Додати запис

Розділяй і володарюй

«Розділяй і володарюй» – саме цей принцип утримання державної влади і досягнення політичних цілей упродовж тисячоліть з успіхом застосовують політики. Сьогодні ж його вдало використовує Янукович і Партія регіонів, будь-якою ціною намагаючись розділити та пересварити учасників акцій протесту за підписання угоди про асоціацію з ЄС. І на цьому шляху правлячий режим поки що досягає значних успіхів.

26 листопада президент Віктор Янукович у своєму інтерв’ю провідним телеканалам країни з усмішкою на обличчі поаплодував «мирним акціям протесту», які відбуваються «без політики» та політиків. Водночас, лідер Партії регіонів засудив усіх, хто вийшов на майдани з висуненням політичних вимог і під партійними прапорами.

«А ті, хто вийшов вирішувати свої політичні питання під партійними прапорами і з гаслами, з якими вони вже йдуть на вибори 2015 року, я теж це бачу. До речі, ті люди, які вийшли на майдани, вони подивились і побачили риторику зовсім іншу», - сказав Янукович.

Кому ж саме аплодував Віктор Янукович? А аплодував він усім тим, хто сьогодні голосно кричить про недопустимість використання партійної символіки та прагне позбавити політиків права голосу на євромайданах. Аплодисменти Януковича голосно лунають в адресу тих, хто 24 листопада у Львові заважав виступити свободівцю Юрію Михальчишину та гарячково метушився на сцені з єдиним наміром – відключити мікрофон політику.

Президент у захваті аплодує тим людям, які на майданах волають про те, що «нам не потрібні політики і ми все вирішимо без них». Також Янукович надзвичайно задоволений, коли деякі молоді люди самовпевнено стверджують: «Це ми самі все організували!» Гріє його душу і те, коли на євромайдані у Львові, Києві чи в іншому місті хтось вигукує – «політикам слова не давати!»

Стратегічна мета Януковича стосовно громадян, які беруть участь в акціях за підписання асоціації з ЄС – розділити, пересварити і розвести усіх «як кошенят». Найбільше влада боїться саме політичних вимог на зразок відставки уряду Азарова, імпічменту президента, перевиборів до Верховної Ради. Тому так і вдячна усім тим, хто не хоче нічого чути про політику на майданах.

Причиною зриву Угоди про асоціацію є правлячий режим. Але політтехнологи використовують усі методи задля відведення вістря народного гніву та переведення енергії мас у взаємну конкуренцію, нездорові амбіції та поборювання одне одного.

Насправді гасло «Майдан без політики і політиків!» і є виявом певної політики. Адже усі учасники євромайданів вже займаються конкретною політикою, висувають певні політичні вимоги. І ті, хто найбільш запекло кричить проти політиків, самі ж плекають надію стати політиками, посісти їх місце. Або є тими, хто спрямовує енергію громадського протесту у напрямку, вигідному владі, часто й не усвідомлюючи цього.

«Майдан без політики!» – це технологія Банкової, розроблена з метою нейтралізації масових акцій протесту, переведення їх у вигідне для себе русло. Для влади вигідно, щоб потенціал демонстрантів спрямовувався у взаємне поборювання, змагання та суперечки. Євромайдани у вигляді дискотек і карнавалів, а не політичні дії, спрямовані на усунення режиму Януковича, як основної перешкоди до європейських стандартів життя, від влади – ось мета Партії регіонів.

Шлях у Європу неможливий без політичних вимог і зміни нинішнього правлячого режиму. Але, схоже, в Україні знайшлося немало людей, які все ще вірять у доброго царя-батюшку Януковича, який прислухається до «не політичних» громадян, які танцюють та співають на майданах, відправить у відставку неслухняний Кабмін Азарова та підпише Угоду про асоціацію. Напевно тому 26 листопада і було створено так званий позапартійний Координаційний комітет Європейського Майдану. Дізнавшись про цю подію, Янукович та Азаров просто не можуть не поаплодувати політичній короткозорості та наївності частини нашого суспільства.

На жаль, чомусь повелася на дешевий політичний трюк Януковича і Юлія Тимошенко, яка закликала прибрати партійну символіку та залишити стратегічно важливу Європейську площу, приєднавшись до «не політиків». Наслідки такого кроку поки що невтішні. Ніякої координаційної ради з політиків, студентів, громадських діячів, як закликала екс-прем’єр, так і не створено. Крім того, абсолютно незрозуміло хто має входити до неї, і хто претендує на статус «активного» діяча.

Зараз потрібно діяти швидко та оперативно. Але цієї переваги у роз’єднаних не без допомоги влади прихильників європейського вектору немає. Тоді як режим єдиний у своєму прагненні зберегти владу та розколоти опонентів. Схоже, Янукович поступово оговтується від 100-тисячного майдану 24 листопада, організованого політичними силами, і шукає можливості для нівеляції протестних настроїв.

Вершиною наївності є вірити у те, що Янукович і Азаров дослухаються до побажань фестивальних майданів і оголосять про асоціацію з ЄС. Час протестів у вигляді дискотек і карнавалів безповоротно пішов і не повернеться.

Сунь-Цзи у своєму знаменитому трактаті «Мистецтво війни» ще у IV ст. до н.е. писав: «У стародавні часи ті, хто умів вести війну, могли перешкоджати тому, щоб передові формування супротивника і тил підтримували зв'язок один з одним; щоб великі і дрібні частини спиралися один на одного; щоб знать та люди низького походження приходили один одному на допомогу; щоб вищі і нижчі чини довіряли один одному. Вони вміли сприяти тому, щоб війська були розділені і не могли з'єднатися, а якби навіть з'єдналися, ними не можна було б керувати. Вони виступали, коли було вигідно; коли не вигідно, зупиняли¬ся».

Очевидно, багато українців не знайомі з стародавнім принципом «розділяй та володарюй». І цим досить успішно користується нинішня влада. Щось аналогічне було і з Податковим майданом. Його учасники також активно висували ідею: «Без політиків». В результаті влада спромоглася розколоти ряди підприємців і розігнати наметове містечко у грудні 2010 року. Так само не досягли успіхів афганці та чорнобильці, які діяли поодинці.

На жаль, не всі засвоїли ці уроки нещодавнього минулого. І допоки громадяни дозволятимуть себе «розводити» аналогічним чином, сподіватися на перемогу не варто.


Петро ГЕРАСИМЕНКО
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Протиріччя тезі Сунь-Цзи:
«У стародавні часи ті, хто умів вести війну, могли перешкоджати тому, щоб передові формування супротивника і тил підтримували зв'язок один з одним; щоб великі і дрібні частини спиралися один на одного; щоб знать та люди низького походження приходили один одному на допомогу;".
Навпаки майдани об'єднуються і політики приєднуються.
Відповісти
було б добре якби було так але поки що на майдані у києві кричать без політиків і без політики. механічне обєднання без мети і з недопущенням політиків нічого не дасть. а самеце ми бачимо і чуємо останні дні.
Відповісти
Петрик отримав розсилкою свіжий темник з Києва і написав бложик.
Відповісти
"Найбільше влада боїться саме політичних вимог на зразок відставки уряду Азарова, імпічменту президента, перевиборів до Верховної Ради."
з чого такий висновок? такі анонси опозиція постійно робить і толку?
ви, партійці, знову шукаєте винних і дивитесь на форму, в той же час не розумієте першопричину таких ініціатив
Відповісти
сьогодні, як і очікувалось, тітушки зайняли європейську площу у києві. яку пару днів тому здала опозиція через тупий лист Юльки. ви далі проводьте дискотеки і хороводи на майдані - це дуже лякає Януковича і його гвардію тітушок. головне - без політики і політиків.
Відповісти
ну так, Шелеп в нас розумніший навіть за Сунь-Цзи, Цезаря, Наполеона, Черчілля разом взятих. може ще сказати що влада найбільше боїться експертів ЦПАВКу?
Відповісти