Вибори на Волині: на спостерігачів тиснуть, аби приховати порушення

Вибори на Волині: на спостерігачів тиснуть, аби приховати порушення
Вибори у громадах на Волині відбуваються з порушеннями, а спостерігачі зазнають тиску з боку членів ДВК.

Про це повідомили 29 жовтня у ВГО «Громадянська мережа ОПОРА».

Станом на 15:00 у громадах Волині спостерігачі ОПОРИ зафіксували низку інцидентів на виборчих дільницях, зокрема тиск на спостерігача ОПОРИ, присутність невідомих осіб, недопущення кандидата на дільницю, - кажуть в організації.

У селі Галинівка (Оваднівська сільська громада) на дільницю № 070017 масово приходять виборці без паспортів і просять видати їм бюлетені. Дільнична виборча комісія не вбачає у цьому великої проблеми і прийняла неформальне рішення видавати бюлетені таким виборцям.

Крім того, ДВК опитала спостерігачів, чи не проти вони того, що комісія буде видавати виборцям бюлетені без пред’явлення ними документа, що посвідчує особу. Усі присутні спостерігачі, окрім офіційного спостерігача від ВГО «Громадянська мережа ОПОРА», також не вбачають у цьому жодного порушення.

Нагадаємо, що відповідно до частини 2 статті 3 Закону України «Про місцеві вибори» документом, який посвідчує особу, підтверджує громадянство та засвідчує місце проживання виборця на місцевих виборах, є: паспорт громадянина України; тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України).

Станом на 15:00 спостерігачеві вдавалося запобігати можливим порушенням щодо видачі виборцям бюлетенів без пред’явлення документа, що посвідчує особу. За що він зазнавав психологічного тиску з боку комісії.

Нагадаємо, що відповідно до чинного виборчого законодавства дільнична виборча комісія має право приймати будь-які рішення виключно на своєму засіданні, а саме голосування не є засіданням комісії.

Інший інцидент трапився у Цуманській громаді. Голова територіальної виборчої комісії повідомила спостерігачам ОПОРИ, що у приміщення дільничних виборчих комісій приходить невідома особа, яка не є суб’єктом виборчого процесу на перших виборах у цій громаді. До того ж ця людина дає вказівки дільничним виборчим комісіям щодо їхньої роботи.

Голова Цуманської селищної виборчої комісії викликала на одну з цих дільниць поліцію. Правоохоронці зафіксували факт, встановили особу чоловіка та склали адміністративний протокол. Чоловіка, який заважав роботі виборчих комісій, вилучили з дільниці.

У Сереховичівській громаді на дільницю № 070847 дільнична виборча комісія не пустила кандидата в депутати. Причина – у кандидата відсутнє відповідне посвідчення, яке повинна була видати територіальна виборча комісія після реєстрації кандидата. Під час свого візиту на дільницю чоловік вказав виборчій комісії, що він є кандидатом, та на підтвердження того, що він є кандидатом, послався свої дані в тексті виборчого бюлетеня, та показав паспорт.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: вибори
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Вибори на Волині: на спостерігачів тиснуть, аби приховати порушення
29 жовтень, 2017, 19:13