Луцький «Гауді» відзначить ювілей виставкою скульптур. ФОТО

Луцький «Гауді» відзначить ювілей виставкою скульптур. ФОТО
З нагоди ювілею скульптора Миколи Голованя Луцьку відбудеться відкриття художньої виставки, на якій будуть експонуватися скульптури, малюнки та фотографії скульптора.

Відкриття експозиції «Микола Головань – 70 років» відбудеться 3 січня 2013 року о 14:00 в Галереї мистецтв ВОНСХУ за адресою вул. Лесі Українки, 24а, пише VisitLutsk.

Сучасного скульптора Миколу Голованя інколи називають луцьким Гауді (каталонський архітектор, новатор форми та один з найяскравіших представників стилів арт-нуво та модерн в архітектурному мистецтві), сам він жартома називає себе другим Любартом Луцька.

Микола Головань навчався у Львівському училищі декоративно-прикладного мистецтва імені Івана Труша. Свого часу він виготовляв композиції для Луцького міського парку культури та відпочинку імені Лесі Українки, дитсадків, придорожніх лісових галявин.

Але найбільшої слави йому принесла робота усього його життя – будинок-майстерня, який він оздоблює уже понад 30 років. Його оселю часто називають «домом з химерами». Але скульптор наголошує, що для нього будинок – то є добрий вернісаж. Дивовижна споруда розташована у старій частині міста на березі річки Стир.

Коли скульптор облюбував собі місце під будівництво над Стирем, тут був справжній пустир. За унікальним проектом Ростислава Метлицького на пустирі швидко виріс дім, якому судилося приймати гостей з усіх куточків світу, видозмінюватися, вбиратися у нові кам’яні шати, милуватися у водне плесо і змиритися із тим, що будівництво ніколи не закінчиться.

«Тут не було ні камінця, ні цеглини. До всього потрібно було докласти рук», - згадує Микола Головань Натомість дім перетворився на місце, де господар реалізовує себе як скульптор.

Потроху до татової справи долучалися діти: донька Наталка – керамік і дизайнер, син Микола був добрим ковалем...

«Я свідомо змішую усі художні стилі, щоб перейти на якісно новий для себе рівень. Аби бажане стало явним, воно обов’язково мусить пройти перевірку на достовірність у контексті історичних джерел. Деякі образи минулого я, наприклад, створював за описами видатного українського історика, археолога, академіка Дмитра Яворницького. Мені, як скульптору, найбільш цікава епоха Середньовіччя. Нерідко аж до світанку просиджую у майстерні. Працюючи зі штучним каменем, використовую барвники. Надаю йому найрізноманітніших відтінків. Виношую задум у голові. А варіанти «програю» на папері», - розповідає Микола Головань.

Загалом на території будинку понад 500 скульптур. На фронтоні розміщено барельєф із зображенням усіх членів сім'ї скульптора. Вагою він – півтори тони, а виготовлений із зеленого піщаника.

Є «італійський» дворик, кузня. На подвір'ї розташовано безліч різних деталей – брили різних каменів й безліч великих і малих скульптур, що ще не знайшли свого місця в композиції. Будинок має оригінальне оздоблення не тільки зовні, а й всередині.

За рейтингом, опублікованим на сайті Інтернет-видання Focus.ua, будинок з химерами Миколи Голованя увійшов до сімки незвичайних будинків України.

А за рейтингом, складеним порталом Iloveukraine, будинок луцького скульптора потрапив у «ТОП-5 екстравагантних будівель України».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: мистецтво
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Уникальная личность для нашего города. Удивляюсь, когда некоторые, с позволения сказать "лучане", признаются что ничего о нем не слышали.
Відповісти
беріть "вище". дехто навіть не чув, що такий будинок є))
Відповісти
Дуже і дуже класно!!!
Оце !таки да", нарешті і в нас починається розвиток мистецтва для суспільства,а то в місті так мало таких подій, на превеликий жаль!
Дякую творцю та усім організатором даного дійства-це правельний вибір!
Відповісти
Останні новини
Луцький «Гауді» відзначить ювілей виставкою скульптур. ФОТО
29 грудень, 2012, 12:55