Нема зв’язків: село на Волині хоче приєднатись до «сусідньої» ОТГ

Нема зв’язків: село на Волині хоче приєднатись до «сусідньої» ОТГ
Село Сільце Горохівського району не хоче входити до складу об’єднаної територіальної громади із центром у селі Мар’янівка, натомість – хоче об’єднатися з Гороховом.

Про це йшлося сьогодні, 14 листопада, під час засідання комісії Волиньради з питань депутатської діяльності , місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, - пише Волинська правда.

Жителі села Сільце Цегівської сільської ради Горохівського району не хочуть входити в ОТГ з центром у селі Мар’янівка, оскільки їхнє село знаходиться на значній відстані від Мар’янівки і не має з ним соціальних, культурних та інших зв’язків. Утім, одне село, згідно із законодавством, не може вирішувати, до якої ОТГ входити. Таке право має лише сільська рада. Тож жителі просять депутатів Волиньради знайти вихід з цієї ситуації.

Голова комісії Анатолій Вітів розповів, що до Мар’янівки від Сільця через Горохів – 17 кілометрів, до Горохова ж від села – 7 кілометрів. Відповідно, жителі села хочуть «до Горохова». Представниця громади села Сільце Тетяна Янюк розповіла, що прямого сполучення Сільце з Мар’янівкою не має. Натомість інші три села Цегівської сільради мають, тож у них є мотивація до об’єднання з Мар’янівкою.

«Ми зовсім на іншій трасі. Наші діти вчаться в горохівських школах, люди працюють в Горохові. В Мар’янівці жодна людина з Сільця не працює. Жодних зв’язків культурних, соціальних не маємо з Мар’янівкою», – висловилася представниця сільської громади.

Тож селяни просять депутатів ініціюювати зміни до законодавства, оскільки таке село в Україні – не одне.

«Ми розуміємо, що закон не дозволяє нам зараз вирішувати. Але як нам бути хоча б, щоб нас не кинули до Мар’янівки?» – звернулася жінка до присутніх на комісії.

Заступник голови Волинської облдержадміністрації Сергій Кошарук зауважив, що наразі в Україні дійсно окреме село не може прийняти рішення щодо приєднання чи від’єднання до певної ОТГ, тільки сільрада.

«Я бачу тут два шляхи: перший – рівень сільради. Варто у рамках сільради провести перемовини. Якщо треба, ми приїдемо, щоб аргументи були почуті. Другий шлях: зміни в склад сільради або зміни в законодавство. Але це важчий процес», – сказав Сергій Кошарук.

Зрештою, депутат Костянтин Зінкевич резюмував розмову та запропонував підтримати жителів села Сільце: «Варто рекомендувати їм провести перемовини на предмет об’єднання, також доречно ініціювати звернення до Верховної Ради, щоб передбачити, аби одне село від сільради могло обирати собі ОТГ». Його підтримала більшість членів комісії.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Нема зв’язків: село на Волині хоче приєднатись до «сусідньої» ОТГ
15 листопад, 2017, 02:30