Додати запис

Закон про амністію мітингарів позбавлений механізмів реалізації

Аналіз положень Закону про усунення негативних наслідків та недопущення переслідувань учасників акцій протесту, ухвалений парламентом і підписаний Президентом, свідчить про відсутність чітких та об’єктивних підстав для його застосування на практиці.

Як на мене, це передусім обумовлено відсутністю врегульованого механізму реалізації документа.

Що, безумовно, відносить прийнятий закон у розряд деклараційних. Я погоджуюся з головою Апеляційного суду Криму Валерієм Чернобуком, який вже озвучив низку запитань щодо закону.

По-перше, згідно з текстом документа, не зрозуміло: на кого поширюється дія закону? Не розкрито й зміст поняття «учасник акції протесту і масових заходів». Тобто, хто і за яких умов набуває такого статусу? Подібна нечіткість у визначенні того, про які саме акції протесту і масові заходи йдеться. Адже мітинги, пікети, блокування адмінбудівель і захоплення державних установ у законі не конкретизовані за темою і місцем проведення.

По-друге, в документі про амністію не зазначено, за які саме дії й правопорушення особи повинні бути звільнені від відповідальності. Не виключено, що через цю законодавчу прогалину можуть звільнити справжнього злочинця, який вчинив тяжкий злочин під час мітингу або після проступку сховався між учасниками масового заходу… Закон не дає відповіді на питання про види юридичної відповідальності, від яких згадані особи повинні бути звільнені. За таких умов цілком реально може порушуватися питання щодо звільнення від цивільно-правової відповідальності особи, яка заподіяла майнову шкоду іншому.

По-третє, важливим з точки зору легітимності застосування закону є питання співвідношення його положень з іншими законодавчими актами, які регулюють порядок притягнення та звільнення від покарання.

Ці невраховані нюанси та відверті прогалини законодавства наштовхують на слушну думку – парламент мусить повернутися до розгляду питання щодо внесення до закону відповідних техніко-юридичних змін, які забезпечили б ефективну реалізацію його положень на практиці. А також узгодили його норми з чинними законодавчими актами.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ти писака. Поверни спочатку гроші людям та банку. Чому це тище не тюрмі за розкрадання 5000 тис.грн. бюджетних коштів (справа в Рожищенському суді слухається вже майже рік).Чому це ти в суді не розказуєш правду???Чому розказуєш, що ти отдружений виховуєш малолітню дитину коли розведений і нкого не виховуєш, чому це ти тьолкам розказуєш? Кому хату в Струмівці яка в заставі банку знову втюхав? Подивись спочатку на себе, а тоді про когось пиши і розказуй. Це саме раджу і Гузю та іншим опозиціонерам
Відповісти