Додати запис

Перед важливим геополітичним кроком треба зважити всі «за» і «проти»

Особисто я є беззаперечним прихильником вступу України до європейської спільноти. Це має бути не просто підписання Угоди про асоціацію, а діалог на рівних. Альтернативи для держави немає. Однак, хотів би зупинитися на кількох моментах: якою ціною і коли це має статися?

Громадянська позиція та активність волинян, які на майданах демонструють свою підтримку євроінтеграційного вибору нашої держави, безумовно, стане додатковим стимулом для динамічнішого та результативнішого діалогу України з Євросоюзом.

Щоправда, зазвичай на мітингах перемагають емоції, революційна ейфорія та солодкі обіцянки опозиційних лідерів. На жаль, мало хто зважає на економічну складову доленосного кроку українців у нинішній ситуації. Ніхто не сперечається, що майбутнє України тільки в Європі, але останні оприлюдненні факти засвідчують серйозні економічні втрати.

Також каталізатором відкладення підписання договору про Асоціацію став лист МВФ з неприйнятними вимогами для України. Хто поспішить, той людей насмішить. А представники ЄС нам дали чітко зрозуміти, що Угода з Україною може бути підписана навесні 2014 року.

У засобах масової інформації позитивний вплив цього рішення на економіку України значно переоцінюють. Після зняття митних зборів для українських товарів потенціал росту експорту може становити в 2014 році до 1 млрд євро. Імпорт товарів і послуг при цьому збільшиться на 0,8 млрд євро. Варто також враховувати стагнацію європейських ринків.

Позитивний ефект для українських підприємств буде реалізований, в основному, не за рахунок збільшення об’ємів експорту, а завдяки можливості інвестувати в модернізацію та виходити на ринки третіх країн. Як результат, негативне сальдо торгового балансу тиснутиме на золотовалютні резерви.

Мається на увазі, що плюси від асоціації з лихвою перекриваються втратами, які Росія може завдати Україні через застосування обмежувальних заходів щодо імпорту. В січні-серпні 2013 року це призвело до скорочення товарообігу нашої держави з РФ на 23%. А скільки ж Україна втратить від згортання торгової діяльності з країнами Митного союзу? Якщо Росія не зніме митні обмеження, то за 2014 рік експорт українських товарів знизиться до 8 млрд доларів.

Удвічі зменшиться експорт сільськогосподарської продукції, харчової промисловості – на 40%... Тобто, ВВП України знизиться на 1%.

Варто звернути увагу й на газове питання. Всім відомо, що Росія для країн Митного союзу продає «блакитне паливо» за схемою: вартість добування + транспортування. Україна ж переплачує величезні суми. Якби НАК «Нафтогаз України» розраховувався за газ цінами 2009 року (180 дол. за тис. м куб.), то за 10 місяців 2013 року держава зекономила би понад 2 млрд дол. США.

А ще, відштовхуючи Митний союз, Україна відмовляється від масштабних проектів в авіабудуванні, ракето-космічній галузі, атомній електриці, суднобудуванні. За рік ці спільні проекти могли би дати ріст ВВП на 0,5% за цінами 2011 року.

Європа, натомість, може запропонувати покрити витрати на адаптацію до норм і стандартів ЄС. Для цього нам потрібно не менше 160 млрд євро. Держави, що вступали в ЄС із 2004 по 2010 роки отримували немалі «підйомні». Польща отримала 83 млрд євро, а її держборг був реконструйований в 52 млрд євро. Чехія – 8, Словаччина – 6,4, Угорщина – 51млрд.

Україні ж ЄС пропонує лише 600 млн євро, а це вдесятеро менше від втрат в торгівлі з РФ тільки за 9 місяців.
Не варто забувати й той факт, що Україна поки залишиться для Європи лише сировинним придатком. 15 млрд євро українського експорту в Європу становлять переважно товари з низькою доданою вартістю, а імпорт з ЄС - 24 млрд євро.

І це товари з високою доданою вартістю. Не менш жорсткі квоти щодо України практикує і ЄС. Наша держава вирощує щорічно 50 млн тонн пшениці, а ЄС дозволяє продати лише 1 млн тонн. На курятину квота становить 20 тис. тонн, але взамін Україна повинна купувати 10 тис. тонн курячого м'яса з Європи. Зазначу, що вітчизняний виробник в рік вирощує 1 млн тонн. І лише 5% українських сирів мають шанс потрапити на європейський ринок.

Та й, власне, сама асоціація не є манною небесною. Асоційоване членство вже мають Туніс, Єгипет, Албанія. Перш за все, в пріоритеті повинні бути економічні інтереси держави, а не політичні байки. Україна на перше місце ставить стабільність зовнішніх ринків. Вибираючи політичну стратегію для держави, варто пам'ятати тенденції світових ринків. Скажімо, нинішнього року ВВП Єврозони знизився на 0,4%. Падає експорт товарів з України на ринки Азії. Перш ніж зробити важливий геополітичний крок, потрібно зважити всі «за» і «проти».
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 10
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Пане Андрію! Ну як вже писати, то щось своє, а не подавати конспект лекції Азарова. Краще почитайте праці толкових економістів, звісно, що не з ПР, і подавайте конспекти з прочитаного. І вам прибуде й іншим не завадить
Відповісти
Українці вибирають цінності і дотримнняа законів як в Європі. Але, чим не задоволені скажімо словаки чи поляки будучи вже повноправними членами ЄС (а не асоціативними членами). Хто скаже краще, ніж самі громадяни? Це цікаво.

Хто спішить той людей смішить!
Політики спекулюють на людських емоціях, щоб досягнути своєї мети: "ВЫБЕРИ МЕНЯ, и я буду хорошо рулить!".
Не дивно, що така розумна жінка, як Юля не поспішала ж вступити асоціативним членом в ЄС, коли була прем'єром.
Відповісти
Підписання Угоди про Асоціацію це вибір стратегіі розвитку краіни, а не базарний торг.
Це вибір слабкого на приєднання до сильного.

Президент блефує як блефує звичайний зечара.
Відповісти
Хто не спішить, той Путіна тішить. В кожній країні є ледарі, якім до вподоби соціалізм, є злодії, які бояться закону, є тітушки, які капітал роблять на банднтизмі. Такім ЄС не подобається
Відповісти
Андрію, тобі самому не гидко ?
Відповісти
Йому по кайфу.
Це ж номенклатура.
При Сталiнi сидiв би у "трiйцi" й пачками пiдписував би людей на смерть, за райкомiвську пайку i дачу.
Відповісти
Без коментарiв )))

депутат Волинської обласної ради, перший заступник начальника облуправління Міндоходів
Відповісти
напишіть від якоі партіі.В цьому мінздоху, що всі такі як Королевська?Він хоч теоретично виробництво уявляе і уяву про збитки і іх покриття мае?Неуки чортові.Одні двійочники при владі,тому так і живемо
Відповісти
Асоціація України з ЄС звичайно принесе плюси, але плюси напевне тільки для європи у вигляді покращення економіки. Україна ж за таких умов зазнає лише втрат((
Відповісти
Шановне панство, підписання асоціації не відкриває нам дорогу до безбідного та по-європейському щасливого життя. Я впевнена, що ви, як освічені та мислячі люди це розумієте. Тому, мені дивна така кількість негативних коментарів, якщо врахувати, що стаття досить аргументована і ці аргументи суттєві.
Відповісти