У Луцьку зібрали понад 1,3 мільйона на храм у Волновасі

У Луцьку зібрали понад 1,3 мільйона на храм у Волновасі
Для храму на Донеччині за вечір зібрали понад 1,3 мільйона гривень.

Про це йдеться на сторінці «Разом збудуємо Храм» у Facebook.

Черговий етап збору коштів на унікальну гуманітарну місію відбувся у п’ятницю, 17 листопада.

Проміжний підсумок благодійного вечора під патронатом голови Волинської обласної державної адміністрації Володимира Гунчика – понад 1,3 мільйона гривень на будівництво у Волновасі храму Святого Миколая.

Володимир Гунчик подякував тим, хто прийшов на захід (а на Волинь прибули навіть гості із Донеччини, зокрема заступник голови Волноваської районної ради Сергій Демченко та виконувач обов’язків Волноваського міського голови Ігор Ісміханов). Він наголосив, що тут «люди, які показують самовіддачу у важливих державних справах, у розбудові рідного краю і тоді, коли говоримо про пам’ять про тих, хто віддав життя за Україну, за майбутнє». «Ми зібралися, щоб сказати їм «Дякуємо за подвиг!» і вшанувати будівництвом храму, який споруджуємо усі разом на далекій волноваський землі», – зазначив очільник краю, розпочинаючи захід.

Координатор ініціативної групи Володимир Мельникович, взявши слово, уточнив, що присутніх покликала на вечір звичайна християнська риса бути вдячними тим, хто нас захищає. Він визнав, що нелегко давалася навіть сама ідея будівництва. «Але коли побували на місці загибелі наших воїнів разом із рідними полеглих, то прийняли рішення, що мусимо щось зробити, аби пам'ять про воїнів жила і служила миру та воз’єднанню України», – зазначив він.

«Сьогодні вони відкликнулися на пропозицію голови Волинської облдержадміністрації Володимира Гунчика, але все ж роблять пожертви не по запрошенню, а за покликом душі», – наголосив Володимир Мельникович.

Він зазначив, що організатори покладають великі надії на те, що кожен із присутніх, долучившись до цієї справи, зуміє донести посил до колективів, сусідів, близьких, аби свою лепту в цю справу внесло якнайбільше людей.

Щодо фінансування будівництва, то за цей час на спорудження храму, гуманітарного центру, малих архітектурних форм уже зібрали коштами, матеріалами та послугами понад 2,5 мільйона гривень. За їхнім надходженням можна прослідкувати на сторінці благодійного фонду «Волинь 2014», фундатори якого на початку неоголошеної війни з окупантом об’єдналися для спільної відсічі ворогу та допомоги воїнам, які пішли боронити цілісність України. А нині до збору коштів уже долучилися понад 480 юридичних осіб. Географія тих, хто допомагає, – вже давно не лише Волинь. Чимало благодійників воліють залишатися анонімами.

Станом на середину листопада корпус церкви фактично збудовано.

Оскільки 19 грудня – день Святого Миколая, то докладається максимум зусиль, аби до цього дня на храмі вже стояли і куполи, і хрести, а зведення малих архітектурних форм (дзвіниці, місця для освячення води, каплиці) та будинку священика (гуманітарного центру, де працюватимуть волонтери, із недільною школою) завершилося.

Отож, організатори наголошують, що вони вдячні за кожну копійку, пожертвувану на храм. Моральна і матеріальна підтримка справи матиме гарне завершення – є сподівання, що 22 травня 2018 року, вчетверте відаючи данину пам’яті полеглим бійцям 51-ї ОМБ, усіх, хто долучився до реалізації ідеї, вшанують воїнів-захисників (і тих, хто вже з Богом, і тих, хто повернувся додому, і тих, хто досі на сторожі нашої державності) відкриттям храму.

Владика Михаїл, своєю чергою, теж подякував присутнім за те, що відкликаються на ініціативу, і побажав творити майбутнє перемогою та щоб надалі усіх збирали у ще ширшому колі лише добрі і хороші справи.

Загалом під час імпровізованого аукціону вдалося зібрати понад 1,3 мільйона гривень. З-поміж лотів – і особисті речі почилого в Бозі Луцького міського голови Миколи Романюка, який свого часу першим висловив ідею спорудження храму, і твори мистецтва, і раритетні речі, з-поміж яких і автомобіль «Волинянка» (його випускав Луцький автомобільний завод, яким тривалий час до призначення на посаду голови ОДА керував Володимир Гунчик).

«На таку місію нічого не шкода. Спільними зусиллями, усім краєм, ми зможемо добудувати храм, що вкотре з’єднає Схід і Захід та скаже, що Україна єдина, неподільна і непереможена», – наголосив директор ТзО «П'ятидні» Валерій Діброва, який і придбав автівку.

Голова наглядової ради ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536» Віктор Чорнуха, який разом із родиною зробив чималий внесок у реалізацію ідеї (від креслень та розрахунків матеріалів і їхньої вартості до активної участі в усіх аукціонах та інших дійствах), закликав творити добро і запевнив присутніх: «Ми гарантуємо, що разом відкриємо цей храм!»

«Дуже важливу справу робимо у пам’ять про Героїв. Впевнений, що всі долучилися до цього від щирої душі. Хай Бог їм допомагає. І Господнього Благословіння усій нашій Україні», – побажав на завершення доброчинного вечора Володимир Гунчик.

Отож, значна частина справи зроблена. Однак і того, що потребує допрацювань і коштів, теж ще чимало. Тому і роботи в ініціативної групи. Одна з найближчих перспектив – благодійний концерт. Перший такий, за доброї волі народного артиста України Павла Дворського, відбувся у вересні.

Тоді зібрали майже 150 тисяч гривень. Наступний заплановано на лютий – концертом без отримання гонорару свій внесок у справу пошанування пам’яті загиблих і єднання вирішив зробити Олег Скрипка. І цих митців, і чимало інших «завербував» підтримати будівництво у Волновасі заслужений діяч мистецтв України волинянин Віталій Іваницький.

Довідково.

Перша зустріч ініціаторів спорудження храму відбулася 22 лютого у митрополита Луцького і Волинського Михаїла. А 17 березні – перше засідання групи небайдужих, які взялися за втілення ідеї в життя.

На Великдень відбулася перша акція «Христос Воскрес – Воскресне Україна!», якою започаткувалася гуманітарна місія, котру несе в собі проект, – об’єднання держави, яку роками штучно ділили внутрішні та зовнішні вороги. Отож, до свята Господнього Воскресіння школярі та бійці-учасники АТО, які на той час несли службу у Волновасі, отримали в дарунок від волинян пасочки.

А вже 22 травня, у 3-ті роковини розстрілу наших воїнів, на Донеччині заклали капсулу з посланням до нащадків стосовно зведення храму.

Увесь цей час до тих чи інших робіт долучалося безліч небайдужих до ініціативи громадян. А старт, так би мовити, народної підтримки будови був даний під час фестивалю «Вишиті обереги єднання», коли городяни та гості міста жертвували на церкву гривню-п’ять-десять.

У липні 2017-го вдалося провести перший благодійний збір коштів – причому за участі значної частини тих, хто прийшов на подібне дійство і цього листопадового надвечір’я. Знані митці взяли участь у невеличкому концерті, відмовившись від гонорару. А власне під час вечора зібрали майже 700 тисяч гривень.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку зібрали понад 1,3 мільйона на храм у Волновасі
20 листопад, 2017, 13:30