На Волині планують зібрати понад 100 тонн шишок

На Волині планують зібрати понад 100 тонн шишок
З пізньої осені, як правило, розпочинається збір лісового насіння хвойних порід – черговий етап роботи лісівників, що тісно пов’язаний з основним та надважливим завданням на наступний рік – лісовідновлення.

Переробка мільйонів завчасно зібраних шишок забезпечить розсадники області посівним матеріалом, - інформує прес-служба Волинського ОУЛМГ.

На сортове та якісне насіння навесні наступного року, зокрема під час лісокультурних робіт, лісівники покладають головні свої надії.

Щороку лісові господарства Волинського ОУЛМГ вирощують у середньому 20 мільйонів сіянців сосни. Тож, за підрахунками спеціалістів Волинського ОУЛМГ, цьогоріч підприємствами області заплановано заготовити 122 тонни шишок сосни звичайної та, окрім них, – ще 10 тонн шишок ялини.

Як розповідає головний спеціаліст відділу лісового господарства управління Володимир Неводнічик, шишки збирають на лісонасінневих плантаціях, постійних лісонасінневих ділянках, з плюсових насаджень, найкращих високобонітетних дерев, які, відповідно, і дають гарне насіння.

Варто зазначити, що збір шишок – досить непростий процес. Бо дуже часто найкращі шишки ростуть на верхівках дерев. Тож діставати їх доводиться із допомогою спеціальної техніки. Щоразу працівники підприємств , які залучаються до цієї роботи, проходять медогляд, інструктаж із охорони праці. І далеко не кожен може працювати на висоті.

Далі заготовлені шишки працівники лісогосподарств поетапно відвозять до шишкосушарок, де в результаті певного технологічного і трудомісткого процесу отримають з них якісне насіння.

Шишкосушарки працюють при трьох державних підприємствах області, зокрема, «Ківерцівське лісове господарство», «Старовижівське лісове господарство» та «Ратнівське лісомисливське господарство». У загальному за сезон у цих шишкосушарках переробляють біля 120 тонн шишок та отримують близько півтори тисячі кілограмів сортового насіння.

Вихід насіння у середньому становить 1,5% від загальної ваги. Тобто із 1 т зібраних шишок буде приблизно 15 кг насіння. В 1 кг – 100 тис. насінин, які в майбутньому стануть десятками гектарів лісу.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині планують зібрати понад 100 тонн шишок
24 листопад, 2017, 16:35