Олександра Стукана залишили пожиттєво за ґратами

Олександра Стукана залишили пожиттєво за ґратами
У Луцьку відбувся суд над Олександром Стуканом, якого засудили до довічного ув’язнення.

Цього громадянина звинувачували у ряді злочинів пов’язаних з організацією групової злочинності, - пише Волинська газета.

Наразі засуджений майже 20 років перебуває за гратами у спеціальній колонії для осіб, засуджених на пожиттєвий термін, яка знаходиться на околиці сусіднього м. Рівне.

У чому полягає правова колізія, від якої постраждав Олександр Стукан? 29 грудня 1999 р. було відмінено смертну кару, як не конституційну міру покарання. І до 5 квітня 2000 р. найвищою мірою покарання було позбавлення волі на 15 років. Злочин, за якого Олександра Стукана «замурували», було здійснено 4 березня 2000 р. Тобто, він не вписується в часові межі дії ні нового, ні старого закону. Тож кримінальний авторитет 90-х вимагає повторного розгляду його справи та заміни довічного ув’язнення на 15 років позбавлення волі. Оскільки він уже й відбув фактично цей термін, то міг розраховувати хоча б у пенсійному віці вийти на волю.

Клопотання розглядалися уже неодноразово, проте залишалися без суттєвих змін. Апеляційний суд Волинської області призначив новий розгляд справи у Луцькому міськрайонному суді, посилаючись на те, що скарги повинні розглядатися таким же складом суду, що і по першій інстанції. Тобто, за участі присяжних засідателів.

Як і попереднє засідання, розгляд справи 26 жовтня 2017 р. відбувався у режимі онлайн. У складі суду були два професійних судді: Ярослав Артиш, Михайло Квятковський та 7 присяжних (5 жінок і 2 чоловіків), попередньо обраних автоматизованою системою.

Олександр Стукан, який знаходився у місцях позбавлення волі і якого бачили тільки по телевізору, відмітив, що проблема, яка піднімається потребує юридичної кваліфікації, тому закликав тих з присяжних, які не мають юридичної освіти до самовідводу. Проте усі запевнили, що неодноразово беруть участь у судових процесах, і хоче не мають дипломів юристів, кваліфіковані у правовій сфері.

Після цього було оголошено перерву, аби система могла відібрати 5 присяжних: 3-х основних та 2-х запасних. Це було здійснено для того, аби склад суду кількісно відповідав тому, який виніс вирок.

Згодом суд перейшов до безпосереднього розгляду справи.
Так Ярослав Артиш зачитав витяги з документів, щоб ознайомити присутніх із деталями справи. Серед них був і вирок суду, за яким засудженого посадили за ґрати до кінця життя. Там зазначалося, що 4 березня 2000 р., із метою уникнення повернення боргу у сумі 6 тис. доларів США, Олександр Стукан організував вбивство. Ще одне душогубство було здійснене у вересні того ж року, але знову ж: кілером Олександр Стукан не був, а його організаторство вибудовувалося лише на свідчення вбивць.

Крім того, його звинуватили ще у чотирьох замахах на життя. Кожен із цих злочинів передбачав від 2-х років позбавлення волі до пожиттєвого.

Тож за сукупністю всіх інкримінованих злочинів Олександрові Олексійовичу було призначено пожиттєве покарання – з конфіскацією майна.

Серед забраного – частина приміщення луцького кінотеатру «Промінь», якраз навпроти адмінбудівлі УСБУ, а ще – машина.

Врешті-решт, суддя Ярослав Артиш 26 жовтня 2017 р. зачитав висновки експертів, які надав засуджений. Згідно них виходить, що вирок не відповідає правовим засадам.

«29 грудня 1999 р. Конституційний суд відмінив таку міру покарання як розстріл. А довічне прийняли тільки 5-го квітня 2000 р. Мені за злочин 4-го березня дають довічне ув’язнення, коли такої міри покарання не було! То що, мені наперед дали покарання? Тут, у 96-й колонії, де я зараз знаходжуся, чотирьом людям поміняли довічне ув’язнення на 15 років у 2009-2010 рр. Чотирьом поміняли(!), які скоїли злочини у лютому-березні 2000 р. Верховний Суд поміняв їм вирок. Не поміняв тільки мені одному. Можливо, тому що вони були донєцкі і кримські?», – наголосив Олександр Стукан.

Після вивчення усіх матеріалів, суд відправився у дорадчу кімнату, а повернувшись повідомив своє рішення: «Відмовити»!

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Що це журналісти стали раптом вбивцю захищати, так і хочеться заплакати і пошкодувати, скільки за статтю взяли
Відповісти
Ясно же написали тебе,голова,что максимум тогда могли дать 15ху,а сидит он уже 20.Понял смысл?
Відповісти
Останні новини
Олександра Стукана залишили пожиттєво за ґратами
27 жовтень, 2017, 11:30