На Волині полювання завершилося скандалом

На Волині полювання завершилося скандалом
Працівники лісової охорони Ківерцівського НПП «Цуманська пуща» заявили, що виявили факт незаконної мисливської діяльності у перший же день офіційного полювання на парнокопитних – 28 жовтня.

Під час рейду вони побачили три автівки, які стояли біля квартальної просіки між 34-м та 33-м кварталами Партизанського лісництва Цуманського лісгоспу. Згодом побачили, як уздовж просіки стояли мисливці з рушницями й чекали, коли прибіжить дичина, - йдеться в сюжеті Громадське.Волинь.

Мисливці чекали дичину на спеціальних дерев’яних вишках, які мали знести лісівники на цій ділянці ще рік тому. Полювали вони у 33-му та 28-му кварталах Партизанського лісництва, що є землею природно-заповідного фонду – урочищем «Цуманська пуща», де полювати заборонено.

Мисливці так нічого й не вполювали. Коли вони підійшли до трьох позашляховиків, якими очевидно приїхали на місце події, то виявилося, що в групі цих людей директор Цуманського лісгоспу Володимир Туревич.

Він каже, що збирав гриби. Хоча ні грибів, ні навіть ємкості для їх збору в нього не було. Працівники лісової охорони «Цуманської пущі» запитали, де єгер та де ліцензія на полювання. Володимир Туревич повторив: «Я тут з сином гриби прийшов збирати».

Директор лісгоспу не приховував того, що знайомий з мисливцями. Працівники лісової охорони Нацпарку не пропускали автомобілі, в яких була мисливська зброя. Вимагають пред’явити документи на рушниці та показати ліцензію на полювання.

Ні першого, ні другого ніхто не зробив. Окрім цього на місці не було єгеря підприємства, який і відповідає за організацію такого полювання.

Врешті, одне із трьох авто, у який сіла група полювальників, з’їхало на узбіччя лісової дороги та втікає. Ще одне авто вдалося заблокувати.

Окім цього на «Ниві», яка стояла поряд з автами мисливців, спробував поїхати з місця події і директор лісгоспу. Згодом виявляється, що це службове авто Цуманського лісового господарства. Хоча директор у лісі, як казав раніше, був у неслужбових справах.

На місце події викликали поліцію Ківерцівського районного відділу. Поки правоохоронці пробиралися лісовими хащами, мисливці почали виходити з автівки і просто йти з місця події разом із рушницями.

Майже всі учасники полювання розійшлися, лишивши автівки. Двоє з них лишили зброю у службовій «Ниві».

Через годину з моменту виявлення порушників приїздить єгер Звірівського лісомисливського господарства Юрій Ходорчук і демонструє ліцензію на полювання. Щоправда, в ній не вказані точні квартали, де полювання мало відбуватися.

Згодом приїздить наряд групи швидкого реагування Ківерцівського районного відділу поліції. Ще через деякий час прибуває заступник начальника відділу Микола Цисюк.

Минає півгодини і на місце приїздить слідчий та працівник дозвільної служби. Під час огляду двох авто у «Ниві» виявляють дві мисливські рушниці із порушенням правил зберігання.

Поліцейські відібрали пояснення у власників зброї та у водія авто, який також був у групі з мисливцями. Ним виявився лісничий Цуманського лісництва Андрій Лебич.

Втім, директора Володимира Туревича ніхто не опитував, адже, як він сам заявив, збирав гриби з дітьми в лісі.

За фактом полювання поліцейські лише склали адмінпротокол про неналежне зберігання зброї. Окремо працівники лісової охорони склали свої документи про фіксацію правопорушення.

У обласному управлінні лісового та мисливського господарства у Волинській області прокоментували подію.

«У зв’язку з тим, що Ківерцівським національним природним парком «Цуманська пуща» у соціальних мережах та ЗМІ оприлюднено інформацію щодо перебування у 28 та 33 кварталах Партизанського лісництва ДП «Цуманське ЛГ» посадових осіб із метою полювання, Волинським обласним управлінням лісового та мисливського господарства проводиться ретельний аналіз отриманих фактів.

Особлива увага при цьому звертається на обставини щодо перебування в мисливських угіддях службового автомобіля, недотримання правил зберігання мисливцями зброї, що призвело до винесення відповідних адмінпротоколів правоохоронними органами, та щодо компетентності, правомірності та етичності дій усіх учасників інциденту.

За результатами перевірки будуть вжиті невідкладні заходи.

Представникам громадських формувань та небайдужим громадянам дякуємо за пильність та висловлену позицію. Будемо також вдячні, якщо у майбутньому інформування про подібні випадки відбуватиметься в офіційному порядку. За таких умов розслідування та встановлення обставин порушень, як і притягнення до відповідальності винних осіб, буде більш оперативним».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині полювання завершилося скандалом
03 листопад, 2017, 10:29