М’яч і політика, або Навіщо губернатору футбол

М’яч і політика, або Навіщо губернатору футбол
У Федерації футболу Волині – конфлікт. Частина членів Федерації на чолі з двома заступниками голови – Олександром Жуматієм та Василем Кохановським – незадоволена діючим головою Василем Столяром і хоче переглянути його ефективність перебування на цій посаді. Натомість Столяр стверджує, що претензії до нього безпідставні, і не збирається спокійно чекати віддавати пост. Навіть заручився губернаторською підтримкою…

ДЕНЬ «С» - 1 ЛЮТОГО

15 листопада відбулося засідання виконавчого комітету Федерації футболу Волині, на якому проголосували за проведення 1 лютого 2013 року позачергової звітно-виборної конференції ФФВ. Причина: є питання до голови Федерації Василя Столяра.

Перший заступник голови ФФВ Олександр Жуматій вважає, що головною причиною незадоволення Столяром як головою, є те, що від 2011 року він не справляється з обов’язками. Мовляв, до цього було все чудово, але коли в бізнесі Столяра почалися проблеми – йому стало не до Федерації.

«Чого гріха таїти, у 2010 році Василь Столяр вклав великі фінанси у ФФВ. Це і ремонт, і надання оргтехніки в приміщення адміністрації. І підтримка змагального процесу. Він надавав кошти із власної кишені. 2010-й рік пройшов, нема тут чого говорити, на високому рівнів. Бо до 2009 року у нас федерація взагалі знаходилася у підвальному приміщенні», - пригадує Жуматій.

Але у 2011 році Столяр не зміг ані фінансувати ФФВ, ані займатися поточними питанням Федерації. І почалися проблеми, каже Жуматій: працівникам затримували зарплату, потім взагалі перестали виплачувати.

Окрім того, зі слів Жуматія, Василь Столяр створив у Федерації таку систему, коли на його першого заступника покладався цілий ряд обов’язків, але він не мав необхідних важелів втручання, аби приймати рішення.

«Три роки поспіль на мене були покладені обов’язки по забезпеченню функціонування ФФВ. А прав не було. Зокрема, впливати на кадрові рішення. Василь Столяр обрав для себе склад адміністрації, який йому необхідний», - стверджує Жуматій.

«МЕНІ БУЛО НЕ ДО ФЕДЕРАЦІЇ» - СТОЛЯР

Сам Василь Столяр стверджує, що раніше ніхто до нього не висловлював жодних претензій. А причина конфлікту банальна – боротьба за владу у ФФВ.

«Тоді, три з половиною роки тому, було два «клани» - Безуглий та Войнаровський. І якась федерація виставила мою кандидатуру на посаду голови. І проголосувала за мене сторона Войнаровського. Жуматій та Безуглий голосували проти. І я запропонував Войнаровському та Жуматію бути заступниками, аби вони не воювали. Войнаровський відмовився, бо не хотів працювати з Жуматієм. Залишився Жуматій і Кохановський, які офіційно зарплату отримували три з половиною роки, і не малу зарплату», - розповів Столяр.

«Федерація живе за рахунок благодійних коштів. На рахунок цієї федерації я заплатив 230 тисяч доларів за три з половиною роки. А за 20 років до мене було 60 тисяч доларів інвестицій. Тобто за мої ж кошти хтось хоче щось...», - обурюється Столяр.

«Я вважаю, що це рейдерський захват. І тут беруть участь народні депутати Палиця, Савчук. Бо Савчук - кандидат на посаду голови», - заявляє Столяр.

Хоча водночас Столяр визнає – в поточній роботі йому було не до Федерації. «Раніше я був президентом ФК «Волинь» і мені було не до Федерації. Справами федерації займався мій перший заступник Жуматій. Чому він не пропагував спорт – я не знаю. Кого тоді міняти треба? Якби я щось робив, то мене треба міняти, але ж я нічого не робив», - дивується Столяр.

ДВА НАРОДНИХ ПРОТИ ОБЛАСНОГО

Одним з претендентів на посаду голови ФФВ справді є Юрій Савчук – голова партії УДАР на Волині, віце-президент ФК «Волинь», а віднедавна – ще й народний депутат. Заступник Столяра Жуматій каже, що його поки що шеф відчув реальну загрозу не витримати конкуренції з Савчуком.

«Василь Столяр вже тоді, 15 листопада, мав інформацію, що Савчук збирається балотуватися. А він знає: Савчук - дійсно меценат футболу, входить в структуру ФК «Волинь». А цей футбольний клуб може потужно співпрацювати з ФФВ, наприклад у справі розвитку дитячого, юнацького футболу. Столяр розумів, що йде людина, яка має аргументи і може довести, що за неї варто проголосувати. А у Василя Столяра не було чіткої програми розвитку футболу», - каже Жуматій.

«У Юрія Савчука є і підтримка, і можливості. Він – народний депутат. Власник «Волині» Ігор Палиця – також нардеп. Тобто народні депутати мають усі можливості потужно відстоювати програму розвитку футболу на Волині в вищих ешелонах влади. І він зрозумів: якщо йти демократичним шляхом відбору делегатів на позачергову конференцію – то його шанси рівні нулю», - каже Жуматій.

ТИСК ЧИ ПОРУШЕННЯ ПРОЦЕДУРИ?

На засіданні виконкому ФФВ 15 листопада вирішили провести позачергову конференцію. Жуматій стверджує, що за проведення конференції проголосувало 15 із 24 членів виконкому Федерації. Саму ж ідею проведення висунули 21 з 30 колективних членів Федерації (такими членами називаються Федерації футболу районі і міст області).

«Василь Столяр сприйняв це чомусь, як образу. Мовляв, його просто хочуть усунути від керівництва Федерацією. Насправді ж питання було в іншому: у потребі вирішити ряд тих проблем, які зайшли в глухий кут. Адже з 2011 року діяльність ФФВ була паралізована, до нас зверталися колективні члени, були незгодні з поведінкою окремих представників адміністрації, а ФФВ ніяк не реагувала. І ми хотіли довести Василю Андрійовичу, що це не просто крик душі двох його заступників, які довго намагалися до нього достукатися, а це крик душі футбольної громади Волинської області», - каже Жуматій.

Проте після 15 листопада ряд колективних членів почали відкликати свою ініціативу провести позачергову конференцію. Жуматій каже – на членів ФФВ тиснуть.

«Столяр включив адмінресурс, заручився підтримкою Бориса Клімчука, який зібрав керівників районів і міст, і чітко дав вказівку – кого обрати делегатами, за кого голосувати…», - стверджує Жуматій.

Проте Столяр – іншої думки. Він заявляє, що насправді колективні члени виступили з ініціативою проведення позачергової конференції з порушенням процедури.

«Мені Жуматій дав листи, де голови місцевих федерацій – 18 голів – підписали рішення про проведення позачергової конференції, де є питання зняття голови. Проголосував виконком більшістю «за». Я коли розібрався, то з’ясував, що виконком не є легітимним. Тому що всі листи, що прислали у федерацію – це є думка голів федерацій. А не виконкомів. Тобто, аби голова федерації написав таке звернення на проведення позачергової конференції, то треба було в районах проводити виконкоми. Я розіслав усім листи в федерації. Ті, хто не проводив виконкоми, а їх більше 10, то вони написали – не проводили виконкомів», - розповів Василь Столяр.

Хоча, як запевняє Жуматій, конференція таки відбудеться. «Є статут, у якому написано: вищим керівним органом Федерації в період між конференціями є виконавчий комітет. А так як виконком більшістю голосів прийняв рішення про проведення позачергової звітно-виборчої конференції – вона відбудеться», - каже перший заступник голови ФФВ.

ЧИЙ АВТОМОБІЛЬ?

Перший заступник голови ФФВ Олександр Жуматій каже, що образившись за своє ймовірне зняття, Столяр став себе вести у ФФВ як власник приватної фірми.

«Василь Столяр, нажаль, злякався цього, і після 15 листопада вилучив з користування кабінет першого заступника, поміняв всі замки і код на загальних дверях. Наклав обмеження на доступ до документів, які належать Федерації. Окрім того, вилучив автомобіль і особисто видав наказ: заборонити користуватися автомобілем і Кохановському і Жуматію», - заявляє Жуматій. І додає: «Це не відповідає статутним нормам. Це вже репресивні дії якісь пішли…».

Столяр, у свою чергу, пояснює: «Я забрав машину і зараз на ній бухгалтер їздить. Не ходить пішки в банки і фонди, а їздить».

«Машину ФФВ я не бачив. І ніколи в ній не сидів. Вона повинна працювати на федерацію, а не на Жуматія. Далі, машина попередня була розбита. Казав, що на мийці розбив», - додає Столяр.

НА АРЕНІ – «ВАЖКОВАГОВИК»

Несподіванкою для багатьох стала поява серед претендентів на посаду голови ФФВ …голови Волинської облдержадміністрації Бориса Клімчука. Його висунула Шацька районна федерація футболу.

Тож наразі претендентів три – голова партії УДАР на Волині, віце-президент ФК «Волинь», народний депутат Юрій Савчук, діючий голова ФФВ Василь Столяр і губернатор Борис Клімчук – йдеться в інформації на сайті ФФВ.



«Чому висунули Клімчука? Моя думка – це все робиться тільки для того, щоб показати: влада є рушійним потягом, який їде по вільній думці футбольних фахівців і просто вболівальників. Принцип «футбол без політики» тут явно не дотриманий», - вважає Олександр Жуматій.

Іншої думки Столяр. Не дивлячись на те, що сам є кандидатом на пост голови ФФВ, він каже, що «нормально» оцінює висування Клімчука. «Я думаю, що очолити структуру має він. І всі голови районних адміністрацій повинні очолити в районах. Аби був порядок, а не той бардак, який нині відбувається», - заявляє Столяр.

На питання, а яку ж роль він відводить собі в разі обрання Клімчука головою ФФВ, Столяр відповів: «Я думаю, Клімчук знайде собі достойного заступника…».

Що ж до резонів самого Клімчука, то, як вважає Петро Філонюк – автор матеріалу «Як насос із м’ячем воюють» у газеті «Хроніки Любарта», - губернатор вв’язується у політичну «бійку». Адже власником ФК «Волині», де віце-президентом працює Юрій Савчук, наразі є ще один нардеп і нещодавній опонент Клімчука на виборах – Ігор Палиця. Того самого ФК «Волинь», який ще донедавна очолював Столяр.

«Не допустивши Савчука до ФФВ, Клімчук віртуально передасть «привітик» Ігореві Палиці, з яким, як відомо, після спроби балотування у нардепи й інформаційної війни, стосунки не вельми солодкі. Мовляв, уже й сюди ти, Ігорю, носа сунеш, свою людину на посаду поставити хочеш… Не бувати цьому! А от Василь Столяр, залучаючи важку артилерію Клімчука, має нагоду й обличчя зберегти (бо якщо вже поступатися посадою, то людині вищого калібру), й водночас залишитися при справах у Федерації», - пишуть «Хроніки Любарта».

Трохи іншої думки – автор матеріалу «Борис Клімчук хоче керувати волинським футболом» на сторінках інтернет-видання «Волинські новини». У матеріалі йдеться: «Розмірковуючи над тим, чим керувався Борис Петрович, коли, буквально, нагло втрутився у діяльність громадської організації ФФВ, напрошується висновок: або попросили, або «тепле місце» шукає. Хто його знає може відчуває, що губернаторське крісло під ним захиталось. А тут така нагода. Рано ще на пенсію іти, можна ще «порулити». А що? Районні федерації поки він при владі змушені його кандидатуру підтримати, адже серед їхніх керівників, чимало чиновників з райдержадміністрацій. Працювати всі хочуть. Тож «зацікавлені» делегати голосуватимуть на обласній Конференції так як треба».

* * *

До слова, з ФК «Волинь» Столяр рве остаточно.

«Сьогодні я написав заяву про вихід з учасників і членів клубу», - заявив Василь Столяр у середу, 26 грудня.

«Футбольний клуб «Волинь» написав пропозицію зняти мене з посади голови ФФВ. Це було коли був виконкому у листопаді. Як я можу залишатися там, де мене не хочуть бачити?», - пояснює Столяр.

Підготували Тетяна ГРІШИНА, Юрій РИЧУК (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Палиця пре по всім напрямам! Ну-ну...
Відповісти
...по всіХ напрямкаХ! - "Вчіть нашу мову, б...дь!".
Відповісти
Я тут не складаю іспити і не змагаюсь у правописі, а то що я хотів висловити, зрозуміла не байдужа до футболу людина! А вчити мову треба саме таким, хто пише "б...дь"!:)
Відповісти
Останні новини
М’яч і політика, або Навіщо губернатору футбол
30 грудень, 2012, 11:37