрештою, загалом в державі, де за чотири роки вдалося кардинально змінити ставлення влади до самого поняття прав дитини. І цей поступ нинішнього уряду та президентської позиції, вважаю, справедливо оцінили міжнародні експерти.

На підтвердження: під час нещодавньої зустрічі Уповноваженого Президента з прав дитини Юрія Павленка з головою представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Юкіе Мокуо закордонний експерт публічно констатувала, що питання захисту дітей в Україні справді на високому рівні. За її словами, наша держава належить до країн із достатньо високим рівнем забезпечення прав дитини.

Чим керувалася під час аналізу ситуації в Україні голова представництва Дитячого фонду ООН? За її ж зізнанням, насамперед фактами. Судіть самі: в Україні стабільно зменшується кількість дітей, які втрачають батьківську опіку, а кількість дітей-сиріт, влаштованих у сім'ї постійно збільшується. Успішно реалізовується політика щодо усиновлення та влаштування дітей-сиріт до прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу.

Держава суттєво збільшила фінансування програм на підтримку дітей-сиріт, сім’ї, материнства. Малюкова смертність за останні роки знизилася на 27 відсотків. Україна повністю виконала Цілі розвитку Тисячоліття, які, зокрема, полягають у зниженні на дві третіх показника малюкової та материнської смертності від базового 1990 року. Протягом 2012-2013 років маємо сталість показника захворюваності і стабільність показника інвалідності.

До речі, не випадково Уповноважений Президента з прав дитини Юрій Павленко наголошує, що цей факт є, свого роду, неспростовним позитивом. Адже свідчить про результат застосування найкращих практик виявлення хвороб у дітей.
На мою думку, варто зважити й на аргумент, якого не могли обійти європейські експерти в своєму аналізі ситуації – це той факт, що вже традиційно в Україні щороку збільшується матеріальна допомога сім’ям із хворими дітьми, дітьми-інвалідами.

Запроваджено соціальну підтримку сімей з дітьми, реформуються інтернатні заклади в центри з надання соціальної та педагогічної допомоги дітям, центри реабілітації для дітей. Впроваджується інклюзивна освіта, відкриваються центри денного перебування дітей-інвалідів, зростає кількість дитячих садків та центрів позашкілля. Зрозуміло, що подібні кроки неможливі без підтримки й особистого контролю з боку Президента Віктора Януковича, який приділяє особливу увагу питанням захисту прав дітей. До речі, він не лише «тримає руку на пульсі», а щоразу додає нових завдань.

Що вимагає Президент? Звісно, про соціальний та правовий захист годі й говорити - це аксіома, яка не потребує нагадування. А ось про супутні методи захисту прав дитини – тут маємо над чим працювати. Віктор Федорович підкреслює: треба ліпше охороняти особисті права дітей. Дитину потрібно вислухати, а найголовніше – почути, не піддавати дискримінації, насильству, визнавати індивідуальність кожного. Збереження і підтримка сім’ї, сімейного оточення дитини, захист від небезпечної інформації – це головні пріоритети. Адже дитина, яка знає і вміє користуватися своїми правами, є більш захищеною і здатною сформувати свої обов’язки стосовно інших.

З огляду на це завдання, повністю підтримую позицію Уповноваженого Президента з прав дитини Юрія Павленка, який вважає, що місцеві органи влади мають приділяти належну увагу діяльності новостворених Комісій з питань захисту прав дитини, які діють при райдержадміністраціях і міськвиконкомах. Чиновники мусять гуртуватися задля вирішення проблем конкретної дитини, а не дитина повинна шукати чиновників. Вважаю, ця ідея стане дієвим інструментом у вирішенні проблем із захистом дітей. Бо, як вдало зауважив Юрій Павленко, проблеми у дитини виникають там, де вона живе, там вони і мають бути вирішені.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
КУрилюк, що ти розповідаєш? У нас діти-сироти роками житла отримати не можуть. хоча вже давно повиростали. Вони як перекртиполе переходять з однієї квартири на іеншу, бо свого не мають. Це політика президента?
Де ваш захист сімї Лукяненків з Нововолинська про яку писала Камишнікова? Ви не влада - ви казкарі, але у казках хоч добрий кінець. Ви нічого не можете зробити доброго в апріорі, бо звикли красти і брехати.
Відповісти
Дякую, я теж хотіла пана Курилюка запитати про захист двох хворих малят: Микити й Давида Лук'яненків. Їхня бабуся на прийомі у п.Курилюка ще влітку була. Гарно прийняв, уважно вислухав. АЛЕ НІЧОГО НЕ ЗРОБИВ.
Давида щойно виписали з лікарні, це старший, купа болячок. У меншого - ще більша купа. І виконавча служба знову біжить їх виселяти!
У ту страхітливу барачну смердючу діру аж за 10 кілометрів від міста. Направду смердючу, там каналізація геть прогнила.
А комісія з захисту прав дитини чи просто працівники соціальних служб могли б (якби хотіли) СКЛАСТИ АКТ ПРО НЕПРИДАТНІСТЬ цього, звиняйте, житла для проживання хворих дітей. Я особисто просила про це заступника міського голови Сторонського. Ще місяць тому. І він теж НІЧОГО НЕ ЗРОБИВ!
Бачила сьогодні ту нещасну родину. Бюрократичний підхід у нововолинських чиновників уже зашкалює!
Ну, буду в Кабмін і АП писати, хай не ображаються...
Відповісти
на підтвердження,запроваджено, реформуються, відкриваються, зростає, з огляду на це... Класичні вислови запеклого бюрократа.
"Зрозуміло, що подібні кроки неможливі без підтримки й особистого контролю з боку Президента Віктора Януковича, який приділяє особливу увагу питанням захисту прав дітей. До речі, він не лише «тримає руку на пульсі», а щоразу додає нових завдань", - безсоромний панегірик президенту-зеку.
Відповісти
Знаєте, як вирішилося питання районного дитбудинку в м.Боярка Київської обл.? Директором там була моя перша вчителька. Під опікою - 30 дітей від 2-х до 17-ти. Кожного знала, чим живе, чим дихає. Сиріт з них одиниці. Так от цих дітей просто роздали родичам. Близьким, не дуже. Тим, хто примушував жебракувати, не водив чи не пускав до школи, не лікував, не вдягав і не годував, проте ділився, чим мав, - не біда, що мав лише самогонку! Діти, відповідно, з безліччю діагнозів. І от моментно, не питаючи ні згоди "родичів", ні думки самих дітей, їх просто виставили. Багатьох, думаю, варто скоро знову очікувати на вулиці.
Так, інтернат - погана школа соціалізації. В сім'ї дитині краще. Але в сім'ї, а не в притоні, з якого дитина в цей інтернат і потрапила!
Відповісти
Вчора показували по волинському тб, як повнолітнім сиротам надавали квартири в новобудовах. І не які небудь, а з євроремонтами, меблями, технікою. І ще планують роботами всіх забезпечити. Питання до держави - а коли хтось подумає про нас - тих повнолітніх, які не були сиротами? Чи вони вважають, що наші батьки такі заможні, що мало того, що оплачують нам навчання, забезпечують нам прожиття і матимуть можливість на 18 чи 23 річчя презентувати новенькі 2кімнатні квартири? І саме з їх зарплат вираховувались відсотки, щоб от таким здоровим лобам купляли житло, тоді як їхні діти не завжди мають право на безплатну вищу освіту, бо не всунешся тепер у виш через тих пільговиків.
Відповісти
Я вам скажу по секрету, що ви анічим не гірші не тільки за тих бідових волинських сиріт, а й за Ахметова з Фірташем, за Мартиняка-Курчака з Єремеєвим-Континіумом.
Ви навіть за Януковича не гірші! А він он як рулить, цар межигірський.
Відповісти
Курилюк написав коротеньку інтерпретацію казки про вовка і семеро козенят. Як відомо навіть дошкільнятам, вовк, аби з‘їсти козенят, одягнув шкуру козла і поміняв в коваля голос на голос матері козенят. Такі ж технології вбачаються в опусі чиновника. Він «гримує» себе і президента під доброчесність, придає своєму фальшивому голосу тон турботливої людини і вкладає цю «турботу» й в вуста так званого гаранта. Раніше такі журили корупцію і кримінал, а зараз вони включили в свій арсенал ще й турботу про дітей, натягнувши на себе «красівіє одєжди». Ми цю «турботу» проходили ще в першому класі початкової школи в «Казці про Попелюшку». Там, якщо пригадує читач, сердита мачуха намагалась натягнути туфельку Попелюшки на гидку ногу своєї дочки. Та не спрацювала така тактика. І в Курилюка не спрацьовує. Як завжди, фальшиву ноту взяв.

Відповісти