Унікальна виставка у Луцьку: про атовців та упівців. ФОТО

Унікальна виставка у Луцьку: про атовців та упівців. ФОТО
У Палаці культури міста Луцька презентували виставку «Два століття - Одна війна», присвячену 75-й річниці створення Української Повстанської Армії.

Відкрили експозицію 9 листопада.

Ідея створення експозиції з’явилася ще навесні, проте фактичне втілення розпочалося лише у серпні. Відтак, протягом 3 місяців група із 17-ти осіб працювала над її створенням. Виставка налічує 27 стендів, кожен із яких - поєднання світлини часів визвольної боротьби УПА та фото українських вояків у боротьбі в сучасній російсько-українській війні.

Луцьк – третє місто на Західній Україні після Житомира та Рівного, куди привезли світлини. Вперше її презентували 14 жовтня 2017 року паралельно в Одесі та Торонто, відтак її вже бачила українська громада Канади. У січні світлини відвезуть на показ до США.

«Основна ідея дуже проста: та війна, яка тривала 75 років тому, і стан війни, в якому ми знаходимося зараз – це продовження однієї і тієї ж самої війни, тому що ворог один, мотиви ворога такі самі, він лише міняє назву. Його методика і ця війна на знищення, його бажання, в принципі, не змінилися за багато-багато років», - зауважив співорганізатор виставки, заступник голови ВМГО «Молодіжний Націоналістичний Конгрес» Дмитро Жмайло.

Фото часів УПА автори виставки шукали в архівах СБУ за допомогою науковців Центру досліджень визвольного уху. Вже на цьому етапі з’явилися проблеми, адже навіть в архіві важко було відшукати фото та інформацію до них. Cучасні світлини надали фотограф Максим Левін та Маркіян Лисейко, які працювали фотокореспондентами починаючи із 2014 року. До слова, фото не постановочні, а зроблені на передовій.

У Луцьку на відкриття виставки завітало декілька десятків глядачів. Гостям розповіли чимало цікавої інформації про кожну фотографію, а також про традиції та методи боротьби УПА. Наприклад, в умовах війни на три фронти, упівці ділилися і застосовували тактику малих підрозділів.

На одній зі світлин зображено сутичку боївки під час однієї зі спецоперації. Ліворуч на фото зображені бійці-добровольці батальйону «Донбас» у боях за Первомайськ. У той час бійці були погано забезпечені зброєю та часто мусили здобувати її в бою. На світлині зафіксовано, які бійці ведуть вогонь з радянського гранатомета.

Інша світлина розповідає про полонених. Ліворуч тут - інсценоване фото, яке ілюструє захоплення упівцями у полон більшовика. Проте насправді на фото зображені два повстанці – хлопці з позивними «Максим» і «Тарас» та один боєць перевдягнутий у мундир НКВС. На світлині праворуч – школа в Іловайську, яку була штабом українських сил. На фото є місцевий житель, який збирав осколки, аби техніка, яка їде на подвір’я, не пробила шини. Також на фото – спалена українська техніка та цивільні машини.

Ще на одній світлині сюжет про трофеї. На фото ліворуч - повстанці із захопленим німецьким літаком. Праворуч – українські солдати на захопленому російському танку Т-72. Світлину зробили на ходу через лобове скло автівки. Фото зроблене 29 серпня 2014 року – за 10 хвилини до початку руху колони, яка мала виходити з Іловайського котла. Проте згодом російська стороно розстріляла колон, що стало однією з найбільших трагедій війни.

Інші фото розповідають ще десятки сюжетів – рейди, операції в імпровізованих госпіталях, книги на фронті тощо. Переглянути світлини можна у холі Палацу культури міста Луцька.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
таке у нас життя!
Відповісти
Останні новини
Унікальна виставка у Луцьку: про атовців та упівців. ФОТО
10 листопад, 2017, 09:05