Додати запис

У Луцьку розпочалась «Революція свідомості»

23 грудня розпочав роботу освітній #Євромайдан #Луцьк «Революція свідомості». Перша лекція «Свобода мирних зібрань» відбулась у Палаці культури м. Луцька. Спікером виступила Марія Доманська, координатор Всеукраїнської мережі «За мирний протест» у Волинській області.

Лекція відбулась в інтерактивному форматі діалогу з публікою, серед якої були здебільшого молоді люди – учасники #Євромайдану.

Як зазначила спікер, зараз багато говорять про поразку #Євромайдану, але це неправда, #Євромайдан продовжує свою боротьбу і протестуватиме всіма можливими мирними способами, в тому числі, через такі освітні лекції на теми громадської активності, виборів, медіа тощо. «До 2015 року маємо ставати сильнішими, вчитися і не здаватися, інакше Україна стане другою Білоруссю, а ми всі ходитимемо з цими кайданами, як Майя Москвич», - каже активістка.

Марія Доманська вважає, що влада не любить мирних зібрань, бо вони діють негативно на її імідж і тиснуть психологічно. Разом з тим, людям не потрібно боятися мирних зібрань, просто треба бути добре поінформованими. Наприклад, в Україні не існує закону про мирні зібрання, є лише 39 стаття Конституції: « Громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування».

Пункт про сповіщення органів влади є достатньо суперечливим. «Але ми повинні повідомити міську раду про мирне зібрання, щоб вона передала цю інформацію міліції, швидкій, ДАІ. Тому ніяких претензій міліціонери до вас як до мирних мітингувальників мати не повинні. Але правозахисники кажуть, що повідомляти про мирні зібрання не обов’язково, адже це ніде не регламентовано. Разом з тим, рекомендується, аби про акцію повідомляли за день, це наразі оптимально для всіх. Хоч навіть якщо ви збираєтесь спонтанно, то маєте на це право», - розповіла Марія.

До речі, у згаданому проекті закону про мирні зібрання йдеться, що орган влади треба повідомити за 48 годин до проведення акції. «Але свобода є свобода, і вона не повинна регламентуватися», - переконана Марія Доманська.

Варто пам’ятати, що єдиний орган, який може заборонити зібрання, - це суд.

Спікер також продемонструвала кілька відеороликів на відповідну тему.

Один з сюжетів стосувався того, як грамотно організувати мирне зібрання. Отож насамперед треба повідомити орган влади про проведення заходу, в якому вказати мету акції, кількість учасників, контакти організаторів. Якщо заявку відмовляються реєструвати, надіслати її рекомендованим листом.

Під час зібрання варто пам’ятати про техніку безпеки: мати під рукою телефон і потрібні контакти, щоб у разі чого зв’язатися з потрібними людьми; не приходити на акцію в нетверезому стані; не брати людей, які не можуть постояти за себе; бути у зручному одязі; навіть якщо вас затримано, поводитись спокійно, адекватно, захищатись, посилаючись на закон. Ще одна важлива річ, про яку не можна забувати, – провокації, що можуть виникнути під час заходу. У цьому випадку треба організувати спостерігачів, які вестимуть фото- та відео зйомку провокації, а також звернутись до міліціонерів. Якщо акція має значний суспільний інтерес, міліція може діяти радикальніше, оточити вас тощо. Тому важливим є дотримання техніки особистої безпеки.

Головне ж – знати свої права і не боятись їх відстоювати.
Українцям варто нарешті відійти від протестів пошепки і на кухні, а спрямувати свою енергію у дієве русло. Адже «протест – єдина мова тих, кого не почули».

P.S. Цей матеріал можуть розмістити і інші ЗМІ, адже освітній #Євромайдан #Луцьк тільки розпочинається.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.