Більше півмільйона жителів Волині – віряни УПЦ КП, – владика Михаїл

Більше півмільйона жителів Волині – віряни УПЦ КП, – владика Михаїл
Про початок становлення незалежної церкви, монастирі та храми, волинських вірян та священослужителів розповів митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

Про це він розповів у інтерв'ю Волинській Правді.

"Початок становлення нашої Церкви співпав із початком становлення нашої держави. Люди усвідомили, що вони не є радянськими людьми, а є громадянами вільної, незалежної України. І це переосмислення спонукало вірян усвідомити, що і Церква в Україні теж повинна бути незалежною. Якщо споглянути на цей 25-річний період історії, то за цей час багато що кардинально змінилося. І якщо на його початку було кілька десятків чи сотень людей, які стояли біля витоків УАПЦ, яка тут розпочинала своє буття, то нині, згідно зі статистичними даними, більше півмільйона жителів Волинської Волині – віряни УПЦ КП. Це демонструє і кількість новозбудованих храмів нашої Церкви", - зауважив Михаїл.

"За час свого 13-річного перебування на кафедрі я освятив 100 нових храмів, а багато церков освятили і мої попередники. Наразі ж в межах Волинської області діють дві єпархії УПЦ КП – Волинська і Володимир-Волинська. Загалом вони налічують понад 400 парафій, де служіння здійснюють, відповідно, майже 400 священнослужителів".

"Окрім того, діють 6 монастирів: 4 чоловічих і 2 жіночих. Функціонує і Волинська православна богословська академія, у якій навчаються на стаціонарі та заочно приблизно 200 людей, до того ж – не тільки з України. Богословську освіту у нашій духовній школі здобувають студенти з Бразилії, Парагваю, Німеччини, Молдови, Білорусі, Іспанії, є навіть один студент з Індії. Наша академія має державну акредитацію".

"Студенти, до того ж, мають можливість навчатися і навчаються паралельно і у світських вишах. Більше того, вони і за кордоном здобувають освіту. Для, так би мовити, "підвищення кваліфікації", за кордон на навчання виїздять і викладачі ВПБА. Серед них – багато кандидатів наук, і вони надалі вдосконалюються. Тож вже незабаром наша академія матиме плеяду докторів наук і професорів. Загалом вищу духовну освіту в нашій єпархії мають 80% священнослужителів, а 40% священнослужителів мають дві вищі освіти – духовну і світську", - додав митрополит.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
давно перебуває на орбіті, далекій від реалій.
Відповісти
Останні новини
Більше півмільйона жителів Волині – віряни УПЦ КП, – владика Михаїл
22 листопад, 2017, 08:18