Вибори на Волині: спостерігачі фіксують порушення

Вибори на Волині: спостерігачі фіксують порушення
Станом на 10:00 у громадах на Волині спостерігачі ОПОРИ продовжують виявляти факти недотримання Закону «Про місцеві вибори».

Зокрема, у приміщенні середньої виборчої дільниці № 070022, що знаходиться у с. Заріччя № 070022 (Зарічанська громада) спостерігач виявив наявність лише трьох виборчих скриньок та трьох кабінок для голосування. Така ж сама ситуація на виборчій дільниці № 070712 у с. Розничі (Колківська ОТГ), де аналогічно на дільниці виявлено лише три виборчі скриньки та три кабінки для голосування.

У м. Любомль у приміщенні великої дільниці № 070589 виявлено чотири стаціонарні скриньки і п’ять кабінок для голосування. Схожа ситуація у приміщенні великої дільниці № 070156, що знаходиться у селищі Іваничі, де спостерігачі зафіксували п’ять стаціонарних скриньок і п’ять кабінок для голосування. Разом з тим, лише одну велику виборчу скриньку виявлено на дільниці № 070603 у с. Вишнівка (Рівненська громада).

Нагадаємо, що відповідно до частини 3 статті 76 Закону України «Про місцеві вибори» кожна виборча дільниця забезпечується необхідною кількістю виборчих скриньок – стаціонарних (великих) та переносних (малих). Для голосування використовуються виборчі скриньки, виготовлені з прозорого матеріалу за розмірами, встановленими Центральною виборчою комісією. Кожній виборчій скриньці присвоюється власний номер, який проставляється на цій скриньці. Мала виборча дільниця повинна мати не менше двох стаціонарних виборчих скриньок, середня - не менше чотирьох стаціонарних виборчих скриньок, велика – не менше шести стаціонарних виборчих скриньок.

Разом з тим, у частині 1 статті 76 Закону зазначається, що голосування проводиться у спеціально відведеному приміщенні, в якому обладнуються у достатній кількості кабіни для таємного голосування та визначаються місця видачі виборчих бюлетенів. Для малих виборчих дільниць кількість таких кабін повинна бути не менше двох, для середніх - не менше чотирьох, для великих – не менше шести. На одній виборчій дільниці облаштовується одне приміщення для голосування. Контроль за облаштуванням приміщення для голосування покладається на дільничну виборчу комісію.

Дещо інші інциденти виявлено у с. Солов’ї на виборчій дільниці № 070880 (Сереховичівська громада). Так, станом на 9:30 спостерігач зафіксував відсутність протоколу ранкового засідання, витягу зі списку виборців та відомості про передачу бюлетенів членам ДВК.

У частині 2 статті 79 Закону ідеться про те, що на час проведення засідання дільнична виборча комісія доручає ведення протоколу засідання виборчої комісії заступнику голови або іншому члену дільничної виборчої комісії. Секретар дільничної виборчої комісії на цьому засіданні вносить відомості до протоколу про підрахунок голосів виборців.

За усіма виявленими фактами спостерігачі ОПОРИ склали акти про порушення.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: вибори, ОТГ
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Вибори на Волині: спостерігачі фіксують порушення
29 жовтень, 2017, 11:19