Підприємець з Волині виготовляє сонячні колектори

Підприємець з Волині виготовляє сонячні колектори
Роман Свіржевський з Дубечного Старовижівського району займається серійним виготовленням енергетичних систем.

Про це пише газета Вісник.

Свій пілотний проект «Тепло, дароване сонцем» хлопець розвиває у трьох напрямках: сонячні колектори – пристрої для збору енергії випромінювання Сонця, які застосовуються для опалення приміщень та гарячого водопостачання; сонячні електростанції – інженерні споруди, що перетворюють енергію сонячного випромінювання на електричну енергію; та теплові насоси, які здійснюють відбір тепла з ґрунту.

Мале підприємство Роман Свіржевський заснував у рідному селі. З інженера-програміста він перетворився на спеціаліста у зовсім іншій галузі, став справжнім професіоналом.

"Це завдяки тому, що у школі дуже любив фізику. А ще багато почерпнув, коли працював у Німеччині та Польщі", – каже хлопець.

Продукція, яку випускає його мале підприємство, успішно конкурує в Україні з найвідомішими торговельними брендами. Молодому чоловікові не раз пропонували позбутися всіляких організаційних проблем, переїхати до Києва і працювати на солідну фірму, отримуючи гідний заробіток. Однак, він залишився у поліській глибинці.

Підтримав його батько, тож справа пішла. Поки що працюють у домашній майстерні. Навчають молодь, щоб з часом, коли завершиться ремонт потужного виробничого приміщення під майбутні цехи, відібрати кращих і створити зо два десятки робочих місць. Якщо перші колектори виготовляли вручну, то зараз – напівавтоматично. Усі комплектуючі надходять з Європи.

Звісно, фінансово забезпечені люди замовляють у Свіржевських усю модульну систему. Вона окупить себе за п’ять років. Термін її експлуатації становить більше 20 років, а іноді й усі 30. Пересічні українці, у кого брак коштів, купують здебільшого на вибір або електростанцію, або тепловий насос. Дехто з клієнтів згідно з програмою «Зелений тариф» уже продає зайву електроенергію енергетикам за ціною не менше 5 гривень за кіловат.

"Особливо популярний серед покупців тепловий насос. Згадаймо, як кілька років тому при подорожчанні блакитного палива люди кинулися замінювати газові котли на твердопаливні. Та скоро може виникнути ситуація, що купити дров стане проблемою, оскільки дерева не так швидко ростуть, як би хотілося. На це потрібні десятки років, та й про збереження лісів потрібно подбати. Тож за допомогою насоса доцільно брати енергію землі. При використанні кіловата електроенергії можна таким чином отримати 5 кіловатів теплової енергії. Відбір тепла здійснюється через свердловини", – продовжує Роман.

Один сонячний колектор вартує орієнтовно 200 доларів, тепловий насос – від 2 тисяч доларів. Ним можна обігрівати приміщення площею 200 квадратних метрів. Вартість електростанції – 6 тисяч доларів.

Продукцію не складно було б здешевити, використовуючи комплектуючі з Китаю, але підприємці свідомо на це не йдуть, оскільки, завоювавши український ринок (а їхньою модульною системою користуються у багатьох регіонах нашої держави), прагнуть підтримувати власний імідж, плануючи в майбутньому зареєструвати особисту торговельну марку.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
молодці! в таких людях - наше майбутнє.
Відповісти
Стаття чистий спам, підкрепленний суцільною нісенітнецею, пахне "заказухою", або цей чудовий інженер скоро покаже Ілону Маску де Тесла зимує.
Відповісти
Я сам з Ковeля.
Купував тeпловий насос в Романа,
опалeня працює вжe другий сeзон.
Впринципі всe влаштовує.
P.S. пeрeд тим як щось говорити, просто завітайтe на виробництво.. Будeтe здивовані.
Відповісти
Все це цікаво, щоб Держава підтримувала подібні починання.
Думаю будуть навпаки "палки в колеса вставляти"
Відповісти
Є контактний номер?
Відповісти