Ігор Лапін розповів, яким має бути народний депутат

Ігор Лапін розповів, яким має бути народний депутат
На думку Ігоря Лапіна, народний депутат має бути відповідальним і розуміти, що ходить на роботу.

Про це він повідомив під час засідання круглого столу «Проблема процедури голосування: кворум та статус законів», - йдеться на сайті нардепа.

У своєму виступі парламентар звернув увагу на дві складові. В Україні на початку 90-х років ХХ століття вже була процедура голосування більшістю. Мова йшла про кваліфіковану більшість (2/3, 4/5) і фактичну більшість від кількості обраних депутатів — якщо говорити про ВРУ VIII скликання, то 1/2+1 від 422). Щоб перейти на іншу модель голосування потрібно 300 голосів для внесення змін в Конституцію України.

Разом з тим, Ігор Лапін не відкидає можливості запровадити в Україні як процедуру простої більшості (від кількості присутніх в залі, так і — фактичної більшості (від загальної кількості депутатів).

“Є важливі законопроекти державного значення, наприклад зміни до Конституції, які треба приймати кваліфікованою більшістю (300 голосів). Проекти на етапі обговорення між першим і другим читанням можна розглядати голосуванням простою більшістю. Залишається Конституційна норма прийняття законопроектів 226-ма голосами. Але в нас сьогодні в парламенті в силу анексії Криму та тимчасової окупації територій є 422 депутати. Це змушує ставити питання про зміни Конституції в частині голосування фактичною більшістю, тобто 212 голосів депутатів”, - відзначив народний депутат.

Коментуючи захід на своїй сторінці в мережі Facebook, Ігор Лапін звернув увагу, що треба знайти механізми, щоб зробити депутата відповідальним, змусити бути присутнім в парламенті і виконувати свою роботу.

Нагадаємо, 3 листопада Програма USAID РАДА організувала дискусію для обговорення процедури голосування в парламенті. Круглий стіл відбувся в рамках проведення 10 регламентних дискусій, метою яких є сприяння імплементації парламентської реформи.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Ігор Лапін розповів, яким має бути народний депутат
06 листопад, 2017, 11:53