За що штрафують водіїв. Інфографіка

За що штрафують водіїв. Інфографіка
25 липня 2016 року Президент України підписав Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції», а 27 липня 2016 року він набув чинності.

Укрінформ розібрався, за що штрафують водіїв.

Згідно з законом, керування транспортом особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортом особі, яка перебуває в стані сп’яніння, передбачає штраф у розмірі 10 200 грн, що становить 600 неоподатковуваних мінімумів та позбавлення права керування транспортними засобами на строк 1 рік.

Повторне протягом року вчинення цих порушень передбачає штраф 20 400 грн, що становить 1 200 неоподатковуваних мінімумів і позбавлення права керування автомобілем на 3 роки.

Водіїв, які двічі протягом року піддавалися адміністративному стягненню за керування транспортними засобами у стані сп’яніння, а також за відмову від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння штрафуватимуть на суму 40 800 грн, що становить 2 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та позбавлятимуть права керування транспортними засобами на строк 10 років.

Працівники патрульної поліції можуть тимчасово вилучити права у водія у таких випадках:

- керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння;
- передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані - такого сп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів;якщо водій створив аварійну ситуацію на дорозі;
- якщо водій проігнорував вимоги працівників поліції зупинитися або виїхав на залізничний переїзд;
- за порушення автомобілістом ПДР, що призвело до пошкодження інших транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна;
- за повторне протягом 12-ти місяців керування водієм автомобілем, який має несправні гальма або інші серйозні несправності.

Позбавити власника авто права керувати автомобілем може тільки суд.

У 2017 році поліцейськими було складено 88 тисяч адміністративних протоколів. Судами розглянуто 44 тисячі справ, оштрафовано 31 тисяча водіїв на суму 352 мільйони гривень, стягнуто з цієї суми 31 мільйон гривень (8,7% від загальної суми накладених штрафів).

Найвищий відсоток стягнення штрафів – у Хмельницькій області: 36,8 відсотка. Найменше штрафів стягнуто з правопорушників у Чернівецькій області – 0,4 відсотка.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.