У Луцьку і ще 99 містах світу покажуть фільм про відомого письменника

У Луцьку і ще 99 містах світу покажуть фільм про відомого письменника
Книгарня «Є» та Кіностудія Беньяміна Ґайслера запрошують на показ документального фільму «Знайти образи» (Німеччина, 2002, реж. Беньямін Ґайслер, 106 хв), що відбудеться 19 листопада з нагоди 75 роковин убивства Бруно Шульца.

Фільм демонструватиметься мовами оригіналу з українськими субтитрами. Початок – о 16.00.

Бруно Шульц – всесвітньовідомий письменник і художник, польський єврей, став жертвою терору в часи німецької окупації Дрогобича у 1941-42 рр. Порятунок, що його спершу знайшов Шульц, розмальовуючи на замовлення офіцера СС Фелікса Ландау дитячу кімнату на теми казок, виявився тимчасовим. Есесівці вбили Шульца 19 листопада 1942 р.

Попри інтенсивні повоєнні пошуки, стінописи вважалися зниклими, доки 9 лютого 2001 року на них не натрапив автор документальних фільмів Беньямін Ґайслер. У травні 2001 р. представники єрусалимського Музею пам’яті Голокосту Яд Вашем вилучили фрагменти стінописів, спровокувавши цим кроком запеклу міжнародну суперечку.

«Знайти образи» фіксує перебіг пошуків, відкриття і раптове зникнення Шульцових образів, відтворюючи з поокремих деталей сюжет одного з найсуперечливіших музейних надбань останніх років. Яд Вашем заявив про своє моральне право зберегти малюнки. Натомість представники офіційної України та Польщі тлумачать вилучення як злочин. Та що кажуть самі євреї-дрогобиччани? Цей фільм дає можливість глядачеві стежити за заплутаною мозаїкою відомих і невідомих розповідей очевидців про Бруно Шульца та його останні дні.

Показ відбудеться як частина масштабного проекту, в рамках якого фільм побачать мешканці 100 міст в усьому світі.

Адреса Книгарні «Є»: м. Луцьк, вул. Лесі Українки, 30. Телефон: (0332) 724376.

Вхід вільний.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку і ще 99 містах світу покажуть фільм про відомого письменника
13 листопад, 2017, 17:50