На Волині навчились заробляти гроші на пекінській капусті

На Волині навчились заробляти гроші на пекінській капусті
У другій половині жовтня більшість волинських аграріїв вже закінчили осінньо-польові роботи. А в селі Хорохорин Луцького району вони тривають ще й донині.

Місцеві господарі не роблять акцент на вирощуванні зернових чи коренеплодів. Вони спеціалізуються на полуниці та пекінській капусті. Тому сезон у них триває круглий рік, - інформує Перший.

“Зараз в наших аграріїв гаряча пора. Друга половина жовтня — час зрізати пекінську капусту і сапати полуниці. У липні насіння капусти висівають у спеціальні пелети. Розсаду тримають місяць на вулиці, поки підросте, а в середині серпня висаджують в грунт. Ця культура — скоростигла, після Покрови починають її зрізати, - , - розповідає староста Хорохоринської сільради Анатолій Мельничук.

Молоді полуниці висаджують у липні, а в жовтні роблять просапку. З листопада по березень у нас теж не відпочивають. Капусту на зиму складають в овочесховища, і весь цей час стежать, аби не підгнила, постійно перебираючи її. Кожну головку замотують в плівку — такі вимоги ставлять заготівельники.

Технологію догляду за полуницями та “пекінкою” підприємливі мешканці перейняли в Польщі, куди свого часу їздили на заробітки. Тепер засаджують цими культурами цілі гектари. Використовують насіння сортів іноземної селекції. Коли не справляються родиною — наймають помічників. Тому з сусідніх сіл до них приїжджають на заробітки.

Як розповіла місцева мешканка Надія Червінська, в цьому аграрному бізнесі — як в лотереї. Одного року виграєш, а на наступний — буває навпаки.

“Пекінська капуста любить воду, а минулий рік був досить посушливим. Тому довелось всі площі під нею переорювати - не вродила зовсім. У нинішньому році ситуація інша. Дощі проходять, капуста росте, сподіваємось трохи заробити. Осінні оптові ціни на цю продукцію зазвичай невисокі — від 2,50 до 3 гривень за кілограм. Взимку і ранньою весною буває, що доходять і до 7 гривень”,- говорить пані Надія.

Що стосується полуниць, то цьогоріч оптові ціни на них коливались від 22-х до 35-40 гривень за кілограм. Тому на них селянам вдалось заробити. Щоправда, на кущах ягід було небагато — по них вдарили заморозки. Однак хорохоринці й тому раді. І самі копійку мають, і людям є заробіток.

Про Хорохорин, кажуть селяни, добре знають заготівельники Києва та Львова. Тому й дорога від володимирської траси до села розбита фурами оптовиків. От тільки, зітхають селяни, ті, що беруть продукцію, на їхній тяжкій праці заробляють втричі більше, ніж самі сільгоспвиробники.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині навчились заробляти гроші на пекінській капусті
26 жовтень, 2017, 16:40