Додати запис

За добро у Луцьку карають?

Жодне місто в Україні не може пишатися таким успіхом у роботі з тваринами, як місто Луцьк. Нещодавно у Луцьку був З`їзд Асоціації зоозахисних організацій України, на якому нарікали усі представники з різних міст про біди, які чекають тварин на вулицях міста і людей, які проживають в тих містах.

Луцьк, відзначили зоозхисники, став на стежину вирішення питання безпритульних тварин. Це не легкий шлях, який потребує великих зусиль і фінансових вкладень. Лише завдяки ентузіазмові Дани Новарчук справа просувається донині. Завдяки величезному вкладі лучанку обрали віце-президентом АЗОУ.

Що зробила Дана? Відповідь настільки велика, що поділимо її на кілька частин. Після створення КП «Ласка» була організована робота з облаштування території і створення тимчасових вольєрів для тварин. Наразі за особисті кошти Дани та спонсорів зроблена операційна, кімната для сторожів, післяопераційні приміщення, карантин, тимчасові вольєри. Організована постійна доставка м’ясної продукції для тварин, тирси для прибирання, соломи для утеплення буд на зиму, дров.

Розроблена система порятунку людей від агресивних тварин та порятунку тварин, цілодобова лінія прийому дзвінків від громадян. Щотижнево бригада відлову вирушає на вилов безпритульних тварин. Люди щоденно самі привозять тварин до КП «Ласка», іноді безпритульних, іноді домашніх. Також щоденно приходять люди взяти собі додому чотирилапого друга. Робота кипить не зупиняючись ні на хвильку. Директор КП «Ласка» з 6 ранку уже на ногах, як не в Обласній раді, так в міській, потім з бригадою ловців їде на відлов. По повернені часто-густо залишається на роботі до 22 години. І по поверненні додому відписує листи на звернення громадян. І так щодня, навіть у вихідні її робота триває. На останніх наприклад, Дана їздила у Київ на зустріч із англійської організацією Нейче Воч, яка пообіцяла в наступному році співпрацювати з Луцьком і допомогти безоплатно стерилізувати домашніх тварин.

Завдяки Дані розроблено проектно-кошторисна документація для будівництва притулку. Наразі надійшли перші гроші з Міністерства Екології та природних ресурсів у сумі 500 тис грн., загальна сума становить три млн. грн., які Міністерство планує виділити в наступному році, знову ж таки зусиллями директора КП «Ласка».

Розроблена програма «Формування етично-екологічної культ урини, гармонійних відносин людини та природи для дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів у м. Луцьку».

Особисто директором КП «Ласка» було привезено книги-методички і безоплатно передано для Луцьких шкіл, також відеоматеріали. Крім того Дана Новарчук запросила спеціаліста, який викладає закордоном для проведення навчання для вчителів, як правильно викладати вище названу дисципліну.

Впроваджена реєстрація домашніх тварин, яка допоможе зупинити безконтрольне викидання домашніх тварин на вулицю. Розроблена акція для власників тварин про пільгове чіпування і безкоштовне для тих, хто взяв собаку з КП «Ласка».

Для порівняння в місті Харкові лише на будівництво притулку з міського і обласного бюджету витрачено 15 млн. грн., створено 5 бригад по відлову на базі притулку. Їхня заробітна плата в тричі перевищує заробітну плату аналогічних ловців у м. Луцьку. Штат працівників понад 50 працівників, коли на КП «Ласка» лише 14.

Депутати Харківської місткої ради розуміють наскільки проблема з безпритульними тваринами серйозна і виділяють стабільне фінансування на діяльність КП, не роблять шоу у сесійній залі коли справа стосується тварин. Давно закон заборені методи вбивства тварин на вулиці, відловом можуть займатися лише підприємства, які мають ліцензію на ветеринарну діяльність, тобто підприємства, які вивозять сміття не мають законних підстав здійснювати відлов. Згідно закону місто повинно забезпечити існування притулку для тварин, служби відлову.

Це питання навіть не повинно обговорюватись, воно має проходити як технічне, навіть без обговорень. В Києві на програму стерилізації та відлову і утримання тварин витрачаються мільйони грн., також у Донецьку, тільки от робота проводиться не вдало і повільно, бо гроші десь зникають по дорозі.

А в Луцьку без достатнього фінансування робиться реальна робота. За підрахунками закордонних спеціалістів, які проводили підрахунок безпритульних тварин у місті Луцьку (до слова Нейче Воч теж проведе повторне підрахування), кількість тварин за останній рік суттєво зменшилась також кількість покусів. Проте для вирішення проблеми необхідно постійне фінансування для того, щоб робота тривала без перебоїв. Та чи зможуть осмислити депутати Луцької міської ради важливість існуючої проблеми і шлях її вирішення чи почують вони директора КП «Ласки», коли та роз’яснювати ситуацію – невідомо.

А поки за всі її зусилля і зроблену величезну роботу Дана Новарчук отримала лише жорстокі безпідставні звинувачення з боку заздрісників, які озброїлись такою ж «журналісткою» і без кінця паплюжать добру справу, яку робить Дана та перекручують усі інформацію, яка її стосується.

Можна сказати сміливо, що добро у нас карається! Виникає одне питання: якщо ті «захисники тварин», які так ганьблять ім’я Дани, знають, як зробити краще, то чому цього не роблять, не створюють свою організацію, не створять притулок і не покажуть, як треба?
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ну почнемо:)
1. Стаття зрозуміла це + ;
2. Пані Новарчук за освітою журналіст і стаття написана не нею це - ;
3. КП "Ласка" це не громадська організація пані Новарчук це + , але у статті подано як саме організація пані Новарчу це - ;
4. Роботу робите це + ;
5. Щодо коштів з міністерства то подача інформації що це виключно лише старання та заслуга пані Новарчук, думаю її роботодавець сам повинен дати оцінку таким висловам. Хоча може дійсно керівництво мерії є маріонетковим та некомпетентним і усе робить лише пані Новарчук це + ;
6. Шодо деталей:
Зарплата у Харкові вища ніж у Луцьку бо виробництва та потужностей там більше. У аналогічних структурах ЄС, США, та Росії також зарплати вищі ніж у Луцьку.
Штат. У Харкові кількість жителів та розмір міста є більшими ніж Луцьк відповідно і служби більш чисельні.
Щодо програми у навчальних закладах. Розроблення не є фактом упровадження цю програму треба спершу відповідно погодити. Коли буде погоджена та запроваджена тоді це буде позитив а поки це є проект чи плани.
Загалом дуже хотів би побачити авторську колонку пані Новарчук і викладені саме нею думки, бачення, та стратегію тим більше сам Бог велів це робити з освітою журналіста.
Напрямок правильний та шлях буде непростий.
Треба зібратися та уміло та грамотно себе тримати та подавати бо «Встречают по одёжке, а провожают по уму». Можливо варто попрацювати з манерою інформування бо заангажоване суспільство важко переконувати у зворотньому не докладаючи титанічних зусиль з постійного самовдосконалення та освіти.
Відповісти
(Та чи зможуть осмислити депутати Луцької міської ради важливість існуючої проблеми і шлях її вирішення чи почують вони директора КП «Ласки», коли та роз’яснювати ситуацію – невідомо.)
Зможуть почути якщо (уміло та грамотно себе тримати та подавати бо «Встречают по одёжке, а провожают по уму». Можливо варто попрацювати з манерою інформування бо заангажоване суспільство важко переконувати у зворотньому не докладаючи титанічних зусиль з постійного самовдосконалення та освіти)
Відповісти
25.11.13р. ввечері, біля СМ "Вопак", Київський майдан.
5 чи 6 безпритульних дворняг випрошували у покупців щось поїсти. Шкода тваринок, що з ними можуть зробити керівники міста чи хтось?
Я, особисто, боюсь незнайомих собак, тим паче в темну пору дня, хоча й в центрі Луцька.
Може повинні працювати "муніціпали", а то в
Відповісти
Дана дуже милосердна людина, має чуйність і співчуття...Завжди готова прийти на допомогу іншим, сповнена доброти та чуйності....Коли б я до неї не звернулась зі своїми проблемами, завжди радо допомагає...
Відповісти