Набрав чинності податок на нерухомість

Набрав чинності податок на нерухомість
У 2013 році місцеві бюджети отримають близько 75 мільйонів гривень від податку на нерухоме майно.

Як повідомляє прес-служба Міністерства доходів та зборів, з 1 січня 2013 року вступила в силу норма Податкового кодексу, згідно з якою житлова нерухомість, яка перебуває у власності як фізичних, так і юридичних осіб, обкладатиметься податком, пише Українська правда.

Оподатковуватимуться будівлі, які відносяться до житлового фонду, а саме – житлові будинки, прибудови до них, житлові будинки садибного типу, квартири, котеджі та кімнати у багатосімейних квартирах, йдеться у повідомленні.

"Фахівці податкової запевняють, що переважна більшість українців від введення нового податку не зазнає додаткових фінансових витрат. Адже для фізичних осіб Податковим кодексом передбачено ряд пільг", - наголосили у відомстві.

Так, не оподатковуватимуться квартири та житлові будинки, площа яких не перевищує 120 квадратних метрів та 250 квадратних метрів відповідно.

Однак, якщо у власності людини перебуває кілька об’єктів житлової нерухомості, то пільга застосовуватиметься лише до одного з них, за інші доведеться сплачувати податок.

"Аналітики податкової підрахували, що завдяки нововведеному податку місцеві бюджети вже у 2013 році отримають близько 75 мільйонів гривень. На сьогодні в Україні нараховується 28 мільйонів житлових об’єктів, які підлягатимуть оподаткуванню податком на нерухоме майно", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що податок сплачуватиметься один раз на рік. До 1 липня 2013 року власники об’єктів житлової нерухомості, яка підлягає оподаткуванню, отримають податкові повідомлення-рішення про суму податку та платіжні реквізити.

"У разі незгоди платника з розрахунками податкової, він має право звернутися до податкового органу для звірки даних", - йдеться у повідомленні.

Не оподатковуватимуться об’єкти житлової нерухомості, які:

- перебувають у власності держави або територіальних громад;

- нерухомість, що розташована у зоні відчуження або безумовного відселення;

- будівлі дитячих будинків сімейного типу;

- садовий або дачний будинок, але не більше одного такого об’єкта на платника податку;

- гуртожитки; об’єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним та прийомним сім’ям, у яких виховується троє та більше дітей, але не більше одного такого об’єкта на сім’ю.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: податки
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А Межигір'я оформлять як садовий, чи як дачний будинок?
Відповісти
От чистого сердца, желаю евреям которые придумали этот закон, сдохнуть мучительной смертью. (простите за грубость)
Відповісти
это просто жесть.
все меньше желание тут жить.
Відповісти
Читаю коментарі і дивуюсь. Тут одне з двох, або, по-перше їх пишуть люди, які володіють квартирою площа якої більше 120 кв.м. і будинком більше 250 кв.м., або, по-друге, щоб висловити якесь своє незадоволення. Проте, варто звернути увагу і на те, що ми вимагаємо від муніципалітетів дуже багато, водночас не розуміючи того, що більшість своїх конституційних обов"язків неможливо виконати через нестачу грошей. А ще, нормальна практика в цивілізованих країнах сплачувати податки, тому давайте зробимо Україну цивілізованою, відійдемо від комуністичних укладів на власність, і врешті-решт зрозуміємо, що добробут залежить від оподаткування. І лише сплативши податки - матимемо моральне право вимагати щось і для себе.
Відповісти
Я плачу все налоги, все пенсионные взносы. Почему я не могу бесплатно лечиться в больнице, как это предпологает конституция? Почему не могу ходить по чистым улицам? У нас налоги по отношению к доходам - просто огромные. В Европе такого нету. У НАС ЖЕ ОГРОМНЫЕ СБОРЫ, КУДА НЕ ГЛЯНЬ. В БОЛЬНИЦАХ ДОБРОВОЛЬНЫЕ ПОЖЕРТВОВАНИЯ. ХОЧЕШЬ ПОЛУЧИТЬ ЗАГРАНКУ - ДОБРОВОЛЬНЫЕ ПОЖЕРТВОВАНИЯ. Обьясни плиз, куда деваются деньги с налогов? Куда не посмотри, всё требует финансов, а их не хватает. Куда деваются деньги?:
Відповісти
Зато взгляните какие у нас красивые здания построены: Нологовая, суды.. на территории чисто и убрано. Нологовики у которых ЗП до 5 тыс грн, могут позволить себе гонять на крутых тачках=)
Відповісти