Священик пропонує святкувати Різдво 31 грудня

Священик пропонує святкувати Різдво 31 грудня
Протодиякон РПЦ Андрій Кураєв запропонував святкувати Різдво 31 грудня, а Новий рік – 1 січня.

Про це повідомляє ТСН.

«По якому б з нинішніх церковних календарів не святкували християни Різдво, все одно виходить абсурд. Якщо Різдво Христове – 25 грудня, то чому ж рік, рахований від Його Різдва, починається лише через тиждень? Якщо ж Різдво Христове – 7 січня, то чому нові «літа від Різдва Христового» починається за тиждень до нього?» – написав Кураєв у своєму блозі.

За його словами, канонів, які забороняли б православним зрушувати святкування Різдва, немає (канони говорять лише про час святкування Пасхи). Одного разу церква дату Різдва вже вольовим чином міняла – в середині IV століття, каже він.
Літургійних наслідків і перестроювань в календарі теж така зміна майже не принесе, зауважив Кураєв. Навіть свято Хрещення Господнє може залишитися на колишньому місці, бо час хрещення Христа ніяк не пов'язаний з часом його народження (він хрестився у віці 30 років).

«Біблійних вказівок на час Різдва немає (за непрямими ознаками можна обчислити лише середину зими, але не точніше). Ранньохристиянських свідоцтв про ту чи іншу дату Різдва також немає – з тієї причини, що перші покоління християн жили Великоднем (і до цих пір дні пам'яті святих – це дні їх відходу у Вічність, а не дні народження їх для земного життя)», – пише протодиякон у блозі.

У зв'язку з цим представник РПЦ запропонував святкувати Різдво 31 грудня, а Новий рік – 1 грудня, щоб літочислення починалося саме від Різдва Христового.

Нагадаємо,раніше глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук) висловився за святкування Різдва за григоріанським календарем, тобто 25 грудня.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Різдво, РПЦ
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Священик пропонує святкувати Різдво 31 грудня
12 січень, 2012, 10:40