Підкуп, хитрощі та «намилені шиї»: керівники партій про результати виборів на Волині

Підкуп, хитрощі та «намилені шиї»: керівники партій про результати виборів на Волині
Керівники волинських осередків політичних партій по різному коментують результати виборів у нових громадах.

Нагадаємо, 29 жовтня відбулися вибори в 19-ти громадах у Волинській області. Більше про їх результати читайте у спецтемі Інформаційного агентства ВолиньPost - "Вибори у нових громадах на Волині".

ВолиньPost поспілкувався з лідерами політичних сил краю та поцікавився їхньою думкою щодо результатів та перебігу волевиявлення.


Голова волинського осередку БПП «Солідарність» Роман Романюк:

Загалом виборчий процес на Волині протягом минулої доби минув відносно спокійно. Звісно були типові технічні порушення, погода внесла свої корективи і на багатьох дільницях не було електропостачання. Але загалом вибори оцінюю досить непогано, можливо, за виключенням Любешова, де, я припускаю, конкуренти здійснювали не зовсім хороші дії. Це і підвіз виборців бусами автобусами за конкретного кандидата, роздавали гроші та споювали. Дуже неприємно, що діючий сільський голова обзиває своїх виборців алкоголіками. Але я б не хотів на цьому акцентувати увагу.

Бо якщо оцінювати загалом вибори у 19-ти громадах, то все пройшло непогано.

Стосовно результатів, то 3 офіційні кандидати на голову ОТГ, яких ми висували, всі 3 перемогли. І ще 11 кандидатів на посаду, які висунуті шляхом самовисування, але з нашою підтримкою, в тісній співпраці, допомозі, десь консультації, - вони теж перемогли. Якщо загалом просумувати, то 14 з 19 голів ОТГ з підтримкою чи завдяки «Солідарності», це, я вважаю, дуже хороший показник.

Щодо кандидатів, то офіційно висунутих від партії пройшли і стали кандидатами 34 людини та ще 11 самовисуванців за нашої підтримки. Загалом ми висували, якщо не помиляюся, 183 кандидати. По депутатах звісно ми очікували кращого результату, тому ту звичайно не така велика радість, як по головах ОТГ.

Проте наші депутати будуть присутні майже у кожній громаді. Тому спільними зусиллями з головою разом нам вдасться ефективно працювати над розвитком новоутвореної ОТГ.




Голова Волинської обласної партійної організації ВО «Батьківщина» Валерій Бондарук:

Ми ще систематизуємо усі дані. Пройшли там, де найбільше очікували. Результат такий собі, середній, хотілося б краще. Особливо мене розчарував та засмутив Луцький район. По ньому члени бюро зроблять відповідні висновки та приймуть відповідні рішення.

Пройшло 47-49 наших кандидатів. В партії будемо робити аналіз, все розберемо до кісточок. По області загалом висували 298 кандидатів.




Голова Луцької міської організації Всеукраїнського об'єднання «Свобода» Микола Федік:

Ці вибори підтвердили, що мажоритарка - це одна з передумов політичної корупції під час волевиявлення українців. Тому потрібно вносити зміни у закон про вибори і виключати мажоритарну складову.

Якби ми мали іншу систему, то мали б об'єктивну політичну картину в громадах і розуміли, кого реально підтримує громада.

Суттєвих порушень не спостерігав. Були труднощі з вимкненням світла. Тоді довелося зупиняти підрахунок голосів. На трьох дільницях у Іваничах це було. На той момент скриньки перевертали і чекали поки відновиться електропостачання.




Керівник обласного осередку «Самопомочі» Юлія Вусенко:

Ми брали участь майже у всіх сільських громадах та у міській громаді. Ми задоволені тим, що наші кандидати подолали 5% бар’єр у єдиній міській ОТГ – Любомльській. Там дійсно були змагання за місто, люди робили вибір на користь партії і це для нас була величезна перемога.

Якщо говорити про сільські громади, то у нас невелика кількість депутатів, які пройшли у сільських громадах, але зрештою, ми бачимо, що в основному люди робили вибір на користь самовисуванців. Тож коли інші партії декларують перемогу, я б так не сказала. Це перемога тих кандидатів, яких підтримували представники громади незалежно від того, яка партія їх висувала. Важко було знайти самих кандидатів, враховуючи те, що сільські громади передбачали можливість самовисування. Адже, якщо людина має в селі авторитет, вона переважно зорієнтована на роботу по господарських питаннях і не дуже хоче кандидувати від партії.

Зараз побачимо, як проявить себе велика кількість самовисуванців, які пройшли по сільських громадах - подекуди це люди, які насправді йдуть за чиєїсь підтримки.

Зрештою, ми ще не маємо остаточних результатів по області, ми висували 130 людей. Проте дуже шкода кандидатів, які програли в 2-3 голоси - у нас близько 10-ти кандидатів, які пограють до 7 голосів. Це, звичайно, прикра ситуація.




Керівник обласного осередку громадського руху «Народний контроль» Павло Данильчук:

Найбільша проблема, що вибори погано організовані. Постійно виникають проблеми різних масштабів - від зникнення світла до незнання членами ДВК норм законів. Але це стосується питання зміни ЦВК.

Щодо підсумків виборів, то, на мою думку, позитивно, що немає тотальної перемоги однієї партії.

Хоча деякі сили зловживали, наприклад, «Солідарність», яка заявила, що підтримувала деяких самовисуванців, які перемогли. Хоча якщо тих переможців запитати, то вони навряд будуть згадувати цю партію.

Схожа ситуація була в Любомлі, де «Народний контроль» підтримав Романа Ющука на посаду голови громади. Він переміг і «Соладірність» відразу звітує наче це перемога їхнього кандидата, хоча він йшов на вибори за підтримки нашої сили.




Керівник обласного осередку «Громадянської позиції» Сергій Чуріков:

Завжди на виборах керівники незадоволені результатами, завжди хочеться краще, але у нас пройшло 5 з 41 кандидата. Я задоволений, що пройшли люди, пов’язані з партією – це і партійці, і люди, які працюватимуть на імідж. Тому що є велика проблема, коли деякі партії мають сотні депутатів, але потім на акції приходить 5 проплачених бабусь. Тому я задоволений, що пройшли люди, як працюватимуть на благо громади.

Я вважаю, що переміг, на жаль, в тому числі прямий та непрямий підкуп, і це велика проблема. На жаль, нікого не зловили за руку. Та є і гарна новина – попри погану погоду була непогана явка. Отже, люди розуміють, що ці вибори важливі для них. З іншого боку, у деяких віддалених районах багато виборців - пенсіонери, і з маленьких сіл люди просто не приходили на дільницю. Наш результат я оцінюю непогано, адже ми хотіли і привели людей, які будуть працювати.

Ні для кого не таємниця, що деякі партії шукають людей для кількості. На місцях є авторитетні люди, яких різними аргументами переконали балотуватися. Дехто навіть писав у соцмережах, що балотується від певної партії, бо керівництво з Києва «намилить шию». Нам ніхто шию не намилював - йшли люди, які дійсно хотіли. Ми отримали депутатів у Жидичинській, Турійській та Луківській громадах.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: вибори, ОТГ
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А де переможці - укропці?
Відповісти
У виборах до органів місцевого самоврядування потрібно виключити не мажоритарну складову, а партійну. Тоді будуть голосувати за достойних людей, а не за такі нікому не потрібні партії...
Відповісти
перемогли гроші
Відповісти
Останні новини
Підкуп, хитрощі та «намилені шиї»: керівники партій про результати виборів на Волині
30 жовтень, 2017, 16:01