Автостопом до Шацьких озер: як подорожувати на інвалідному візку

Автостопом до Шацьких озер: як подорожувати на інвалідному візку
28-річний Дмитро Щебетюк із Кам'янця-Подільського, що на Хмельниччині на інвалідному візку подо­рожу­є автостопом Україною та Білоруссю.

Чоловік поділився своїм враженням про доступність в Україні місць для людей на візку. Дмитро живе наразі в Києві, - пише Gazeta.ua.

"Містом майже завжди пересуваюся громадським транспортом. Часто доводиться їздити в метро. 2015-го один чоловік на візку зламав комусь руку, коли спускався ескалатором. Відтоді розпорядилися працівникам метрополітену по троє супроводжувати таких інвалідів", — говорить Щебетюк.

Якось на Арсенальній 20 хвилин чекав, поки зібрали трьох людей. Щоб не затримуватися, маєш подзвонити заздалегідь і повідомити, коли будеш на станції.

- Сім років тому взимку підсковзнувся і вдарився головою об дерево. Пошкодив спинний мозок, — каже Дмитро. — Півтора року займався реабілітацією, робив вправи для ніг, плавав. Здобув звання майстра спорту з плавання, став чемпіоном України. По стрільбі з лука входжу до резерву параолімпійської збірної.

Ще до травми хотів подорожувати автостопом. Минулого червня зібрався за кілька днів і поїхав майже на місяць. Брав із собою лише змінний одяг, засоби гігієни, фотоапарат, трохи їжі. Все помістилось у звичайний рюкзак.

Виїжджав із Києва. Чекав машину п'ять хвилин на жито­мирській трасі. Доїхав до Кам'янця-Подільського. Звідти — до Чернівців, Луцька і Шацьких озер. Загалом, по півгодини доводилося "стопити". Деякі водії говорили: "Зупинився, бо ніколи не бачив, щоб людина на візку подорожувала легковою машиною". Для когось було відкриттям, що візок можна скласти і покласти до багажника.

Дехто жалів. Їхав із Заліщиків у Тернопільській області. Місцеві почали відмовляти, казали брати автобус. Скинулися грошима. Довелося взяти. Однак на трасі зловив машину.

Ночував у друзів та їхніх знайомих. Як правило, знаходив дах над головою через "Фейсбук".

У Кам'янці-Подільському зупинявся в бабусиної сестри. Має квартиру на другому поверсі. Підлаштовувався під сусідів, щоб були вдома і могли допомогти.

Майже два роки тому Дмитро з подругою заснували організацію "Доступно.ua". Перевіряють громадські заклади на зручність для людей на візку. Знімають відео. Його викладають у соціальних мережах.

— Якось їли в "Пузатій хаті" у центрі Києва, — згадує Щебетюк. — Мені потрібно було в туалет. Чоловічий був на другому поверсі. Жіночий — на першому, але до нього три високі сходинки. Звернувся до охоронця, як мені туди потрапити. І почув: "Ви ж, навєрно, не ходите". Підняли шум. Прийшла адміністраторка. Мене пустили до жіночого.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Автостопом до Шацьких озер: як подорожувати на інвалідному візку
14 листопад, 2017, 10:47