Вибір «правильного» лікаря: в МОЗ дали пораду пацієнтам

Вибір «правильного» лікаря: в МОЗ дали пораду пацієнтам
Медреформа передбачає вибір пацієнтом свого лікаря і підписання декларації.

Пацієнт тепер може вибрати того лікаря, який працює ближче, або того, якому довіряє більше, - пише Сьогодні.

Щоб підтвердити свій вибір, доведеться оформити декларацію про вибір лікаря первинної медичної допомоги. Декларація – це документ, який підтверджує вибір пацієнтом лікаря. Цей договір підписується в двох примірниках – один залишається у пацієнта, другий – в медустанові.
У МОЗ радять вибирати того лікаря, якого пацієнт добре знає і у якого лікувався раніше. Якщо такого немає, можна поцікавитися у родичів.

"Ви також можете звернутися до місцевого відділу охорони здоров'я. Там вам розкажуть, які лікарі працюють у вашому населеному пункті або районі. Інший варіант – просто зверніться до будь-якого медичного закладу і познайомтеся з лікарями. Інформацію про них можна отримати в місцевому відділі охорони здоров'я або безпосередньо в реєстратурі", – радять у відомстві.

Сімейний лікар і секретар Громадської ради при Міністерстві охорони здоров'я Євген Гончар радить перевірити лікаря за декількома пунктами, перш ніж підписувати з ним декларацію.

Найпростіше – це відгуки і рейтинги, їх можна знайти в інтернеті. Друге – взаєморозуміння. Доктор повинен викликати довіру і говорити просто. Третій пункт і найважливіший – компетентність. Оскільки пацієнт не може об'єктивно оцінити професійність лікаря, Євген Гончар у себе на сторінці в Facebook радить задати сімейному лікарю або терапевту кілька запитань:

"Однозначно, що лікар повинен бути прихильником доказової медицини, оскільки все інше це шаманізм, а не медицина. Для того, щоб це перевірити, можна задати кілька "провокаційних" запитань.

а) "Лікарю, я читав, що дорослим теж треба робити щеплення, чи можу я зробити собі щеплення?" Лікар підтвердить, що дорослим кожні 10 років треба робити щеплення (дифтерія, правець) і запропонує вам варіанти, як це можна зробити.

б) " Лікарю, а чи можна попити ферменти для допомоги травленню, мені іноді погано після того як я багато поїм?" Лікар спробує вам пояснити, що ферменти не показані для "допомоги травленню", і порадить вам бути стриманим в харчуванні.

в) " Лікарю, я хотів би пропити курс гепатопротекторів, могли б ви мені їх підібрати?" Лікар вам спробує пояснити, що прийом гепатопротекторів не має доведеної ефективності".

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Автору статті треба до психіатра,або мені.В кого які думки?Більша половина терапевтів ніякі в своїх знаннях.Кому довірити своє здоров я?
Відповісти
Останні новини
Вибір «правильного» лікаря: в МОЗ дали пораду пацієнтам
08 листопад, 2017, 10:56