Додати запис

Епоха диктатури стає реальнішою. Треба діяти

Учорашній день наштовхнув на певні неприємні думки.

Якщо коротко, то я - про Білорусь. Точніше, про аналогії сьогоднішніх українських подій і того сценарію, який втілювався у Білорусі в середині 90-х років.

За останні десять років я пробував дуже глибоко вникнути у білоруське політичне життя та причини їхнього національного занепаду. Познайомився з сотнями політичних та громадських активістів. Навіть встиг відсидіти 10 діб за ґратами в Окрестіно та заробити 5 років депортації.

Найбільше, що мене вражало у багатьох знайомих білорусів - почуття безвиході. У наступному році Лукашенко святкуватиме двадцяту річницю свого перебування на владному олімпі. За цей час змінювалися політичні опоненти диктатора, когось убивали, когось садили, хтось емігрував, але не змінилося основне - вусатий вбивця лишався на троні.

І щоб не робили опозиціонери, все було даремно, в країні нічого не змінювалося. І головна проблема навіть не у опозиціонерах як таких, а у білоруському народі, який міцно тримався за свого Бацьку.

Десь так само зараз і у нас, на Сході та Півдні країни. Ну от що б не робив Янукович: є Межигір'я, є мовний закон, є злочинний податковий кодекс, є антинародна пенсійна реформа, є мільярди Саші Стоматолога, є тотальне зубожіння, але народ вперто йде за своїм "світочем". Можна багато говорити про відсутність реальної опозиції чи ще про щось, але факт залишається фактом.

У білорусів був момент, коли все можна було змінити. Тоді, як на "Чорнобильський шлях-96" виходило 50 тисяч небайдужих громадян, коли парламент країни ледь не виніс імпічмент президенту Лукашенко, а голова ЦВК відкрито став на бік опозиції.

Але момент був втрачений, у наступні роки та десятиліття, методично відбулася загальнонаціональна масштабна зачистка всіх незгідних, вийшовши на рівень села, трудового колективу чи церковної громади. По суті тотально вбили майже все, здате чинити опір. Так, опозиція в Білорусі є, але це скоріше політичний привид, а не політичний інструмент стримування диктатора.

От і у нас наступив свій, умовний 1996 рік, коли ми пробуємо прокинутися і чинити опір. Збираємо мільйонні майдани, будуємо барикади та даємо відсіч звірям у погонах.

Але, як бачимо, цього недостатньо. Влада оговталася, пробує заговорити, не помітити, роз'єднати, маргіналізувати... І так само як і в Білорусі, волохата російська рука приходить на допомогу у найкритичніший момент. Кидає мільярди, дає знижки на газ. І це тільки початок...

До чого це я пишу?

Не зважаючи на Майдан, який підняв мільйони активних та рішучих, вдома лишаються десятки мільйонів. Вони нас підтримують, але на дивані. І з кожним днем ця підтримка стає іншою. Не зменшується, але стає іншою. Більш втаємниченою, підпільною.

Страх який сіє влада, дається взнаки. Люди починають боятися, думають: краще я промовчу, а диктатора нехай скине хтось інший. Студентка, що підвісить портрет Януковича на ялинку чи неповносправна дівчина, яка буде готувати бутерброди для протестувальників, Ірена Карпа яка зі сцени Майдану буде співати влучні коломийки про пахана та його команду...

А тепер про головне. Кілька останніх днів завели нас усіх у глухий цейтнот. Програні вибори у чотирьох округах; серйозні економічні домовленості з Росією; хитре виконання умов опозиції: відпущені "в'язні Банкової", кримінальні справи по трійці обвинувачених у розгоні студентів; готовність змінити Уряд на 90%, але тільки на чолі з Азаровим; відсутність нової більшості у парламенті; попри всі розмови монолітність владної команди...

Список можна продовжувати. Але головне - це виграшна стратегія непоборювання Майдану та спроба його ігнору, очікування маргіналізації та самоліквідації через сварки лідерів та політичних і громадських середовищ...

Ще трохи - і нова двадцятилітня епоха чергового диктатора може вдало розпочатися.

Тому саме зараз треба зібрати всі сили в кулак і атакувати, з новими силами і з розумінням, що другого шансу не буде. Похід мільйонів на Межигір'я; реальні спроби перенести протест з майданного гетто на вулиці Троєщини, Оболоні чи Борщагівки; пікетування аеропортів та залізничних вокзалів. Є ще десятки та сотні рецептів...

Нам потрібні реальні перемоги цієї революції! Спроба поступово згорнути протест, з надією, що ми вистоїмо у 2014 році, а після другого туру президентських виборів ці ж мільйони знову будуть на Майдані є хибною. Такого шансу може не бути!

Зараз або ніколи!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 11
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Допоки в "лідерах" ходитимуть такі, як Гузь,Шиба... нічого доброго не буде. І все це тому, що в нас, якщо розумний то пасивний та і народ толкових чомусь не сприймає. А якщо недалекій, то активний.
Відповісти
"я пробував дуже глибоко вникнути у білоруське політичне життя та причини їхнього національного занепаду" ))) - чем отличается "украинский политик" вроде Гузя от любого ПАТРИОТА СВОЕЙ страны, так это тем, что интересуется не тем, почему в Белоруссии идеальные дороги или белорусскую молочку везут в Украину, а "национальный вопрос" ))))
Відповісти
"На городі бузина..," а в тебе дірка в голові. До чого тут дороги, молочко і т.п.? Гузь переживає, надривається не за себе, а за нас, за державу, за європейський вибір. Вам, що заздрісно, що він у лідерах, а ви ні? Ну, то вилазьте з кухні,майте сміливість вилізти на сцену і сказати те, що думаєш про цю владу, про українського "батька", а вірніше про "Сім"ю", то й будеш і ти в лідерах, а так з "погріба" завжди видніше...
Відповісти
В лідерах сопливих школярів Гузь. І взагалі, Ігорок, Вовком аж себе назвав, шакалюга...
Відповісти
Це не він себе назвав, а його побратим і просто симпатик по духу. Люблю таких самих вовків, яких не можна приручити виступати у цирку.
Відповісти
Це не він себе назвав. Це його духовний побратим. Ігор і є вовком, бо ніколи не буде прирученим і виступати у Цирку...
Відповісти
Лідер сопливих школярів...
Відповісти
Вовку. Може і старається, але чомусь в нього нічого не виходить. Може він щось не так, як треба робить? Може йому насправді треба зо кілька толкових книжок засвоїти?
Відповісти
вовк він і в місті вовк.А гузь і Ко хоч раз запропонували людям з майдану піднятися на сцену і висказати свою думку?Ніколи і не запропонують,бо тільки вони любі себе бачуть при владі і їм треба піаритись один поперед другим,як вони "вболівають"за високий рівень життя народу і при чергових виборах,щоб проголосували саме за них.Оце і є переживання Гузя і Ко.
Відповісти
Ігор не бійся, 10 років в тюрмі скоро пролетить. Вийдеш "мущиною", станеш геройом, твоїм імям назвуть школу в Ратно.
Відповісти
вертайся в смідин, поки не закрили. картопля,свіже повітря,парне молочко... це краще аніж нари
Відповісти