На Волинь прибули освітяни з Верховної Ради, аби почути колег

На Волинь прибули освітяни з Верховної Ради, аби почути колег
У Волинській обласній державній адміністрації відбулася зустріч членів комітету Верховної Ради з питань освіти та науки з головою ОДА Володимиром Гунчиком, на якій обговорювали виклики профтехосвіти та досягнення в освітній галузі регіону.

Виїзне засідання комітету відбувається 24 листопада.

Виїзне засідання комітету на Волині розпочалося із візиту до ОДА. У засіданні взяла участь й член комітету, нардеп від Волині Ірина Констанкевич.

Відтак, голова ОДА розповів про досягнення та виклики освіти на Волині. Губернатор похвалився одним із кращих навчальних закладів на Волині - військовим ліцеєм. Проте є й низка речей, над якими треба працювати, – забезпечення освітніх закладів новою технікою, питання індивідуального навчання тощо. Так, наприклад, на останнє на Волині щорічно виділяють по 40 млн гривень. Між тим, лише 900 учнів потребують його за станом здоров'я. Болючим є питання малочисельних шкіл, із якими важко «розлучатися», та опорні школи пропонують абсолютно інший рівень освіти.

У рамках візиту члени комітету побувають у навчальних закладах, аби побачити розвиток освіти на Волині. Відтак, Гунчик зауважив, що розраховує на допомогу комітету у питаннях співпраці з Міністерством фінансів, адже фінансування доцільно отримувати з початку року, аби максимально ефективно працювати над освітніми змінами. Також голова ОДА висловив сподівання, що за результатами зустрічі представники ОДА зустрінуться із комітетом і в Києві, аби спільно зробити кроки для підвищення освітнього рівня, зокрема, на Волині.

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Олександр Співаковський розповів про нещодавній візит членів комітету на Херсонщину, де освітяни могли «на практиці» побачити низку досягнень та недопрацювань. Відтак, результати подібних поїздок дають змогу до постійного вдосконалення.

«Для нас Волинь не менш важлива», - зауважив посадовець. Мовляв, у нашій мільйонній області існує міграційний виклик, адже в системі освіти змінюється навантаження.

Тож Співаковський зауважив, що на Волині хочуть зустрітися із людьми, аби «почути їх», дізнатися сильні та слабкі сторони освіти та місцеві ризики. Члени комітету хочуть готувати серйозні зміни до Закону про освіту, адже вже на практиці побачили чимало проблем на стадії впровадження. Мовляв, комітету важливо, аби закон дійсно працював.

Зачепили й тему профтехосвіти. Зокрема, глобальною проблемою є те, що після навчання спеціалісти не повертаються на місця. Перший заступник міністра освіти та науки Володимир Ковтунець зачепив тему профтехосвіти – в Україні вона має 4 рівні, як у більшості європейських країн. Проте питання в тому, чому вони розділені, а не об’єднані в єдину систему доуніверситетської освіти. Та аби збудувати таку систему, треба приблизно півмільярда гривень.

Стосовно ж фінансування освіти у рамках децентралізації, освітяни також стикнулися з низкою викликів. Адже формула фінансування громад виявилася недосконалою – мовляв, є ОТГ, райони та громади, які отримали фінансів значно більше за потреби, а є такі, де ледь вистачило коштів на зарплату. Тож треба розробляти досконалішу форму, коли гроші «йдуть» за учнем. Тоді система буде спрямована на якісний показник.

Надалі члени комітету відвідають навчальні заклади міста, проведуть засідання на тему «Про роботу органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування Волинської області щодо дотримання законодавства України про освіту для забезпечення функціонування та якості дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої освіти», а опісля організують прес-конференцію.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.