Додати запис

Повстання Йосипів

Наші політики черговий раз показали, які вони далекі від простих людей. Країна третій місяць перебуває в стані передгромадянської війни і, напевно, інстинкт самозбереження мав би сказати: «Потрібно зупинитись, так далі не можна. Терпець народу увірветься».

Але вони далі «бикують», як гопники-початківці.

...Всі пам’ятають біблійний сюжет про те, як святе сімейство шукало пристанища у Віфлиємі. Я вже декілька років у передріздвяний період задумуюсь над тим, що тоді відчував Св. Йосип.

В східній традиції, в наших колядках він «Йосип старенький», йому нібито 82 роки. Але змалку моя бабуся говорила, що Св. Йосип був чоловіком в розквіті сил – 30-35 років. Деякі біблеїсти, особливо з протестантського середовища, це підтверджують.

Отож, чоловік в розквіті сил, з реальною спеціальністю – тесля (а тесля на Сході - це особливий фах, бо ж деревина дорога, зіпсувати жодної заготовки не можна) разом з вагітною жінкою шукає місце, де вона може народити.

І не знаходить…

Відчуйте цей відчай. Чоловік не може забезпечити елементарного для своєї сім’ї. Не може. Чому?..

Знайшли печерку з худобою. Звичайно, і час був інший, і люди були ближчі до тварин. До ХІХ ст. в Європі, у нас теж, жили з худобою разом. Тому стаєнка - е так вже і погано.

Але ж Марія має народити! А він не може знайти теплого закутка. Чи не має грошей, чи люди байдужі, чи такі обставини, чи світова економічна криза?..

Вертаємось до наших часів. Візьмемо, як приклад, трьох чоловіків 1971, 1981, 1991 років народження.

Перший - найстарший. У 1991-му йому було двадцять. Після армії, повний сил, сподівань, надій. А тут хаос, безгрошів’я, негаразди... І так майже всі 20 років. Криза 90-х, знецінення долара, революція 2004 року, криза 2008, знову знецінення долара...

А вже підростають діти, вимоги стають більшими. А він і далі заробляє тільки на найнеобхідніше: поїсти, якийсь одяг, побутова техніка в кредит.

Другому у 1991-му було 10. Хотілось таких спокусливих «Снікерсів» і «Марсів», джинси, кросівки. Але це все було дорого. Тато і мама і так віддавали все дітям. Потрохи життя налагодилось, в 2001 році він вже дорослий, в 2005-2006 створює сім’ю, бере в кредит квартиру. В 2008 році сам себе карає доларовим кредитом, втрачає роботу. Живе далі, але одним днем. Якось буде…

Третій у 1991-му тільки народився. Зараз він молодий, перспективний. Закінчив вуз, здобув фах. Але роботи нормальної немає. За 2,5 тис. грн прожити в місті, познайомитись з дівчиною, створити сім’ю - важко. Батьки трошки помагають. Що далі, старається не думати.

Мені ці - геть типові для України люди і ситуації - нагадують той відчай Йосипа: «Де буде народжувати моя дружина???»

Але Йосип святий. А українці - прості грішні люди. І вони їдуть в Київ боротись за своє життя.

Бо бували вже за кордоном і бачили, о у тій же Польщі життя простого поляка за 20 років кардинально помінялося.

Бо хочуть працювати і годувати сім’ю. Бо хочуть забезпечити майбутнє дітям. Щоб ті, хто народився у 2001 році, мав кращу долю.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Йосип - это такой эвфемизм, заменяющий ругательство.
Знаете шо. Пока вы мечетесь в раздумьях и ноете, мы молча идем в хлев и рожаем, растим, терпим ваши идиотские войны и рэволюции. затем вы, обросши жиром, приносите наших сыновей в жертву. идите-ка вы подальше, не? пока вы не пустите в свою косую картину мира женщин, вы будете продолжать сидеть в том, в чем сидите, и дружно искать виноватых.
взял кредит - работай. вырос - свали с родительских шей. нашел женщину, согласную создать с тобой семью? соответствуй. ничего сложного в этом не вижу.
Відповісти
Гарні думки
Відповісти
До Петра!
Чудові думки!
До ги!
Брешете ви все. Ви звикли жити за рахунок обману когось. Оце і є ваша філософія: обікрасти, ошукати, "киданути", а потім ще й обізвати нас лохами за те, що ми намагаємося жити по правді, як написано у Святому Письмі. А тепер ви спереживалися, бо вашому раю за рахунок інших настає кінець. І настане!
Відповісти
Візьміть далі, Трипільську цівілізацію, ще за 4 тис.р до н.е. Там правила Жінка і понад 2 тис. років не було війн. Тому треба негайно звільнити ледю Ю. і вона швидко досягне перемоги над бандюковичами. А то ці ялові опозиціонери не здатні за 2 місяці щось путнє зробити, лише довели країну до передгромодянської війни. Майдан висуне своїх сміливих лідерів.
Відповісти
там правила жинка - потому трипольцев и нет
Відповісти