В Україні ввели пеню за прострочення оплати комуналки

В Україні ввели пеню за прострочення оплати комуналки
Боржникам, які прострочили платежі за житлово-комунальні послуги, будуть нараховувати пеню в розмірі 0,01% за кожен день затримки з оплатою.

Така норма в Україні почне діяти від 1 січня 2019 року, що передбачено новим законом «Про житлово-комунальні послуги», який спрямовано на демонополізацію ринку житлово-комунальних послуг - пише ТСН.

Документ сьогодні, 9 листопада, ухвалила Верховна Рада.

Пеня передбачена "від 1 січня 2019 року в розмірі 0,01 (однієї сотої) відсотка за кожен день прострочення після дати, коли вичерпаний термін оплати", зазначила нардеп від "Самопомочі" Альона Бабак.

Нововведення стосуватимуться ситуації, коли оплата за послуги ЖКХ внесена невчасно до 20 числа місяця чи до іншої дати.

"Це означає, що 100 днів прострочки — це 1% від суми заборгованості, тобто в рік максимальна сума пені становить 3,65%", - уточнила Бабак.

Також було уточнено положення щодо введення пені. Законом передбачено, що в разі заборгованості держави за субсидіями та пільгами пеня не нараховується. Крім того, не нараховується пеня, якщо в людини є заборгованість з оплати праці, яка підтверджена документально.

"Всім людям, які не зможуть платити за житлово-комунальні послуги з об’єктивних причин, пеня не нараховуватиметься", - запевнила депутат.

Зазначимо, що новий закон про житлово-комунальні послуги набере чинності через три місяці після його офіційної публікації. Документ перебував на розгляді Верховної Ради два роки. Про це повідомляє журналістка Марія Васильєва, ідеться в сюжеті програми ТСН.

Фактично це закон про демонополізацію ринку житлово-комунальних послуг, адже він вбиває монополію ЖЕКів, а споживачі отримують можливість і право укладати угоди з тими постачальниками, яких самі оберуть, на тих умовах, на які зможуть впливати.

Щоб зрозуміти вигідність, споживачам надається право дізнатись, за що вони власне платять, оскільки закон розділяє тариф на дві частини – плату за товар та абонентську плату за послуги компанії-постачальника.

Крім того, закон є частиною великої реформи ЖКГ, яку спільними зусиллями просувають уряд та парламент. Попереду ще цілий комплекс законопроектів, як анонсував у Раді віце-прем'єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

За його словами, надалі необхідно затвердити ряд інструментів, які дозволять більше контролювати постачальників послуг.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Давайте віддамо всі гроші депутатам... Не буде що забирати, та й заспокояться. Потім захочуть їсти, накормимо...........
Відповісти
Ну що тільки не придумають аби обідрати ітак бідних людей!! Ну коли вже буде порядок нарешті??? Так надоїли ці злидні, а тут знов нові податки, штрафи видумують!
Відповісти
Місце наших депутатів на палі
Відповісти
Останні новини
В Україні ввели пеню за прострочення оплати комуналки
09 листопад, 2017, 13:26