Стратегія, бізнес та ремонт садочків: чим живе Зимнівська ОТГ

Стратегія, бізнес та ремонт садочків: чим живе Зимнівська ОТГ
Зимнівська сільська об’єднана територіальна громада включає в себе 17 сіл. Це одна з перших об’єднаних територіальних громад в Україні, яку створили 14 серпня 2015-го року. План стратегічного розвитку регіону на 10 років вже є на стадії завершення. Тепер його потрібно обговорити та винести на розгляд сесії відповідної ради. Наразі ж місцеві жителі можуть ознайомитись із планом стратегії та внести свої пропозиції.

Голова Зимнівської громади В’ячеслав Католик розповідає, що стратегію прописували довго, і вона складається із трьох частин.

«Розвиток має бути спланований та всебічний, адже це важливо. Щоб працювати для цього розвитку, нам потрібна «дорожня карта» - тобто стратегія розвитку на найближчі десять років. Звичайно, сама стратегія - це великий та об’ємний документ. Ми його самі розробити не змогли. Розпочали спільно із Центром розвитку місцевого самоврядування. Проте, пізніше ми перемогли в проекті Ради Європи, який називається «Децентралізація та територіальна консультація в Україні». Сьогодні в нас вже на виході стратегія розвитку громади, яка зараз проходить процес обговорення і буде затверджена на найближчій сесії.

Взагалі, наша стратегія ділиться на три часини, які ми охопили спільно із робочою групою. Робоча група у нас складалась спільно із представниками бізнесу, органів місцевого самоврядування та громадськості. Стратегія ділиться на три напрямки: напрямок економічного розвитку громади, створення комфортних умов для проживання мешканців громади, створення свідомої та активної громади з високим рівнем безпеки життя. Це все добре розписано. Усе підготовлено на високому рівні. Перед самим об’єднанням ми чітко сформували наші плани і будемо реалізовувати їх в процесі об’єднання. І ці плани будуть корегуватись. Поставлені чіткі вимоги до звітності», - розповідає В’ячеслав Католик.

Секретар робочої групи Юлія Степанюк додала, що стратегію розробляли у декілька етапів. Один з них - анкетування серед місцевих жителів.

«Розробка стратегії складалась з декількох етапів. Перший етап - це анкетування серед жителів громади. Після цього було три засідання робочої групи. На сайті Зимнівської громади розміщений проект стратегії. Зараз триває обговорення, томи ми закликаємо усіх наших жителів прочитати стратегію, висловити свої побажання та пропозиції. Це дуже важливий документ, який дасть нам план роботи на наступних 10 років, до 2017-го року. На жаль, два роки ми жили без стратегії», - розповідає жінка.




«Ми дали людям місяць для ознайомлення, до наступної сесії сільської ради. Але поки надійшла лише одна пропозиція - це тротуар та веледоріжки. Окрім сайту, ми роздрукували стратегічний план. В газетах це надрукувати буде дуже накладно, адже там багато сторінок тексту», - додає вона.

За словами В’ячеслава Католика, громада готова залучати бізнес, аби розвивати ОТГ.

«Бюджет у нас зріс лише в частині ПДФО, плюс субвенції. Але крім того, ми маємо ряд інших можливостей для залучення коштів. Це і міжнародні гранти, це і державні фонди. Ми зараз говоримо за розвиток інфраструктури. Бо якщо говорити за роботу шкіл, культури і так далі, то ми власними доходами забезпечуємо повністю. Частково вкладаємо кошти у розвиток. Основа успішної роботи - це хороший наповнений бюджет. Ми готові залучати бізнес для створення різних технопарків та зменшення бюрократії. Ми хочемо, щоб бізнес тут почував себе комфортно. Адже він має можливість сплачувати хороші податки і залучати своїх колег, - зазначив голова Зимнівської ОТГ.

«Надходження в бюджет змінились. До об’єднання він був в межах 800 тисяч, а зараз 23 мільйони. Це в тому числі субвенції, оскільки субвенції надходять з державного бюджету», - додав він.

«Ми одні з перших в країні об’єднались. І тоді нам вдалось підтягнути багато ресурсів з державного та обласного бюджетів. Практично немає ні однієї школи в ОТГ, де б ми не зайшли і не зробили ремонт, чи не закупили техніку. Це і садочки. Деякі садочки фактично відновлювали. Не оминули і культури. Також розвиваємо спорт. Як наслідок позиції дослуховування до людей, до громадськості, ми зуміли за два роки розвивати громади всебічно і консолідовано. Немає в нас такого профілю, до якого б ми не дійшли», - каже В'ячеслав Католик.




«Найбільші проблеми наші - це дороги. Дороги скрізь погані. А в нас - як і в скрізь. В питанні щодо комунальних доріг ми докладаємо багато зусиль. Це наші дороги і ми можемо їх ремонтувати. Є проблеми із дорогами місцевого значення, які не є на нашому балансі. Ми надіємось, що дорожній фонд, який створений, дозволить нам трошки докласти додаткових коштів до нашого ремонту», - додав він.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Стратегія, бізнес та ремонт садочків: чим живе Зимнівська ОТГ
20 листопад, 2017, 18:28