Медична реформа: за які послуги лікарів доведеться платити

Медична реформа: за які послуги лікарів доведеться платити
Громадянам, які не підпишуть Декларацію про первинну медичну допомогу, доведеться самостійно сплачувати послуги лікарів.

Про це повідомляє прес-служба міністерства охорони здоров'я, - пише ТСН.

«Будь-яка страхова система складається з трьох частин: збір коштів з населення, акумулювання їх в пул ризиків та адресні виплати за надані пацієнтам послуги. Медична реформа, ухвалена Парламентом, буде працювати так само. Внески збираються в бюджет через систему загального оподаткування, акумулюються на казначейських рахунках. Національна служба здоров'я України оплачує медичні послуги та ліки, що входять в національну програму медичних гарантій. Це класична солідарна система: неважливо скільки ви витрачаєте і які сплачуєте податки зі споживання, ви все одно отримаєте медичну допомогу. Всі послуги, аналізи, дослідження, ліки, які надаються за державною програмою медичних гарантій, будуть для пацієнтів на 100% безоплатними», - йдеться у повідомленні.

Хворі також зможуть звертатися до спеціалістів вузького профіля за направленням свого лікаря. При цьому пацієнт самостійно обиратиме вузького спеціаліста чи заклад, у якому отримає послугу.

Звернення до лікарів-спеціалістів, призначені сімейним лікарем або терапевтом, оплачуватимуться Національною службою здоров'я. Послуги без направлення держава оплачуватиме лише в разі звернень до гінеколога та психіатра.

Якщо пацієнт звертатиметься без направлення до лікарів інших спеціалізацій, він самостійно сплачуватиме вартість візиту.

«Як тільки у вашому закладі первинної медичної допомоги розпочнеться приписна кампанія, для отримання медичної допомоги ви маєте підписати Декларацію про вибір лікаря первинної допомоги під час першого візиту. Відповідно, поки ви не звернетеся по первинну медичну допомогу, держава не оплачуватиме послуги, які не надаються. Після першого ж звернення та підписання декларації з лікарем, за пацієнта починає платити держава. Варто пам'ятати, що якщо лікар потрапив в ситуацію, де людина потребує екстренного втручання, він має це зробити незалежно від того, чи підписав пацієнт декларацію”, - пояснили у МОЗ.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
від "красуні" міністрелі!
Відповісти